Mától hivatalosan is Magyarország az EU elnöke

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Orbán Viktor miniszterelnök ma veszi át a belga kormányfőtől az uniós elnökséget szimbolizáló zászlót. Magyarország az EU elnöki posztját 2010-2011-ben betöltő trió harmadik tagja, Spanyolország és Belgium után veszi át a tisztséget – olvasható a hirado.hu-n.

Január 1-jétől fél évig Magyarország az EU soros elnöke, Yves Leterme ügyvezető belga miniszterelnök az Országgyűlés kupolacsarnokában egyórás, zenés-táncos műsorral kísért rendezvényen ünnepélyesen átadja az elnökségi zászlót Orbán Viktor miniszterelnöknek. Az eseményen részt vesznek mások mellett a budapesti diplomáciai kar tagjai. A rendezvényt a Duna Televízió közvetíti.

Pénteken együttes ülést tart a magyar kormány és az Európai Bizottság. A tanácskozás után a tervek szerint közös sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor és José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke. A soros elnök fontos szerepet játszik abban, mely ügyek kerülnek a Tanács figyelmének középpontjába, és nagy befolyást gyakorolhat arra, hogy az EU miként kezelje a politikai és gazdasági kihívásokat. Az elnökség programjának megvalósítása mellett konszenzust próbál kialakítani a 27 tagállam között. Magyarország az EU elnöki posztját 2010-2011-ben betöltő trió harmadik tagja, Spanyolország és Belgium után veszi át a tisztséget.

Forrás: hirado.hu

Default thumbnail
Előző sztori

Készül a magyar dekoráció az EU-elnökségre

Következő sztori

Információ mint kemény drog a Facebook-nemzedéknél?

Legutóbbi hasonló cikkek