Kultúra

Ismét Vince-napi vesszővágás Ópusztaszeren

Ismét Vince-napi vesszővágás Ópusztaszeren

2011. január 14., péntek
Ismét Vince-napi vesszővágás Ópusztaszeren

Szent Vince vértanú a szőlészek, borászok védőszentje. 2011-ben ünnepnapján, január 22-én várja vendégeit Vince-napi vesszővágásra az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

A néphagyomány szerint Vince napján tájegységenként különbözőképpen jósolják meg a várható szőlőtermést. A legismertebb ezek közül az időjárás alapján történő következtetés. „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince” – tartja a mondás, vagyis, ha enyhe az idő és olvad a hó (már ha van) ezen a napon, akkor jó termésre számítanak. A Nemzeti Emlékparkban a „vincevessző” levágásával történik a jövendölés. Ennek során lemetszenek egy vesszőt a szőlőtőről. Ha a rügyek épek, az azt jelenti, hogy a tél nagyobb részét már átvészelte a szőlő, nem fagyott el, így van remény a vidám szüretre. A vesszőt később vízbe teszik, a rügyek kifakadnak, így a hajtások mennyiségéből további következtetéseket lehet levonni a szőlőtőkék állapotára vonatkozóan. A Szent Vince Borrend közreműködésével megtartott rendezvényen forralt borral, teával, élő népzenével kísért borbemutatóval várják az érdeklődőket.

Tervezett program:

11.30: Gyülekező az Emlékpark főbejáratánál 12.00: A Szent Vince Borrend és a magyarországi borrendek vezetésével zenés felvonulás a skanzen Szegedi tanyájához Vesszővágás, értékelés, termésjóslás a Szegedi tanyánál A Szent Vince Borrend új tagjelöltjeinek próbatétele és felavatása az Árpád-emlékműnél A Csongrádi, Mórahalmi és Pusztamérgesi Hegyközség borainak bemutatóval egybekötött kóstolása, zsíroskenyerezés a Rotundában.

Időpontja:

2011. január 22., szombat, 11.30 - kb. 15.30

Helyszín:

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68. A rendezvényre a belépés díjtalan, a Feszty-körkép valamint a Rotunda kiállításai a téli belépőjeggyel látogathatóak. Bővebb információ:

http://opusztaszer.hu/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.