Kultúra

Először Magyarországon a kassai aranykincs

Először Magyarországon a kassai aranykincs

2011. január 29., szombat
Először Magyarországon a kassai aranykincs

Először lesz látható Magyarországon a 20. század egyik legszenzációsabb régészeti lelete, a kassai aranykincs. Erdély és a királyi Magyarország emlékeit, Európa egyetemes értékeit, a magyar történelmi örökség páratlan értékű darabjait bemutató kiállítást február 1-jétől tekinthetik meg a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban az érdeklődők – írja a Felvidék Ma hírportál.

A történelmi Magyarország egyik legnagyobb újkori kincsleletének darabjai a 15-17. századból származnak, a bemutatásra kerülő kollekció majd háromezer érméből és egy kétméteres reneszánsz aranyláncból áll. A kincset valószínűleg a Thököly-felkelés idején rejthették el Kassa belvárosában, a Szepesi Kamara épületének padlózatában, és ott csak 1935-ben fedezték fel egy építkezés során. A különleges leletet ma a Kelet-Szlovákiai Múzeumban őrzik, amelyre 1935-ben, az egykori Szepesi Kamara épülete egyik szárnyának a lebontásakor bukkantak. A leletek legértékesebb darabja az

I. Ferdinánd

1541-ben készült aranyérme, amely ritkasága miatt a maga nemében egyedülálló a világon. A különleges biztonságtechnikai körülményeket igénylő kiállításnak a Magyar Nemzeti Múzeum páncélterme ad majd otthont, amelyet eredetileg a koronázási jelvények számára alakítottak ki, és ma is a koronázási palást biztonságos őrzését és méltó bemutatását szolgálja. Ebben a nagy banki trezorokhoz hasonló, mégis reprezentatív teremben mutatják majd be a kassai aranykincs teljes anyagát, köztük egy kétméteres reneszánsz aranyláncot, háromezer több évszázados aranyérmét és két, titokzatos állatalakokkal díszített rézedényt. A kassai aranykincseket bemutató kiállítás március 20-ig lesz látható a Magyar Nemzeti Múzeumban. (Forrás:

Felvidék Ma

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.