Akarom tudni, hogy beteg leszek?

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha előre jelezhető lenne a későbbi betegsége, akkor akarna tudni róla? Erre keresték a választ a Tufts Medical Center közvélemény-kutatói – írja a HáziPatika.com.

Az emberek 76 százaléka jelezte hajlandóságát egy olyan hipotetikus előrejelző tesztre, amely kimutatná, hogy idősebb korukban kialakul-e bennük Alzheimer-kór, emlő-, illetve prosztatarák, vagy arthritisz. A válaszadók átlagosan 300-600 dollárt fizetnének ezért, a betegségtől és a vizsgálat pontosságától függően.

A Health Economics folyóiratban megjelent tanulmányban az emberek hajlandóságát vizsgálták hipotetikus előrejelző tesztek elvégeztetésére és megfizetésére, amelyek nem járnának közvetlen kezelési következményekkel. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az emberek a legtöbb helyzetben hajlandók fizetni ezért az értékes információért, még akkor is, ha a vizsgálatok nem is tökéletesen megbízhatók.

A megkérdezett személyek 24 százaléka azt válaszolta, hogy nem venne részt előrejelző vizsgálatokban. Általában az idősebbek, a nők, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, és az egészségesebb viselkedésre hajló alanyok nem kívántak részt venni a vizsgálatokban, még akkor is, ha ezek ingyenesek.
Az eredmények megváltoztathatják a későbbi viselkedést. Pozitív eredmény esetén az emberek azt jelezték, hogy változtatnának bizonyos területeken az életükben, például több időt töltenének szeretteikkel, rendbe tennék pénzügyeiket, vagy többet utaznának.

(Forrás: HáziPatika.com)

Default thumbnail
Előző sztori

Még jobban nyitna Kína felé az EU

Default thumbnail
Következő sztori

Elúszik az őszi vetés