Közélet

A többség szerint biztosított a sajtószabadság

A többség szerint biztosított a sajtószabadság

2011. január 27., csütörtök
A többség szerint biztosított a sajtószabadság

A Nézőpont Intézet által megkérdezettek többsége szerint Magyarországon biztosított a sajtószabadság a médiatörvény hatályba lépése után is, a jogszabály megítélése azonban megosztotta a válaszadókat.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából kiderül: a megkérdezett 57 százaléka úgy látja, "teljes mértékben" vagy "inkább", de biztosítva van Magyarországon a sajtószabadság. A válaszadók 30 százaléka érzi veszélyben a sajtószabadságot. A közvélemény-kutató szerint érdekes, hogy az MSZP-tábor harmada (35 százalék) sem félti a sajtó szabadságát, viszont a kormánypárt bázisának ötöde (21 százalék) inkább szkeptikus. "Igaz, utóbbiak körében nem bizonyítható, hogy az aggodalom az új médiatörvényre vezethető vissza. A belföldi és a nemzetközi kritikák tehát a magyarok többségét nem győzték meg" - írják. A médiaszabályozás elemeivel kapcsolatban a megkérdezettek 91 százaléka egyetért a közéleti műsorok kiegyensúlyozottságának elvével, 90 százaléka pedig büntetné a sajtót az emberi méltóság megsértése esetén. 85 százalékuk a törvénnyel összhangban szigorítaná a korhatárjelöléseket, 93 százalékuk pedig a megszakított műsornál hangosabb reklámokat is tiltaná. A választók körében a szinkronizálás helyett szorgalmazott feliratozás a legvitatottabb, ezzel alig minden harmadik (36 százalék) megkérdezett ért egyet - olvasható a felmérésben. Magát a médiatörvényt a válaszadók 10 százaléka tartotta teljes mértékben jónak, 20 százalék inkább jónak, 27 százalék inkább rossznak, 12 százalék pedig teljes mértékben rossznak; 31 százalékuk nem tudott vagy nem akart véleményt mondani a jogszabályról. A Nézőpont Intézet szerint mindez alighanem a magyarok konfliktuskerülő attitűdjeit tükrözi. A közvélemény-kutatás adatfelvétele január 17-22. között ezer ember telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán készült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.