Közélet

A külügy nem javasolja az utazást Egyiptomba (FRISSÍTVE)

A külügy nem javasolja az utazást Egyiptomba (FRISSÍTVE)

2011. január 30., vasárnap
A külügy nem javasolja az utazást Egyiptomba (FRISSÍTVE)

A Külügyminisztérium az egyiptomi biztonsági helyzet súlyos romlása miatt az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolta át Egyiptomban Kairó, Alexandria, Luxor és Szuez városokat - áll a minisztérium közleményében.

Továbbra is javasolják valamennyi, nem feltétlenül szükséges és indokolt egyiptomi utazás elhalasztását a helyzet általános normalizálódásáig. Azokat, akiknek utazására halaszthatatlan ügyben mégis szükség van, arra kérik, hogy tanúsítsanak fokozott körültekintést és óvatosságot, s egész Egyiptomban következetesen kerüljék a tömegdemonstrációk helyszínét.

Molnár Judit

, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője korábban az MTI-nek elmondta: Az elmúlt két napban sem mondták le tömegesen egyiptomi tengerparti útjaikat a magyarok; az egyiptomi kormányellenes tüntetések dacára a Külügyminisztérium nem sorolta Egyiptomot azok közé az országok közé, ahova nem javasolják az utazást, a tengerparti nyaralóhelyek ugyanis biztonságosak. Megerősítette ugyanakkor, hogy a szolgáltatók szüneteltetik a kairói programokat. Korábban azt mondta: a tüntetések miatt sokan érdeklődnek az utazási irodáknál, de nem mondják le az utakat. A szóvivő megjegyezte: olyan üdülőhelyekről van szó, ahol nem nagyon van helyi lakosság. Molnár Judit hangsúlyozta, hogy folyamatos az egyeztetés a kinti partnerekkel, telepített idegenvezetőkkel, a tengerparton nyugalom van. A Külügyminisztérium pénteken honlapján arra hívta fel a térségbe utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy kerüljék a tüntetések helyszínét Kairóban és Egyiptom más nagyvárosaiban. Amennyiben az utazó elsősorban Sarm al-Sejk és Hurghada üdülőhelyeit keresi fel szervezett utazás keretében, fontolja meg a betervezett kairói látogatásuk elhalasztását. Kairóban mintegy tizenötezer kormányellenes tüntető vonult fel kedden délután, hogy a tunéziai eseményeken felbuzdulva az országot csaknem három évtizede vezető Hoszni Mubarak elnök távozását követelje; a tüntetők összetűztek a könnygázt és vízágyút is bevető rohamrendőrökkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.