Írjon nekünk

Rúzs

Varázsgombóc és Luca napi hagyományok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

December 13-a Luca napja. Szent Luciát a házasságszerző védőszentként is emlegetik, Siracusában szenvedett vértanúságot, a legenda úgy tartja, ő volt Jézus jegyese. Az 1582-es Gergely-féle naptár reformig Luca napja volt az év legrövidebb napja és a télforduló kezdette. Luca napjához számos népszokás fűződik. Ezen a héten a Luca napi varászgombóc mellett, ezekből válogattunk.

Szent Lucia

A keresztény legendák szerint Lucia Kr. a III. és IV. században élt Siracusában. Egy alkalommal elkísérte beteg édesanyát Szent Ágota sírjához, hogy az ő közbenjárását kérje, anya gyógyulása érdekében. Ekkor álmában megjelent neki a szent, az égiek seregét kérve, az édesanyáért. Ezután Lucia kérte, meggyógyult édesanyát, hogy ne adják férjhez, mert ő már Jézus Krisztus jegyese. Elhagyott vőlegénye ebbe nem tudott belenyugodni, ezért feljelentette a lányt keresztény hite miatt. A fejedelem kényszerrel próbálta rávenni, mindenféle pogány bálványok előtti áldozat bemutatására, ám hiába. Ezután bordélyházba dobatta, hogy vegyék el a lány ártatlanságát, ám ez sem sikerült. Ekkor a fejedelem parancsba adta, hogy olajjal és szurokkal öntsék le, és égessék el, de a tűz nem fogott Lucián. Végül elvágták a torkát, de addig nem halt meg míg imádságát be nem fejezte. Így lett a legenda szerint Lucia Jézus menyasszonya, ezért házasságkötő szentnek tartották.

Luca napi varázspogácsa

Hozzávalók:
– 10 dkg vaj
– 15 dkgr darált mák
– 10 dkg dió
– 15 dkg sárgabaracklekvár
– 20 dkg tehéntúró
– 3 tojás
– 18 dkg búzadara
– 1 liter tej
– 2 zsemle
– 30 dkg porcukor
– 2 zsemle
– 1 ek. rum
– reszelt citromhéj
– só

A búzadarát habverővel elkeverjük a forrásban lévő tejjel és sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk az áttört tehéntúrót, a tojást, az apró kockára vágott zsemlét majd a porcukorral, reszelt citromhéjjal és sóval ízesítjük. A kapott tésztát 15 percre félre rakjuk, közben a lekvárral elkeverjük a mákot,a két három evőkanál porcukrot meg a rumot. A tésztából hengereket formázunk és ezeket tizenkét részre vágjuk, az így kapott korongokat az ujjainkkal kissé szétlapítjuk, majd mindegyikre teszünk a mákos lekváros töltelékből. Lisztes deszkán gombócokat gyúrunk, majd forrásban lévő enyhén sózott vízen körülbelül 10-15 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal óvatosan kiemeljük, jól lecsöpögtetjük és előmelegített tálba rakjuk. Forró vajjal locsoljuk és cukorral elkevert dióban meghempergetjük.

Búza cserépben

Luca napján a leányok cserépbe ültettek búzát és várták, hogy karácsonyra kikeljen. Ekkor a karácsonyfa alá tették, ha minden elvetett szem kikelt, bőséges termés lesz a következő évben.

Időjárás

December 13-tól karácsonyig eltelt 12 nap határozta meg a következő év időjárását. Úgy tartották, a 12 nap az év 12 hónapja Luca napja január a következő nap február és így tovább, amilyen idő van az adott napon olyan idő lesz a következő hónapban, ha az adott nap száraz, akkor száraz, ha esik akkor esős hónapra számíthatunk.

Szerelmi jóslás

A lányok ezen a napon készítették el a Luca cédulákat. 12 cédulára egy-egy fiú nevet írtak, ezután egyet minden nap tűzbe vetettek. Aki utoljára maradt, ő lesz a jövendőbeli.
Híres szokás volt, hogy az a leány aki Luca napján nem eszik, az álmában meglátja a hitvese arcát.

Luca-alakoskodás

Ez a nap éjszakáján, a férfiak fehér lepelbe öltözve, lisztes arccal, fakanállal járták a házakat.
Megimádkoztatták a gyerekeket, aki tudott az diót vagy mogyorót kapott ajándékba. A legények, tréfából, kicserélték az egyes házak kapuit ezzel is bosszantva a ház népét.

Kommentek

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tarolt a répalé és a répalekvár a Csongrád Megyei Értékek Napján. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

Aktuál