///

SZOTE Klub versus SZEFHE: valóban bajban a szórakozóhely? + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Demonstrációt tartottak kedden a SZOTE Klub előtt a Szegedi Egészségügyi Felsőoktatási Hallgatói Egyesület tagjai, mert úgy gondolják, hogy a klubot üzemeltető gazdasági társaság miatt a hallgatói körökben oly népszerű szórakozóhelyet a bezárás fenyegeti. A fejükön a szemeknél kivágott barna papírzacskót viselő demonstrálóktól körülvéve a SZEFHE alelnöke, Bitay Zsolt olvasta fel közleményüket.

A SZEFHE – mely bevallása szerint több száz aktív és 1567 rendes taggal rendelkezik – véleménye szerint a SZOTE Klub évek óta veszteségesen működik. Ennek igazolására egy számsort mutattak be 2005-től indulva, melyből a fiatalok azt olvassák ki, hogy a klubot üzemeltető kft. a 2006-os évet 13,5 millió forint veszteséggel, a 2007-es évet 8,8 millió forint nyereséggel, majd a 2008-as évet 1,7 millió forint veszteséggel zárta. Tavaly már ismét nem ment jól a klub, az évet 6,6 millió forint veszteséggel fejezte be. Mindezen adatokat a SZOTE Klub ügyvezetője által bevallott adatokra alapozták.
A klub üzemeltetését végző gazdasági társaságnak egyébként a SZEFHE 30%-ban résztulajdonosa, a másik két tulajdonos magánszemély, egyik Benke Csaba, a másik Gerzanits Miklós. Mint résztulajdonos, a hallgatói szervezet azt is nehezményezi, hogy a kft. működése során ők sohasem kaptak osztalékot. Egy állítólagos „atrocitásról” is említést tettek, mely egyik egyesületi vezetőjüket érte, miután az APEH-nál bejelentéssel éltek a klub üzemeltetésével kapcsolatban. Azonban Bitay Zsolt többszöri újságírói kérdésre sem volt hajlandó elárulni sem a személy nevét, sem pedig az „atrocitás” mibenlétét.
Közleményükben az alábbi kérdésekre szeretnének választ kapni:
– Van-e összefüggés egyesületünk vezetőit ért atrocitások és a kft. gazdálkodásával kapcsolatban tett bejelentésünk között?
– Hogyan lehetséges, hogy az egyik legnagyobb egyetemi klub veszteségesen üzemel?
– A SZOTE Klubban egy 30%-os tulajdoni hányaddal rendelkező hallgatói egyesület (SZEFHE) tagjai miért nem kaphatnak tájékoztatást a klub anyagi helyzetéről?
Kilátásba helyezték, hogy mindaddig „visszajönnek” a klub elé, míg kérdéseikre választ nem kapnak. A klubba azonban sem az egyesület jelenlévő tagjai, sem Bitay Zsolt nem volt hajlandó még az újságírók jelenlétében sem belépni, mondván: „mindenki fél”, ezért is viselik a papírzacskókat a fejükön.
A hallgatói performance végeztével természetesen portálunk megkérdezte a SZOTE Klubot üzemeltető gazdasági társaság másik tulajdonosának véleményét is az ügyről. Benke Csaba értetlenségét fejezte ki a demonstrációval kapcsolatban, mivel elmondása szerint sem őt, se tulajdonostársát, sem pedig a kft.-t nem keresték meg ez irányú kérdésekkel. A korábbi évek gazdasági teljesítményéről szólva közölte, hogy ugyan tulajdonosként 2005-2006-ban is ő szerepelt, azonban a klubot más irányította. A 2006-os év 13,5 millió forintos veszteségét „hibás gazdasági döntések sorozatának” minősítette, melynek következményeként az irányítást visszavette, s így 2007-óta személyesen vezeti a szórakozóhelyet. Azóta több technikai és személyi fejlesztés is történt, ami természetesen költségekkel is járt. Azt azonban határozottan tagadta, hogy a 2009-es évet a SZEFHE állítása szerinti 6,6  millió forintos veszteséggel zárta volna a cég, sőt 2010-ben – mivel nemrég egyeztetett a könyveléssel – a klub nyereséget is termelt, de ennek összegéről nem kívánt nyilatkozni.
Kijelentette, hogy 2010-ben két alkalommal is tartottak taggyűlést, melyre a szabályoknak megfelelően tértivevényes levélben meg is hívtak minden tulajdonost, köztük a hallgatói egyesületet is. Ezeket az értesítéseket rendre át is vették, sőt még szóbeli időpont egyeztetés is történt, azonban egyik taggyűlésen sem jelentek meg a SZEFHE képviselői. A cég gazdasági tevékenységéről minden fellelhető iratot – több ezer oldal terjedelemben – még 2010 tavaszán lemásoltak, és eljuttatták azokat az egyesülethez, így Benke Csaba továbbra sem érti a felhozott vádakat.
Ugyanakkor azt elismerte, hogy osztalék kifizetésére nem került sor, de erről mindig a taggyűlés döntött, melyen a SZEFHE sohasem képviseltette magát. Más formában viszont folyamatosan támogatták az egyesület rendezvényeit, kisebb-nagyobb összegeket juttatva nekik. A SZEFHE Pulzus kávézójának beindításához – a hallgatói egyesület kérésére – a SZOTE Klub 1 millió forint kölcsönt is nyújtott, aminek a visszafizetési határidejének 2010. októberét jelölték meg. Ez azonban nem történt meg, s ezért gyanítja, hogy ez állhat a támadás hátterében.
Az állítólagos „atrocitás”-ról sem tud semmit, a hallgatói egyesület tagjai közül soha senkivel nem került összetűzésbe, sem ő sem beosztottai. Azt, hogy egyes önmagát „bátorra ivó” vendégekkel szemben a klub alkalmazottai a megfelelő eszközöket alkalmazva fellépnek, természetes szórakozóhelyi működésnek minősítette, de határozottan cáfolta, hogy az ilyen esetek összefüggésben állhatnának a cég működésével vagy a vitás kérdésekkel.
Benke Csaba elmondta, hogy továbbra is nyitott bármilyen kérdés megvitatására, azonban ehhez mindig két fél szükséges. Amennyiben a SZEFHE nem keresi sem őt, sem pedig a kft.-t, a felvetett problémákról nem tudnak beszélgetni. Azt ugyanakkor nem cáfolta, hogy a SZOTE Klubot üzemeltető gazdasági társaság és az orvoskar dékáni hivatala között elindult egyfajta tárgyalási folyamat, mely érinti a klub jövőbeni működését is, részletekről azonban nem kívánt nyilatkozni.
Természetesen Benke Csaba véleményével meg fogjuk keresni a SZEFHE illetékeseit, valamint a dékáni hivatalt is, és beszámolunk a fejleményekről.

Default thumbnail
Előző sztori

Az alulfinanszírozás lenne a MÁV gondja?

Default thumbnail
Következő sztori

„Borban az igazság…”: Magyarország borvidékei II.

Legutóbbi hasonló cikkek