Gazdaság

Szárnyal a frank - rossz hír a hiteleseknek

Szárnyal a frank - rossz hír a hiteleseknek

2010. december 27., hétfő
Szárnyal a frank - rossz hír a hiteleseknek

A svájci jegybank nem lesz képes megállítani a frank felértékelődését az esetleges újabb devizapiaci intervenciókkal - fogalmaznak lesújtóan devizapiaci kereskedők. Egyes elemzőházak eközben elképesztő prognózisokat közölnek a frankkal kapcsolatban, amit azzal indokolnak, hogy a frank szárnyalásának addig nem lesz vége, amíg az euróövezet adósságválsága tart - írja az Index.

Philipp Hildebrand

svájci jegybankelnök, aki idén júniusban hagyott fel a 15 hónapig tartó devizapiaci intervencióval, nem lesz képes megállítani a svájci frank szárnyalását, amelyet az SNB (az ottani jegybank) elnöke korábban többször is súlyos tehernek nevezett - írja a Bloomberg devizapiaci szakértők véleményére hivatkozva. A hírügynökség adatai szerint a kereskedők rendkívül pozitívan vélekednek a svájci frank következő háromhavi kilátásáról, a franknál csak a japán jen szerepelhet jobban. A svájci jegybank ebben a helyzetben nem sok mindent tehet, csak a megfigyelő szerepében lehet - fejtette ki a hírügynökségnek Beat Siegenthaler, a UBS zürichi devizastratégája, aki szerint természetes, hogy nagyon aggódnak a jegybankárok, ám nagyon korlátozottak a lehetőségeik. A frank euróval szembeni szárnyalása a magyar frankhitelesek számára is rossz hír, ugyanis ezzel párhuzamosan általában a forint is gyengülni szokott a frankkal szemben. Pedig már most is a történelmi szintre erősödött a frank a forinttal szemben, 220 forint környékén járt az elmúlt hetekben az árfolyam. (Forrás:

Index

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.