Közélet

Ötmillió forintnyi közpénz nyomában a szegedi képviselő

Ötmillió forintnyi közpénz nyomában a szegedi képviselő

2010. december 17., péntek
Ötmillió forintnyi közpénz nyomában a szegedi képviselő

Nógrádi Tibor fideszes önkormányzati képviselő, a gazdasági és pénzügyi átvételi ideiglenes bizottság tagja pénteken arról számolt be a sajtó képviselőinek, hogy egy 5,4 millió forintos önkormányzati támogatásra bukkant még a 2008-as évből, amelyről a mai napig nem számolt el az azt felhasználó kft. A politikus szerint felmerülhet az ügyben bűncselekmény gyanúja is, ezért feljelentést tesz. Az ügy pikantériája, hogy a cég többségi tulajdonosa a Szeviép cégcsoport egyik tagja.

Nógrádi Tibor elmondta, hogy 2008 első félévére 5 millió 450 ezer forint sportcélú támogatást adott a város a Szegedi Labdarúgó Klub Kft.-nek, amelyben a Szeviép cégcsoport egyik cége, a PTC Kft. volt a többségi tulajdonos. „A pénzzel 2009. január 31-ig kellett volna elszámolnia a cégnek, de ezt a mai napig nem tette meg, és hiába küldött a város felszólító leveleket az ügyvezetőnek, Dlusztus Imrének. Miután az Állami Számvevőszék nehezményezte az önkormányzat ebben az ügyben tanúsított érthetetlennek tűnő nagyvonalúságát, Szeged város polgármesteri hivatala 2010. szeptember 6-án megbízta az Óvári Ügyvédi Irodát, a több mint ötmillió forint visszaperlésére, de a bírósági felszólításokra sem érkezett válasz. Feltételezhető, hogy ismeretlen tettesek a támogatást nem a szerződésben rögzített közcélokra fordították. Felmerül az esetleges bűncselekmény lehetősége is, ezért a Szegedi Rendőrkapitányságon feljelentést teszünk, kérve a társaság 2007-es elszámolásának vizsgálatát is” – mondta el az ügyben tartott sajtótájékoztatón, Nógrádi, aki az időzítést azzal magyarázta, hogy információja szerint az egykori ügyvezető épp most kíván visszatérni a szegedi labdarúgás élére, holott menedzserként több klubnál vallott kudarcot. Szurkolók is megjelentek a sajtótájékoztatón, akik az újságíróknak elmondták, hogy az Együtt a Szegedi Labdarúgásért mozgalom képviseletében vannak itt, mert nem akarják, hogy újra visszatérjen a régi vezetés, azt semmilyen formában sem támogatnák.

Dlusztus: sportszerűtlen támadás

Felkerestük Dlusztus Imrét, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy a támogatást igénybe vevő kft. a Szeviép cégcsoport tulajdonában van, ő a cég ügyvezetője volt, a könyvelés pedig az első betűtől az utolsóig rendben van, azt a tulajdonosoktól kell kérni. Ő maga alkalmazott volt, minden fillérrel elszámolt a cég felé. A város támogatását is a meghatározott keretek között használták fel. Elszámolniuk pedig nem kell az önkormányzat felé, mivel a Szegedi Labdarúgó Klub Kft. idő közben elállt a sportcélú működéstől, nem akarta tovább fenntartani az NB III-as Tisza Volán csapatát, a várossal kötött szerződés pedig módosult, a Tisza Volán SC működtette tovább a Volánt, így elszámolási kötelezettsége a város felé a sportegyesületnek van. Az ügyvezető hozzátette, nagyon sportszerűtlennek tartja a személyét ért támadást, főként annak tükrében, hogy az őt támadó is ugyanarra a labdarúgó-sportigazgatói tisztségre adta be a pályázatát.

Nem a bizottság, hanem Nógrádi tesz feljelentést

Az esetleges félreértéseket tisztázandó Gyimesi László fideszes önkormányzati képviselő, a gazdasági és pénzügyi átvételi ideiglenes bizottság elnöke közölte: bizottságuk nem vizsgál és nem vizsgált a Szegedi Labdarúgó Klub Kft.-vel kapcsolatos ügyet, és nincs hatásköre magáncégek vizsgálatára, így a bizottság feljelentést sem tesz. A bizottság nevében bizottsági álláspont megfogalmazására – bizottsági határozat alapján – csak a bizottság elnöke jogosult.

Nógrádi Tibor tehát mint önkormányzati képviselő tesz feljelentést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.