Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Sport

Kosárlabda: egy negyedig voltunk ellenfél a Nantes-nak (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Sima vereséget szenvedett a Szeviép-szeged női kosárlabdacsapata a francia Nantes elleni, csütörtök esti Európa-kupa-mérkőzésen. Mínusz huszonötről csak a csoda segíthet a csapaton a továbbjutást illetően a jövőheti visszavágón. A mérkőzést online közvetítettük.

Nem sokáig, nagyjából az első negyed végéig volt partiban a szegedi női kosárlabdacsapat a francia Nantes ellen a csütörtök esti Európa-kupa-mérkőzés első találkozóján. Sőt, jól is kezdtek a lányok, Iva Roglics és Farkasinszki Orsolya kosarával sikerült gyorsan elmenni 4-0-ra. A vendégeknek beletelt pár percbe, mire felvették a ritmust. Fegyelmezetten védekezett a hazai gárda, itt még úgy tűnt, sikerül megvalósítani Bencze Tamás vezetőedző előzetes elgondolásait a centerek kikapcsolását illetően. Németh Bernadett az első perctől nagyon agilisan játszott, vitte hátán a csapatot, mely ekkor még úgy tűnt, képes lehet kihozni egy szoros, netán bravúros végeredményt. A fák azonban nem nőnek az égig: az irányító Caroline Aubert triplájával feljöttek a vendégek 10-9, Emilija Podrug kosara pedig már a vezetést jelentette számukra. Németh büntetőből még kétszer eredményes volt (12-11), de a bravúros győzelemnek ez a két pont volt a hattyúdala, ekkor vezetett utoljára a Szeged, a 7. percben. Keményen védekeztek a franciák fizikai fölényük biztos tudatában, ennek kishíján Rasheed Rita itta meg a levét, akit egy buktatás után úgy kellett letámogatni a pályáról. Szerencsére a bedobó hamarosan visszatért a parkettre. A center, Jenna Smith nem szerepelt a gallok kezdőjében, de játékba avatkozása, valamint Joyce Cousseins-Smith beállása után azonnal megváltozott a játék képe és irama, így 19-16-os vendég előnnyel jött az első szünet.

A második negyedben aztán villámrajtot vettek és elmentek kilenccel (16-25), a korábban Pécset is megjárt Podrug nem tudott hibázni, időt is kért a hazai csapat. Sajnos ez sokat nem segített, egy ideig képes volt mínusz hét-kilenc ponton maradni a Szeged, de Podrugot nem lehetett tartani, az első félidőben 18 pontot szerzett a horvát center. Ami mindenképp a hazaiak javára szól, hogy a játékból szinte teljesen sikerült kikapcsolni a korábbi hat Európa-kupa-mérkőzésen káprázatos, 76,3%-os mezőnyszázalékos Mame-Marie Sy-Diopot, akit a francia csodaedző, Laurent Buffard nem is nagyon játszatott aztán. Ezt az apró pozitívum azonban nem hozott pontokat, Julija Andrejeva triplája az utolsó másodpercekben pedig az addigi legnagyobb különbséget jelentette (32-44).

A folytatásban összeszedte magát a hazai gárda és harcosan esett neki az ellenfélnek. Sajnos sok volt a hiba a játékban, de még így is sikerült egy 8-2-es szériát produkálni, és már csak hat pont volt a különbség (40-46). Váltott is védekezésben a Nantes, apránként visszaszerezték az előnyüket, de a negyed így is a Szegedé volt (47-57). A záró felvonás nyitányaként Podrug és a fiatal Florine Basque dobott gyorsan öt pontot, 15-re nőtt a különbség és végképp elszállt a remény. Németh büntetői tartották úgy-ahogy a csapatot, megakadályozták egy időre, hogy a vendégek meglóduljanak. Azonban ami késik, az nem múlik: elfáradt a hazai gárda, érződött nagyon, hogy rövid a kispad. A 34. perctől folyamatosan nőtt a különbség a két csapat között, a franciák lendületét a hazai időkérés sem törte meg. Tovább sújtotta hazaiakat, hogy szintén a 34. percben Sy Diop kipontozta Roglicsot. Ezt követően Cousseins-Smith két egymás utáni triplája nyomán már 27 pontra is nőtt a két csapat között a különbség (53-80), s végül 59-84 lett a végeredmény.

Vessünk egy pillantást a statisztikákra. A franciák félidei elképesztő mezőnystatisztikája 61,3%-ra romlott a végére, főképp a második félidő elején elrontott triplakísérletek miatt. A félidőhöz képest a Szeged is rontott tíz százalékot (44,7). A lepattanók terén a végére kijött a francia fölény (28-19), gólpasszokban szintén (25-13). Magyar részről nagyon sok volt az eladott labda, bár a franciáknál is a második félidőben (Szeged 23, Nantes 17). Hárompontosok terén is érződik, mennyivel jobbak a vendégek, náluk 13-ból 6 ment be, nálunk 15-ből 3.
Az egyéni teljesítményeket vizsgálva a Nantes-nál Podrug a második félidőben kevesebb szerephez jutott, így végül a félidei 18 után végül 21 ponttal zárt, e mellé 83,3%-os mezőnystatisztikát jegyezhetünk fel valamint némiképp beárnyékolandó teljesítményét, 5 eladott labdát. Hasonló a helyzet magyar részről Németh Bernadett esetében is, ő 22 ponttal zárt, ellenben csak 50%-os mezőnyteljesítménnyel, mivel 7 hárompontos-kísérletéből mindössze 2 ment be. Fontos megemlíteni, hogy Betti 10 személyi hibát harcolt ki a meccsen, jóllehet kipontozni senkit sem sikerült. Magyar részről talán még a kipontozódott Iva Roglics emelhető ki, bár 5 szerzett lepattanóját 5 eladott labdája, valamint a kipontozódás ténye igencsak beárnyékolja. Hogy mennyire rövid volt a hazai pad, jól mutatja, hogy Németh 40 percet volt apályán és Roglic is csak azért 33-nál alig többet, mert kipontozódott, valószínűleg őt sem pihentette volna egy pillanatra sem Bencze Tamás. A vendégeknél ki kell még emelnünk a mezőny valódi legjobbját, Cousseins-Smith-t, aki 14 pontja mellé 75%-os mezőnystatisztikát hozott össze, 6 lepattanót szerzett, 5 asszisztot és 5 kiharcolt személyit jegyezhet. 27 percével ő töltött a legtöbb időt a pályán a vendégeknél. Említésre méltó még Caroline Aubert 8 gólpassza, Jenna Smith 5 lepattanója, s hogy a negatív teljesítményekre is szót áldozzunk, Sy Diop Podrughoz hasonlóan 5-ször adta el a labdát, Niedola pedig négy személyi hibáig jutott.

Ezzel az eredménnyel gyakorlatilag eldőlt a továbbjutás kérdése, ez ellen a Nantes ellen -25-ről nem lehet továbbjutni. Mivel a mai másik magyar érdekeltségű mérkőzésen a Győr legyőzte a belga Wavert idegenben 66-59-re, és várhatóan tovább is jut, így a nyolc közé jutásért vívandó két mérkőzésen megismétlődik majd a csoportkörbeli Győr-Nantes párviadal. Caroline Aubert a ma esti szegedi meccs utáni sajtótájékoztatón már utalt erre, és a korábbi két találkozó tapasztalatai alapján bízik csapata legjobb nyolc közé jutásában.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztató végén Szetey András, a Szeviép-Szeged kosárlabdacsapatát irányító Szeviép-Szeged Kosárlabda Sport Kft. elnökségi tagja felhívta a sajtó képviselőinek figyelmét, hogy a köztudatban elterjedt véleménnyel ellentétben a kft nem kölcsönt kért a várostól, hanem az egyébként is járó támogatás egy jelentős részét kérte előlegként. Ezt a pénteki városi közgyűlési döntés alapján a csapat meg is kapja. A klub adósságait illetően Szetey elmondta: a Nantes elleni visszavágó időpontjában már nem fog fennállni semmilyen, jelen szezonbeli tartozás a klub részéről, s a korábbi szezonból megmaradó adósság is csak töredéke annak az összegnek, mellyel a főtámogató a csapatnak tartozik. A klubvezetés folyamatosan tárgyal potenciális új főtámogató-jelöltekkel, s remélhetőleg januárban már új főszponzora lesz a csapatnak.

A Nantes elleni idegenbeli visszavágóra december 22-én kerül sor este 20 órától.

Női kosárlabda Európa-kupa, a 16 közé jutásért, 1. mérkőzés

Szeviép-Szeged – Nantes Rezé Basket 59-84 (16-19, 16-25, 15-13, 12-27)
Szeged, újszegedi sportcsarnok, 250 néző. Vezette: R. Paulik (cseh), M. Spendl (szlovén).
Szeged: NÉMETH 22/6, Laklóth, Rasheed 10, ROGLICS 10, Farkasinszki 4. Csere: Lengyel 5/3, Fejes 8, Kováts. Vezetőedző: Bencze Tamás.
Nantes: AUBERT 5/3, Niedola 10, Plust, Sy Diop 3, PODRUG 21. Csere: COUSSEINS-SMITH 14/6, Smith 12, Basque 11/3, Andrejeva 8/6. Vezetőedző: Laurent Buffard.
Kipontozódott: Roglics (34′).

Laurent Buffard: “Csak három éve első ligás a csapatunk, ezért ez a nemzetközi megmérettetés komoly kihívás. Lépésről lépésre kellett építkeznünk, egyelőre úgy tűnik jól haladunk, pár éven belül az Euroligát szeretnénk elérni. Fiatal csapat vagyunk 2-3 rutinos játékossal, sok 22 év alatti lányunk van. Számos gonddal kellett megküzdenünk az idényben, 5-ös poszton mindig bajban voltunk, állandó térdsérülések sújtották a poszton bevetett játékosainkat.”

Bencze Tamás: “Tudtuk, hogy a Nantes jó csapat, készültünk rájuk, igyekeztünk kipuhatolni a gyenge pontjaikat. Centereikre készültünk, kikapcsolásukat sajnos kevéssé tudtuk megoldani. Rövid volt a kispadunk és rutintalanok a játékosok, sok a fiatal a csapatunkban. Nincs megfelelő előkészítő emberünk, sajnos, Laczi Edit pótlására. Januárban szeretnénk a visszatérő Edittel és egy új centerrel jó eredményeket elérni a bajnokságban.”

Caroline Aubert: “Bízom benne hogy bejutunk a legjobb 16 közé és a Győrrel fogunk játszani. Mivel már ismerjük őket bízunk a nyolc közé jutásban.”

Németh Bernadett: “A centereiket kellett volna megfognunk az elején. Nagyon jók voltak, 60% fölött dobtak. Laczi Edit hiányát nagyon megéreztük, nem tudtuk pótolni.”

Online közvetítésünk:

40. perc: Rasheed-dupla, 59-82, valószínűleg ez az utolsó kosarunk. Andrejeva most csak duplát szór, 59-84. Az utolsó támadásunk kimarad, vége.

39. perc: Fejes középtávolijával 55-80. Rasheed-Fejes-összjáték, 57-80. Jön a gall válasz, 57-82.

38. perc: Rasheed kihagy egy triplát. Smith, 53-77. Cousseins-Smith ismét hint egy trojkát, 53-80…

37. perc: Cousseins-Smith-tripla, 53-72. Aztán Andrejeva, a másik trojkafelelős, 53-75. Bencze Tamás időt kér, kell is, már huszonkettővel mennek.

36. perc: Farkasinszki épp csak megkapja a passzt, aztán magabiztosan értékesíti, 53-69.

35. perc: Bencze Tamás időt kér. Lengyel kihagyja a triplakísérletet. Most ők is rontanak elől, aztán mi is… Basque viszont ezúttal nem… 51-69.

34. perc: Sy Diop megszerzi első pontjait egy szép bejátszás után és még Roglicsot is kipontozza… Elől rontunk, ismét betalálnak, 51-67.

33. perc: Újabb két büntetőt harcol ki Németh, mindkettő benn, 51-62. Cousseins-Smith ront el egy hármast, Fejes megszerzi. Rasheed nagyon rosszul próbál egy hármast a sarokból, nem érte a gyűrűt. Roglics negyedik hibája.

32. perc: Németh kihagyja. Jönnek… Niedola simán leszed egy passzt… Németh szintén, Andrejeva csúnyán lerántja… Németh-büntető, egy megvan, második is, 49-62, és jöhetünk a támadással.

31. perc: Lássuk a folytatást. Felállunk-e mínusz tízről? Podrug szerez egy közeliből két pontot és még dobhat is, 47-60… Elől ellépjük… Így nehéz lesz… Basque ismét eredményes, Rasheed lepattan róla… 47-62.

Vége a harmadik negyednek.

30. perc: Németh egy duplával ismét, 45-55. Basque eredményes most, 45-57. Németh most triplát ront, hátul lepattanót szerez. Rasheedé nem jön be, de személyi. Első büntető benn, második szintén, 47-57.

29. perc: Cousseins-Smith labdát szerez és ziccert dob, 40-52. Németh-tripla, 43-52. Francia tripla a válasz, 43-55.

28. perc: Podrug kihagyja, de elveszítjük… Niedola-dupla, 40-50. Farkasinszki triplát hibáz, kipattan, marad nálunk.

27. perc: Rasheed eladja… Basque a pályán, aki holnap tölti be 18. életévét az adatok szerint. Rontsuk el az előestéjét az ünnepének, lányok! Buffard időt kér. Basque hibáz. Sajnos mi is elől…

26. perc: Plust simán leszedi Farkasinszki elől, Rasheed viszont labdát szerez, szép ziccer, 40-46! Jenna Smith nem hagyja magát, 40-48.

25. perc: Rita büntet! 36-46! Roglics blokkol. Jöhetünk. Roglics a palánk alól, feljövünk nyolcra, 38-46! Elől ismét rontanak a gallok.

24. perc: Némethet gyötrik a palánk alatt Rasheednak adná, de kimegy… Sy Diop és Andrejeva is kőkeményen odalép Rasheednak, síp néma…

23. perc: Roglics szépen harcol meg a lepattanóért, meg is szerzi, fektében kipasszolja, majd az indítást elrontjuk, Farkasinszki kiejti a palánk alatt…

22. perc: Plust, a másik hármaskirálynő is kihagyja a magáét. Átálltak távolikra, jól védekezünk belül. Smith szerez lepattanót hátul, majd elől és 34-46. Roglics is távolról próbálkozik, nagyon rossz…

21. perc: Jöhet a Szeged, Farkasinszki dobására Sy Diop húz egy sapkát… Andrejeva most kihagyja a triplát. Roglics is kihagyja a duplát, de személyi után büntetőből dobhat kettőt, mindkettő megvan, 34-44.

Elképesztő, 72,4%-os a franciák eredményessége mezőnyből. A Szegedé 54,5. Egyéni eredményeket illetően Podrug felülmúlhatatlan szinte, 10 duplából 9-et szórt, 90%-os teljesítmény… Gólpasszok terén 15-8 oda, lepattanókban 8-8 az arány. Rasheednak 3 személyi hibája van, vigyáznia kell.
Az első negyed elején fegyelmezetten védekezett a Szeged, majd a vendégek apránként bevetették a nagyágyúkat, hamar felzárkóztak, majd könnyen és gyorsan fordítottak. Az előnyüket magabiztosan tartják. A második félidőben váltani kell.

Nagyszünet.

20. perc: Roglics harcol ki személyit, két dobás. Első benn, második is nagy nehezen, 32-41. Sy Diop löki fel Kovátsot, Basque meg ellépi. De aztán ismét jöhetnek. Jól játsszák tiszta helyzetbe a távolról általában eredményes Andrejevát, aki most sem hibáz, hint egy trojkát… 32-44.

19. perc: Nem tudjuk tartani őket, újra több mint tíz közte… 30-41. Sy Diop vezeti a labdát aztán kiejti szerencsére.

18. perc: Németh Betti triplája, miután Basque is a pályán, 28-39. Roglics, 30-39! Talán most feljöhetünk!

17. perc: Niedola talál be, 25-35, a lett is elkapta a fonalat… Roglics lépéshibája után Kováts Anna a pályán. Podrug ismét, 25-37.

16. perc: Lengyel Dalma triplája után Podrug, aztán Fejes duplájával, 25-33.

15. perc: Podrug ismét, 20-31. Ennyire otthon érezné magát a pécsi évek után?

14. perc: Smith eredményes, 20-29. Nehéz lesz tartani a 191 centis centert.

13. perc: Cousseins-Smith most hibázik. Lengyel nem! 18-25! Niedola-dupla, 18-27. Németh dobhat ismét büntetőt, mindkettő megvan, 20-27.

12. perc: Podrug-ziccer, 16-25… Németh kihagyja a tempót… Cousseins-Smith bedob egy ziccert, de már belefújtak. Bencze Tamás ismét időt kér. Jóval magasabb a francia csapat, alacsony szerkezetű játékunkkal viszont sokkal gyorsabban kellene játszanunk, ha jó eredményt akarunk…

11. perc: Újabb francia kosár, 16-21. Podrug is bedobja, 16-23. Fegyelmezett védekezéssel kezdtünk, de kezd kijönni a két csapat közötti fizikai különbség.

Vége az első negyednek.

10. perc: Smith kosara, 14-17, Fejes válaszol, 16-17! Cousseins-Smith betalál, Németh kihagyja, 16-19. A triplaspecialista Andrejeva is bejött.

9. perc: Cousseins-Smith ismét, 12-15-re mennek el. Bencze Tamás időt kér. Fejes Réka is a pályán. Rasheed duplája, 14-15.

8. perc: Rasheed Rita visszatért a pályára, Laklóthot váltotta. Cousseins-Smith kosarával 12-13, vezetnek a franciák…

7. perc: Németh büntetőből kétszer, 12-11. Sy Diop kihagyja.

6. perc: Roglics hagyja ki elől, Podrug nem… 10-11.

5. perc: Németh Betti középtávolijával, 8-4. Gall válasz, 8-6. Németh szépen tör be és jó a csel, 10-6. Aubert-tripla, 10-9.

4. perc: Rasheed nagyot esik, reméljük nem sérült meg. Lengyel Dalma jön helyére. Laklóth szépen blokkolja Sy Diopot.

3. perc: Farkasinszki szed le egy Sy Diopnak szánt labdát, de elől Németh kihagyja. Podrug az ellentámadásból nem, 6-4.

2. perc: Németh tör be jól, de érvénytelen a kosár. Niedola dob, 4-2. Németh, 6-2!

1. perc: Roglics szerzett két pontot, 2-0. Laklóth szedi el Podrugtól és újra jöhetünk. Aztán Farkasinszki, 4-0! Jó kezdés!

17.55: Zajlanak a bemutatások. Bár a csapatlistán fel van tüntetve Laczi Edit neve is, játékára azonban biztosan nem számíthatunk ma, az előzetes hírek alapján: Bencze Tamás korábban azt mondta, leghamarabb januárban léphet pályára.

17.50: Lassan gyülekeznek a nézők, jelenleg körülbelül százan lehetnek a lelátón, de az iskoláknak meghirdetett felhívás nyomán továbbiak várhatók.

17.40: A pálya szélén felfedeztük Emilija Podrugot is, aki korábban a Pécs csapatának centere volt. Podrug az Európa-kupában játszott hat csoportmeccsből ötön pályára lépett, kétszer is kezdő volt. Az öt meccs során átlagosan 23 percet játszott, és 66,7%-kal dobott mezőnyből.

17.30: Köszöntjük Kedves Olvasóinkat az újszegedi sportcsarnokból. Pályán a csapatok, javában melegít a két együttes.

Várható kezdőötösök:
Szeged: Németh, Laklóth, Rasheed, Roglics, Farkasinszki.
Nantes: Cousseins-Smith, Plust, Niedola, Sy Diop, Smith.

Nem csak, hogy a franciák nem ígérkeznek könnyű ellenfélnek, de kimondottan bravúr lenne a győzelem ma este a szegedi kosaras lányoktól. Persze, akárcsak a labdarúgásban, a labda itt is gömbölyű, bármi megtörténhet. Az Európa-kupa csoportmérkőzései során a Győr hazai pályán 64-61-re tudta legyőzni a gallokat, majd az idegenbeli mérkőzésen 72-62-es vereséget szenvedett. A Nantes hazája bajnokságában jelenleg a nyolcadik helyre csúszott vissza, miután az elmúlt három bajnoki mérkőzését elvesztette. Ebből az első két meccsen a tabella jelenlegi első két helyezettjével szemben maradt alul, ám a legutóbbi vereség lehet a legfájóbb: a 13. helyen táborozó COB Calais otthonában szenvedtek hatpontos vereséget.

Beharangozó írásunk itt olvasható.

Tovább olvasom

Sport

Germán Tamás: Nincs megtiltva, hogy nyerjünk Szombathelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Sport

Egy kiállítás okozta az SZVSE vesztét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Két forduló után pont nélkül állnak a vasutasok.

Tovább olvasom

Sport

Továbbra is nyeretlen a Szeged-Csanád GA

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia 1–1-es döntetlent játszott hazai pályán a Szentlőrinccel a Merkantil Bank Liga 3. fordulójában.

Tovább olvasom

Aktuál