/

Járai: a jegybank egy gyurcsányista bábszínházhoz hasonlít

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Költségvetési Tanács egy értelmetlen szervezet, már az induláskor látni lehetett, hogy nincs szükség az apparátusára – jelentette ki Járai Zsigmond a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) konferenciáján. Szerinte a jelenlegi jegybank inkább egy gyurcsányista bábszínházhoz hasonlít, a magyar nyugdíjpénztárak pedig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért nem kár értük.

A magyar kormány egy olyan “csúcsra törő” gazdaságstratégiát választott, amely komoly kockázatokkal jár. A bizakodás, mely szerint a költségvetés és az államadósság helyzetének csökkentésétől önmagában is javul az ország versenyképessége, valószínűleg nem illett bele a Fidesz gondolkodásába és ígéreteibe, a megszorításokból való félelembe – fogalmazott Járai Zsigmond. Ehelyett más stratégiát választott a kormány, amely úgy írható le, hogy amíg az adócsökkentések révén a gazdaság fel nem lendül, és a költségvetési hiány nem mérséklődik, különadókat vezetünk be – mondta. A jelenlegi helyzetet ahhoz hasonlította, amikor egy turista a hegy lábánál áll, és szeretne eljutni a csúcsra. Tüskék, szakadékok előfordulhatnak, reméljük, nem vérzünk el – tette hozzá.

A kormány útja kisebb, értelmetlen “csatákkal” is jár – fogalmazott Járai. Ma hét “gyurcsányista” tagja van szerinte a Monetáris Tanácsnak, nekik már rég nincs ott a helyük a Magyar Nemzeti Banknál. A nyugdíjkérdés lényeges kérdés, a magánnyugdíjpénztárak körüli harcoknak azonban nincs értelmük, ugyanis nem bizonyítottak ezek az intézmények. Véleménye szerint a Költségvetési Tanács apparátusát már a kormányváltáskor meg kellett volna szüntetnie az új kormánynak, ez legalább is taktikailag szerencsésebb lett volna.

(Forrás: portfolio.hu)

Default thumbnail
Előző sztori

Erdély hangja töltötte be a dómot + VIDEÓ

Default thumbnail
Következő sztori

Péntek: Kass János üzenete

Legutóbbi hasonló cikkek