Bulvár

Fontos tanácsok téli közlekedéshez + VIDEÓ

Fontos tanácsok téli közlekedéshez + VIDEÓ

2010. december 15., szerda
Fontos tanácsok téli közlekedéshez + VIDEÓ

A hóval, faggyal érkező valódi tél beálltával a közúti közlekedésben nagyobb odafigyelésre és az előírások betartására van szükség, hogy megelőzzük a baleseteket – mondta el a Telin TV-ben Giday Kálmán, okleveles gépjármű szakoktató.

Legfontosabb a járművek felkészítése a téli körülményekre (+7 Celsius fok alatt téli gumi alkalmazása, az ablaktörlő gumijának lecserélése). A rövidebb nappali világosság és a havas idő miatt fontos a fényszórók rendszeres ellenőrzése és a kiégett izzók mielőbbi cseréje is. Hóláncot csak 10-20 centiméternyi friss hóban érdemes használni, mivel ennél kisebb hó esetében rongálja a futóművet és az utat is. Jó tudni, hogy hólánccal a legnagyobb megengedett sebesség 50 km/óra, így tehát ez az eszköz hosszú távú haladásra nem megoldás.

Tudnivalók kormányzáshoz

Sokan nem tudják, hogy amikor megcsúszik a jármű az úton, akkor mindig a csúszás irányába kell kormányozni! Ez ellentmond az ösztöneink által diktált parancsnak, de fontos fejben tartani, hiszen ellenirányú kormányzásnál a gépkocsi irányíthatatlanul lecsúszik az útról vagy könnyen átkerül a szemközti sávba. Ha a kerekek a padkára kerülnek, nem szabad hirtelen fékezéssel reagálni, ehelyett inkább motorféket alkalmazva hagyni kell lelassulni az autót.

Figyeljünk a gyalogosokra!

Gyalogosok és kerékpárosok esetében – főleg hóesésben, ködben – életet menthet a színes ruha vagy a láthatósági mellény. A gépjárművezetőknek különösen hóesésben, havas esőben kell fokozott figyelemmel lenni az esernyő alatt megbújó gyalogosokra, akik a gyalogátkelőhelyeknél sokszor elhanyagolják az ernyő alóli körülnézést, enélkül lépnek le az úttestre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.