Gazdaság

Felére csökkent a pálinkafőzetés költsége

Felére csökkent a pálinkafőzetés költsége

2010. december 26., vasárnap
Felére csökkent a pálinkafőzetés költsége

Nincs kevesebb munkájuk a szeszfőzdéknek a pálinkafőzésre vonatkozó törvények enyhítése miatt, az otthoni főzéssel kevesen foglalkoznak, mert túl költséges, ezért a VPOP sem ellenőrzi a házi főzést. Az október óta hatályos pálinkatörvény miatt a főzetés fele annyiba kerül, mint tavaly - olvasható a HírTV honlapján.

A Magyar Pálinka Lovagrend elnöke szerint a szeptember végén hozott jogszabályi könnyítés óta a pálinkakészítőknek nincs kevesebb dolguk. „Nagyon sok félelem van még mindig az emberekben. Várjuk a törvényalkotókkal együtt, hogy megfelelő tapasztalat álljon majd rendelkezésre, hogy újra leüljünk, és megnézzük, hogy mit is kell változtatni. Az nem normális dolog, hogy a bérfőzött terméket nem lehet pálinkának hívni” – közölte

Piros László

, a Magyar Pálinka Lovagrend elnöke. A pálinkakészítők szerint a korábbi, szocialista kormány kétszeri jövedéki adó emelése visszavetette az ágazatot. Az új kabinettel folytatott tárgyalások eredményre vezettek. „Az emelt jövedéki adó ellenére sem érte el a jövedéki adóbevétel a korábbi évekét, a mostani kormányzatnak ezt megpróbáltuk a szeszipari szövetségen keresztül jelezni, hogyha újabb emelési szándéka van, akkor biztos, hogy további nominális adóbevétel csökkenéssel kell számolni. Nagyon nagy sikernek tartjuk, hogy ez meghallgatásra talált, így most januárban nem lesz jövedéki adó emelés” – fogalmazott

Barabás Attila

, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója. A párlatkészítésről szóló szabályozás módosítása óta a vámhatósághoz nem érkezett tiltott értékesítésről, vagy az 50 litert meghaladó pálinka előállításról bejelentés. A VPOP beszámolója ugyanakkor azt is megállapítja, hogy nehéz nyomon követni, hányan főznek otthon pálinkát.

Forrás:

HírTV

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.