Csütörtök: A szív imája a Somogyiban

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Urbán Sándorné Belinyák Olga ikonfestő kiállítása nyílik a Somogyi-könyvtárban csütörtökön „A szív imája” címmel. Születésének 100. évfordulója alkalmából Varga Mátyás emléknapot rendeznek, a Nagyszínházban ismét Traviata, a Százszorszép Kamaraszínház műsorán Mesék Szent Miklósról – Mikulás előtt -, a Tudósklubban pedig Lukács János dandártábornok, megyei főkapitány beszél az illegális migrációs helyzetről. És végre itt a moziban a Zimmer Feri 2. – változatlan helyszínen és szereposztásban, változatlanul bolond históriával…

Színház és bábszínház

A Nagyszínházban csütörtökön 19 órakor Giuseppe Verdi: Traviata Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy c. regényének opera-adaptációja három felvonásban. Részletek a www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/szindarab/giuseppe-verdi-traviata-0 oldalon.

A Kisszínházban csütörtökön 10 és 14 órakor Weöres Sándor: Csalóka Péter – mesejáték.

A Kövér Béla Bábszínház nagytermében csütörtökön délelőtt 10 órakor Minden egér szereti a sajtot (Papírsárkány bérlet), délután 14.30-kor Ilyenek az állatok (Nagy akarok lenni bérlet).

A Százszorszép Gyermekházban csütörtökön 10 órakor Százszorszép Kamaraszínház: Mesék Szent Miklósról – zenés mesejáték bábokkal és élőszereplőkkel a Békéscsabai Napsugár Bábszínház előadásában.

Varga Mátyás emléknap

Varga Mátyás, Kossuth-díjas díszlettervező, Kiváló Művész, Szeged város díszpolgára születésének 100. évfordulója alkalmából csütörtökön 11 órakor Emlékülés lesz a Városházán. 14 órakor koszorúzás Varga Mátyás síremlékénél (Belvárosi temető, Fonógyári út felől). Emlékező beszédet mond: Sándor János rendező, közreműködik a Szegedi Nemzeti Színház kórusa. 15 órakor koszorúzás Varga Mátyás emléktáblájánál, a Színházművészeti Kiállítóháznál (Bécsi krt. 11/A.). Köszöntőt mond: Ibos Éva, a Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti osztályvezetője. 18.30-kor kiállítás a Szegedi Nemzeti Színház előcsarnokában. A kiállítást megnyitja: Borsa Miklós, a Magyar Állami Operaház nyugalmazott szcenikusa.

Jótékonysági hangverseny a vörösiszap katasztrófa áldozataiért a Reökben

Az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola tanulói hangversenyükkel segíteni kívánják a károsultakat, és azon túl szeretnék felhívni a figyelmet a környezetvédelemre is. Adományaikkal Önök is segíthetnek. A jótékonysági hangverseny csütörtökön lesz 19 órától a Reökben.

Hangverseny a Millenniumi Kávéházban

A Millenniumi Kávéházban csütörtök este 8 órakor SZTE ZMK „Ad hoc” Vonósnégyese játszik: Zenei körkép a barokktól napjainkig a komolyzene és a jazz érintésével.

A Somogyi-könyvtár programjai

A Somogyi-könyvtár 1. emeleti folyóirat-olvasótermében csütörtökön 16.30-kor Urbán Sándorné Belinyák Olga ikonfestő „A szív imája” című kiállításának megnyitója lesz. A kiállítást megnyitja: Ale Ildikó festőművész. A tárlat megtekinthető 2011. január 5-ig

A Somogyi-könyvtár földszinti aulájában csütörtöktől 2011. január 12-ig “…a virágzásnak mellőzhetetlen föltétele” – emlékek a Szegedi Kereskedelmi és Iparkamara múltjából – a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Somogyi-könyvtár közös kiállítása a 120 éves fennállását ünneplő kamara megalakulása idejére tekint vissza. A múltba tekintő tárlatot a jelen kézműveseinek kiállítása varázsolja ünnepi hangulatúvá.

A Somogyi-könyvtár földszinti aulájában csütörtöktől 2011. január 12-ig  „Csillaghullás” – 100 éve született Erdei Ferenc. A kiállítás Erdei életútját tekinti át művein keresztül. A politikus, szociológus, a „népi írók” csoportjának tagja bekapcsolódott a falukutató mozgalomba, tagja volt a Szegedi Fiatalok Művelődési Kollégiumának. 1937-ben jelent meg nagy feltűnést keltő műve, a Futóhomok.

Dóm Téri Advent

A Dóm téren csütörtökön 16.30-kor Jászolmesék – babadélutánok a szalmában. 19 órakor Pangea Project (koncert) – Forgatag előtti csend. Ördögszekér kézműves vásár minden nap 11 – 20 óráig. Bővebben a www.domter.hu oldalon.

Közéleti Kávéház

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 3. emeleti társalgójában (Tisza Lajos krt.54.) csütörtökön 17 órakor Összefogás Szegedért Est – ideális város – élhető város – fejlődő város. Vendég: Kiss Lajos, volt területi főépítész. Házigazda: Tandi Lajos újságíró.

A Rókusi Általános Iskolában (Kossuth Lajos sgt. 37.) csütörtökön 18 órakor Köszöntjük a 80 éves Kószó Jenőt. Házigazdák: Szalay István, a Kuratórium elnöke, Majzik István, a Bába és Társai Kft. ügyvezetője, kiadó

A Közéleti Kávéház programjairól bővebben a http://www.netrend.szeged.hu/sites/civilcafe/Tartalom/december2010.htm oldalon olvashatnak.

Tudósklub

A SZAB Székházban (Somogyi u. 7. 110. előadóterem) csütörtökön 17 órakor Lukács János r. dandártábornok, megyei főkapitány, rendőrségi főtanácsos “Az illegális migrációs helyzete Csongrád megyében” című előadása hallható a Tudósklubban. Az előadások az érdeklődők számára nyitottak!

A TIK programjai

Az SZTE TIK-ben csütörtökön és pénteken 9-17 óráig VII. Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia 2011. A konferencián a nyelvtechnológia területén végzett kutatásokat és eredményeiket ismertetik. Bővebb információ a www.inf.u-szeged.hu oldalon.

Ugyanitt csütörtökön 10-15 óráig SALDO Zrt. Információs Nap.

JUGYU rendezvények

A JUGYU Klubban csütörtökön 11 órakor Filmklub – Köszönjük, hogy rágyújtott. 19 órakor Premiere: a Mozzsukin Korgó Gyomra csoport bemutatja – és Mina Hutter… Bővebben a http://www.jugyuklub.hu oldalon.

A mozik csütörtöki műsorai

A Grand Café-ban csütörtökön:

19 órakor: Szemekbe zárt titkok – feliratos, argentin-spanyol film, rendező: Juan José Campanella.

21 órakor: Tolvajok városa – feliratos amerikai film, rendező: Ben Affleck.

A Grand Café programjairól részleteket a www.grandcafe.szeged.hu oldalon olvashatnak.

A Belvárosi mozi csütörtöki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

14 órakor: A csodálatos Univerzum 3D – színes, magyar dokumentumfilm, rendező: Gráner József.

15 órakor és 17.45-kor: Harry Potter és a Halál Ereklyéi I. rész – színes, szinkronizált amerikai kalandfilm. Rendező: David Yates.

20.30-kor: Ilyen az élet – színes, szinkronizált amerikai vígjáték, rendező: Greg Berlanti.

Balázs Béla terem:

16 órakor: Ilyen az élet – színes, szinkronizált amerikai vígjáték, rendező: Greg Berlanti.

18.15-kor és 20.30-kor: Zimmer Feri 2. – színes, magyar vígjáték. Szereplők: Reviczky Gábor, Pogány Judit, Szarvas József, Kovács Vanda, Növényi Norbert, Molnár Piroska, Csukás Márton, Kálomista Anna. Rendező: Tímár Péter.

Csőke József terem:

16 órakor: Bogyó és babóca – 13 mese – színes, magyar animációs film, rendező: M. Tóth Géza, Antonin Krizsanics, mesélő: Pogány Judit.

17.30-kor és 19.30-kor: Soul Kitchen – színes, feliratos német vígjáték. Rendező: Fatih Akin.

A filmekről részleteket a http://www.belvarosimozi.hu/mozi-msor.html oldalon olvashatnak.

Csütörtök esti bulik

A JATE Klubban csütörtökön 22 órakor TTIK-s Est – Pál Utcai Fiúk koncert. Házigazda: Dj. Egon. TTIK-soknak a belépés ingyenes!

A SZOTE Klubban csütörtökön 22 órakor ETSZK-s buliDJ Pet.

A Fészek Klubban csütörtökön 22.30-kor Electric House.

Az Afrika Café-ban csütörtökön 20 órakor Bulizz a legújabb zenék mellett.

Előző sztori

Nem „zöldell” a jövő évi költségvetés?

Következő sztori

Kézilabda: húsz percig bírta a Kecskemét a Pick ellen (FRISSÍTVE)