Az LMP nyílt levele a szuperlézer ügyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Az LMP Csongrád megyei szervezete nyílt levélben fordult Szeged város országgyűlési képviselőihez, Bodó Imréhez, Bohács Zsolthoz és Nógrádi Zoltánhoz, a Szegedre tervezett lézerkutató központ, az ELI ügyében, melyet az alábbiakban közlünk teljes terjedelmében.


Tisztelt Képviselő Urak!

Azért fordulunk Önökhöz, mert Önök a nyertesei a 2010-es Országgyűlési Választásnak a Csongrád megyei 1., 2. és 3. egyéni választókerületben. Ezért a választási törvény szellemében Önök hivatottak képviselni Szeged és környékének érdekeit az Országházban.
Az utóbbi időben mind a Parlamentben, mind pedig az országos sajtóban többször szóba került a részben Szegedre tervezett nagy lézerkutató központ, (angol rövidítésével élve) az ELI. Legnagyobb sajnálatunkra több, egymástól független forrásból is arról értesültünk, hogy a beruházás tervezése a kormányzati adminisztrációnak „köszönhetően” késik. Ez a késés a beruházás megvalósulását komoly mértékben fenyegeti.
Pedig nemcsak Szeged és környéke, hanem egész Magyarország sokat nyerhet az ELI-n. A teljes költségnek (244 millió euró) mindössze 15%-át (kb. 36,5 millió eurót azaz kb. 10 milliárd forintot) kellene hazai forrásokból fedezni (5 év alatt), a többit az EU strukturális alapja biztosítaná. Utána az ELI-ben résztvevő tagállamok által befizetett fenntartási összegek jelentős része Magyarországon kerülne elköltésre. Tehát komoly mennyiségű pénz áramolna az országba, komoly adóbevételhez juttatva a központi költségvetést, valamint munkahelyeket teremtene Szegeden és környékén. Az óvatos becslések is 10-15 éves megtérülést jósolnak, az optimisták már 5 év alatti megtérülésről beszélnek. Ráadásul a magyarországi felépülés nem jelent semmiféle kötelezettséget a működés finanszírozására, amint az több sajtóhírben is tévesen megjelent. Ha Magyarország nem akarja, vagy nem tudja finanszírozni a fenntartást, akkor a konzorcium többi tagja fogja ezt megtenni, viszont ekkor a magyar kutatók kiszorulnak a lézer használatából. (Itt jegyeznénk meg, hogy Magyarország – nagyon helyesen – nagyjából évi 1 milliárd forintot fizet a CERN-nek, hogy magyar kutatók mehessenek ki Svájcba és használhassák a részecskegyorsítót.)
Az ELI megépülésének más, pénzben kevésbé mérhető hozadéka is lenne. Nézzük meg, hogy az elmúlt években mennyi sajtómegjelenést biztosított Svájcnak a CERN és az ott beinduló LHC! Ezután gondoljuk bele, hogy az ELI-ben elért tudományos eredmények hány ember előtt teszik ismertté Magyarországot!
Az ELI-ben nem csak lézerfizikai kísérletek lesznek. Gyakorlatilag a természettudomány minden ága meg fog jelenni a kutatóközpontban. A nemzetközi tekintetben is kimagasló, sőt egyedülálló tudományos tevékenység végzése, az egyedülálló kísérleti lehetőségek segítik a legmagasabban képzett, legtehetségesebb kutatók hazánkban maradását.
A természettudományokra is kiemelt figyelmet irányíthat a központ, így közvetlenül befolyásolja a diákok orientálódását. A természettudományok és különösen a fizika nem a közkedvelt tárgyak közé tartozik, ezért kevés diák választ olyan egyetemi szakot, ahol a fizika ismerete szükséges. Ez vezetett a Magyarországon tapasztalható mérnökhiányhoz. Az ELI ugyan nem oldja meg ezt a problémát, de közvetve segítheti a természettudományokat népszerűsítő projekteket, folyamatos sajtómegjelenést biztosítva a legújabb és legmodernebb tudományos gondolatoknak, kísérleteknek.
Ősszel úgy tűnt, hogy ezek az érvek meggyőzték a kormányzatot is. Orbán Viktor szeptember 27-én tett látogatásakor nagy nyilvánosság előtt kijelentette, hogy a kormány támogatja az ELI megépítését. Nem értjük, hogy azóta mi történt. Miért nem írták alá a szükséges szerződéseket? A hivatalos indoklás szerint a kormány szeretné látni a legapróbb részleteket is, csak közben minden határidőből kifutunk. Szintén értetlenül állunk az előtt, hogy a kormányzati kommunikáció az ELI-t egy helyi jelentőséggel bíró beruházásként értékeli, mintha az csak Szegednek és környékének hozna hasznot. A beruházás nemcsak országos, hanem európai jelentőéggel bír. Egy ilyen projekt sikere, melyre egész Európa, sőt az egész világ figyel, az ország presztízsét növeli, míg kudarca súlyos bizalomvesztéssel járna, és meggátolná a későbbi hasonló projektekre benyújtott magyar pályázatok sikerét.
Úgy gondoljuk, hogy a projekt sikere minden magyar állampolgár érdeke. Ezért nem szeretnénk, ha a beruházás a magyar belpolitikai harcok martalékává válna. Hisszük, hogy ebben a vitában az észérveknek kell játszania a döntő szerepet, márpedig itt az (általunk ismert) érvek súlyosak, és egy irányba mutatnak. Úgy gondoljuk, hogy a szakmai érvek meggyőzik a döntéshozókat is, ahogy minket is meggyőztek. Csak nehogy túl késő legyen! Ne nehezítsük tovább az amúgy is időzavarba került projekt helyzetét!

Ezért arra kérjük Önöket, hogy a megfelelő kormányzati tisztségviselők, különös tekintettel Orbán Viktor figyelmét hívják fel a fenti tényekre, és segítsék elő a tervezés megkezdéséhez szükséges szerződések mielőbbi aláírását.

Tisztelettel:
Az LMP Csongrád megyei szervezete

Szeged, 2010. 12. 13.

Előző sztori

Amstrongék egy futballpályányi Holdat mértek fel

Default thumbnail
Következő sztori

Búvárúszás: szegedi murénásokat jutalmaztak

Legutóbbi hasonló cikkek