Gazdaság

A vártnál is gyorsabb lehet a gazdasági növekedés

A vártnál is gyorsabb lehet a gazdasági növekedés

2010. december 15., szerda
A vártnál is gyorsabb lehet a gazdasági növekedés

A Költségvetési Tanács az Országgyűlésnek benyújtott középtávú kitekintése javuló külső konjunktúrát és az eddig vártnál nagyobb gazdasági növekedést jósol. A beadvány a GDP javulása mellett az infláció és a munkanélküliség csökkenésére is számít – írja a Magyar Nemzet Online.

A Költségvetési Tanács kimutatása szerint a GDP növekedése az idei 1,2 százalékról jövőre 2,9 százalékra, 2012-ben 3,4 százalékra gyorsul, 2013-ben 3,3 százalék, 2014-ben pedig 3 százalék lehet. Az éves átlagos infláció az idei 4,9 százalékról jövőre 3,8 százalékra lassulhat, a következő években pedig rendre 3,2 százalék, 3 százalék és 3,1 százalék lehet. A munkanélküliségi ráta a 2010-es 11,1 százalékról 2014-re 8,1 százalékra csökken. A központi alrendszer pénzforgalmi hiánya a GDP arányában az idén 3,2 százalék lehet, ami jövőre a magán-nyugdíjpénztári vagyon átvétele után 7,3 százalékos többletre emelkedik. 2012-ben azonban a hiány 4,1 százalék, majd 5,5 százalék lesz, 2014-ben 5 százalékra csökken - írják. Magyarország gazdasági helyzetét a későbbiekben is jelentősen befolyásolják a partnerországok, a megszorítások és gazdasági helyzetük meggyengülése lassíthatja a növekedés menetét. A Költségvetési Tanács novemberi előrejelzéséhez képest 2010-re némileg magasabb olajárat feltételez, és arra számít, hogy a jegybank olyan monetáris politikát folytat, amely középtávon az inflációs cél eléréséhez vezet. Az alappályában nem számolnak azzal, hogy a forint kockázati prémiuma emelkedne a piaci megítélés romlása miatt. (Forrás: Magyar Nemzet Online)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.