A szegedi ’56-os hős földi maradványait keresik

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kováts József, a kádári megtorlás egyetlen szegedi áldozata, a dél-alföldi városban egyedül őt végezték ki az 56-os forradalomban játszott szerepéért. A történelem kegyetlen és egyben különös fintora, hogy a kivégzett hős földi maradványai nincsenek meg, Kováts Józsefnek nincs sírhelye. A szegedi Móra Ferenc Múzeum és a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum élére állt annak a kezdeményezésnek, amelynek célja, hogy kiderüljön, hová lett a forradalmár holtteste.

Kováts József haláláról szinte semmit nem tudnak a történészek. Annyi bizonyos, 1958. október 6-án végezték ki. A történeti legendáriumban olyan elemek is felbukkannak, miszerint a holttestet tudományos célzattal az anatómiai intézetnek adták át, hogy gyakorlatozzanak rajta a jövő orvosai.
1956 októberében Kováts Józsefet bízta meg a Forradalmi Tanács a fegyveres erők felügyeletével. E pozíció miatt kellett meghalnia. A kivégzés előtt az utolsó kívánsága az volt, hogy hozzanak neki szőlőt és friss kenyeret, mondván „lesz még szőlő, s lágy kenyér”, de a büntetés-végrehajtás emberei csak zsömlét találtak a városban. Még végakaratát sem sikerült tökéletesen teljesíteni.
A rendszerváltás környékén volt már egy feltárási kísérlet a szegedi rabtemetőben, de nem járt sikerrel, nem találták meg Kováts József földi maradványait.
Kunstár Csaba újságíró kezdeményezésére Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum és Blazovich Péter, az Emlékpont intézményvezetője a napokban közös levelet írt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek. A levélírók arra kérték a minisztert, hogy rendeljen el egy alapos vizsgálatot a büntetés-végrehajtás, illetve az igazságügyi minisztérium irattáraiban, ami Kováts József kivégzésével, temetésével kapcsolatos.
„Túl nagy a csönd Kováts József körül, hiszen azt sem tudjuk miért kellett így bűnhődnie ennek az életvidám fiatalembernek. Szegeden az ÁVH-s tiszteknek hajuk szála sem görbült, mégis a kommunista hatalom a legszigorúbb büntetéssel sújtotta Kováts Józsefet” – fogalmaznak a levélírók.
Kováts József húga napjainkban is jó egészségnek örvend, az idős asszony bátyja földi maradványainak azonosítása érdekében vállalja az esetleges DNS-vizsgálatot is.

Default thumbnail
Előző sztori

Szanyi Tibor másik pártban látná szívesen Gyurcsányt?

Default thumbnail
Következő sztori

Fokozott ellenőrzés a biztonságos téli közlekedésért Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek