Közélet

A bolíviai titkosszolgálat bérelte fel Rózsa-Florest és társait?

A bolíviai titkosszolgálat bérelte fel Rózsa-Florest és társait?

2010. december 30., csütörtök
A bolíviai titkosszolgálat bérelte fel Rózsa-Florest és társait?

Rózsa-Flores Eduardót és társait – akiket később a bolíviai elnök elleni merénylet előkészítésével vádoltak – valójában a bolíviai titkosszolgálat bérelte – tette közzé csütörtökön a WikiLeastől kapott amerikai diplomáciai táviratra hivatkozva az El Pais című spanyol lap. A La Paz-i amerikai nagykövetség egy, az esetet jól ismerő informátor beszámolóját rögzítette, aki szerint a Santa Cruz városában tömörülő ellenzék lejáratása volt a cél.

Tavaly áprilisban a bolíviai hatóságok egy szállodában rajtaütöttek egy csoporton, amelynek tagjai a vádak szerint

Evo Morales

elnököt akarták meggyilkolni gazdag Santa Cruz-i ellenzékiek utasítására. Az akció során a magyar állampolgársággal is rendelkező

Rózsa-Flores Eduardót

, a romániai magyar

Magyarosi Árpádot

és az ír

Michael Dwyert

megölték. Két társukat élve fogták el. A bolíviai-horvát

Mario Tadicot

és a magyar

Tóásó Elődöt

most börtönben tartják. A La Paz-i amerikai nagykövetségnek egy, a helyzetet jól ismerő, és szavahihetőnek bizonyult ember azt állította: a csoportot a bolíviai hírszerzés bérelte fel, hogy tőrbe csalják őket. Az állítólagos terrortámadást csak arra akarta felhasználni Morales baloldali kormánya, hogy a Santa Cruz városa körül tömörülő ellenzék elleni akciókat igazolja – írta az El Pais. Az amerikai nagykövetség értesülései szerint Rózsa-Florest, Magyarosit és Dwyert a bolíviai titkosszolgálat emberei gyilkolták meg, majd hamis bizonyítékokat helyeztek el szállodai szobájukban. Tóásót és Tadicot állítólag azért nem ölték meg, mert nem tudtak az összeesküvésről, és szemtanúként akarják őket felhasználni a kormány igazának biztosítására. A két férfit megkínozták – közölte az El Pais. (Forrás:

hirtv.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.