Bulvár

„A lányok, a lányok...” – avagy hogyan ünnepel a szebbik nem?

„A lányok, a lányok...” – avagy hogyan ünnepel a szebbik nem?

2010. december 23., csütörtök
„A lányok, a lányok...” – avagy hogyan ünnepel a szebbik nem?

Szegedi közéletünk néhány neves női szereplőjét kérdeztük meg, hogyan készül az ünnepekre, s miként telnek majd a jeles napok. Összeállításunkba a sport, a politika és a kultúra területéről kerestünk föl „hírös jányokat, asszonyokat”.

Egy vízitündér labdával

A Taylor&Nash Universitas Szeged ifjú tehetségét, Dalmády Petrát (képünkön középen) kérdeztük, hogyan telnek majd az ünnepek. „A családdal 24-én délelőtt nagymamámékhoz látogatunk, majd a délutánt és a szentestét otthon töltjük szűk családi körben. 25-én pedig szintén otthon lesz egy nagy, családi ebéd, anyukám fog főzni” - mondta a december elején a női vízilabda-válogatott keretébe is meghívott sportolónő. A SZEGEDma.hu kérdésére Petra elmondta, ő maga nem szokott főzni, azt inkább anyukájára hagyja, de nővérével, az előző szezon vízilabdázó gólkirálynőjével, Szandrával (képünkön jobbra) sokat segítenek be az ünnepi konyhai teendőkbe. „Szolid ajándékozás szokott zajlani náluk, mindenki tudja mit szeretne a másik, és azt is kapja. A hangsúly elsősorban nem is az ajándékokon van, hanem, hogy a család együtt legyen az ünnepek alatt” - mondta a szegedi vízilabda kiválósága. A bajnokság most téli szünetet tart, nincs edzés a két ünnep között, legközelebb majd csak január 3-án gyűlik össze a csapat. Előtte azonban még ott a szilveszter és az Újév, melyet a Dalmády lányok Táborfalván élő unokatestvéreiknél töltenek az egész családdal és számos rokonnal.

Jobb-, és a baloldal politikusasszonyai

Szentestén az ünnepi étkezést egy régi hagyománnyal kezdik Pocsai Blankáék. Egy almát annyi gerezdre vágnak, ahányan az asztalnál ülnek, ezzel is jelképezve az összetartozást. A fideszes képviselőtől megtudtuk, hogy nagyon fontosak számára a hagyományok és tradíciók, melyeket féltve őriz és ad tovább. Mivel szereti rendezetten élni az életét, a karácsonyi bevásárlást és készülődést sem hagyja az utolsó napokra. Számára a legfontosabb, hogy a család együtt legyen az ünnepek alatt, találkozzanak, beszélgessenek, és boltba rohangálással teljen el a karácsony előtti pár nap. Az ajándékozásnál ügyel arra, hogy igazán örömöt szerezzen szeretteinek, hogy ne váljon közhellyé az ajándékozás. Így odafigyelve rájuk már jó előre tudja, ki minek örülne a legjobban. A családon belüli vendégjárás alatt mindenkinek megvan a szerepe. „Édesapámnál jobban senki nem tud halászlevet készíteni, így ő főzi meg ipari mennyiségben a család számára. Én pedig a süteményrészlegért felelek. Idén különlegességgel is készülök, bejglitortát sütök” - meséli Pocsai Blanka. A karácsonyi finomságok között gyerekkora óta ott szerepel a máglyarakás, s így természetesen idén is jut az ünnepi asztalra. Vannak a családban olyanok, akik a túrós édességeket szeretik, az ő kedvükért vargabéles is készül ezúttal. Mint megtudtuk Pocsai Blanka december 26-án lesz vendéglátó, a sok karácsonyi sütemény és nehéz étel után könnyed ebéddel várja majd vendégeit. Elárulta, hogy áfonyalevest fog készíteni, melynek külön érdekessége, hogy Erdélyből kapott gyümölcsöt is tesz bele. Az ünnepi készülődést, az utcák és házak díszruhába öltözését szereti legjobban Szondi Ildikó. A szocialista képviselő nem hagy mindent az utolsó pillanatra, igaz nem tervezi el előre a bevásárlást, de amikor például halat lát az üzletben, megveszi időben. Utolsó napra szinte semmilyen munka nem marad hátra, csak a karácsonyfa feldíszítése. Mint megtudtuk, hagyományosan mindig hatalmas fát vásárolnak, ami februárig dísze lakásuknak, és az éjféli misére is mindig elmennek. Szondi Ildikó férje mélyen hívő katolikus, betartja az egyházi előírásokat, például a böjti napokat is. Idén szentestén így halászlevet fognak enni az ünnepi asztalnál. A képviselő bevallotta, hogy nem sok gondot fordítanak a konyhára, karácsony többi napján mindig olyan ételt készít, amit a család éppen kér tőle. „Nálunk csendesen telnek az ünnepi napok, a férjem egy elvarázsolt tudós típus, aki minden időt írással tölt, így a karácsonyt is” - mondta el portálunknak. Szondi Ildikó azonban imádja a társaságot, szereti a nyüzsgést, így ő az ünnepek alatt barátokat, rokonokat látogat meg, akiknek természetesen apró ajándékokkal is kedveskedik. Elmondta, hogy számára a legfontosabb az ünnep hangulata, az odavezető idő. „Amikor megyek hazafelé, mindig gyönyörködöm az utcákban, én magam is feldíszítem az ablakokat. Ez az évnek egy nagyon gyönyörű szakasza, alig várom, hogy elkövetkezzen” - fogalmazott.

A könyvtárigazgató és a színésznő

Palánkainé Sebők Zsuzsannát, a Somogyi-könyvtár igazgatónőjét épp vásárlás közben értük utol, amint a töltött káposztához valókat kereste. „Ebben az évben most, hogy az ’életen át tartó tanulással’ foglalkozom, nagyon kevés időm jutott arra, hogy a karácsonyra koncentráljak, de hála Istennek, van még egy-két napom. A család sokat segít, a férjem szerzi be például a fenyőfát, én pedig a menüről gondoskodom” – mondta el kérdésünkre az igazgatónő. Általában hagyományos étkek kerülnek az ünnepi asztalra, amelyet a szűk család ül körül. „Én nem szoktam halászlét készíteni, mert nálunk nem annyira szeretik. Elmaradhatatlan viszont az alma és a fokhagyma. Ezt a szokást még gyerekkoromból hozom magammal, otthon almát és fokhagymát kellett enni mézzel, mindkettő az egészség szimbóluma volt – édesapám ezt a ’rituálét’ minden évben megtartotta” – árulta el Palánkainé Sebők Zsuzsanna. Az estét a gyerekekkel töltik, de azután a nagycsalád is össze szokott jönni. „Magas, nagy fánk szokott lenni, pedig mindig megfogadjuk, hogy jövőre kisebb lesz, most, hogy már felnőttek a gyerekeink – mégsem tudunk lemondani a plafonig érő fenyőről” – beszélt a karácsonyfáról az igazgatónő. Azt is megtudtuk, régi, archaikus, még ’30-as évekbeli családi díszek is kerülnek a fára. „Nem a nagy ajándékozás áll a központban, hanem hogy együtt legyünk, és szeretettel gondolunk azokra is, akik már nem lehetnek velünk” – zárta karácsonyi gondolatait az igazgatónő. Szegedi Nemzeti Színház Jászai-díjas színművésze, Fekete Gizi is nagy izgalommal és örömmel várja a karácsonyt. A készülődés még munkával is telt, hiszen még december 22-én is színpadra lépett a Mikszáth különös házasságában. Egyébként édesapjával és gyermekeivel, a legszűkebb családi körben tölti az ünnepet. „Várom a lányomékat, csütörtökön érkeznek haza, a fiam pedig már hazajött. Így itthon lesz mindkét gyerekem, a vejem, és várjuk a karácsonyt” – mondta a művésznő, aki azt is elárulta, nem kedveli túlzottan a sütés-főzést, de a karácsonyi sürgés-forgást a konyhában is nagyon szereti. Természetesen halászlé, töltött káposzta és kocsonya kerül majd az ünnepi asztalra. A szenteste meghitten és hagyományosan zajlik: gyertyafény, ajándék, közös éneklés, kézfogás. „Nagyon szép karácsonyaink vannak, meg szoktuk adni a módját. A bensőséges, szeretetteljes együttlét a lényeg leginkább ilyenkor” – emeli ki az ünnep jelentőségét Fekete Gizi. Mint mondta, végig együtt töltik a karácsony két napját, az ünnep első napján a templomba is elmennek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.