Közélet

Uniós támogatással újítják föl a szegedi partfalat + PANORÁMA, FOTÓK

Uniós támogatással újítják föl a szegedi partfalat + PANORÁMA, FOTÓK

2010. november 12., péntek
Uniós támogatással újítják föl a szegedi partfalat + PANORÁMA, FOTÓK

Uniós támogatással, több mint 1,8 milliárd forintból újítják föl a szegedi árvédelmi partfalat a Tisza belvárosi szakaszán mintegy két kilométer hosszan - közölte Kozák Péter, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője pénteken a beruházásról rendezett közmeghallgatáson.

Az igazgató, aki a 2006-os rekordszintű - 1009 centiméteren tetőző - árvízkor ezen a szakaszon irányította a védekezési munkákat, elmondta, négy éve kiderült, hogy a vízzárás hiánya és a vízbetörések az árvízi kockázat indokolatlan növekedését okozzák, ezért a védmű teljes rekonstrukciójára van szükség. Szeged belvárosában a védmű magassága mintegy 70 centiméterrel alacsonyabb a szükségesnél, hiszen a korábbi rekonstrukciók során a legmélyebb részeken csak 1-1,2 méteres vasbeton mellvédet építettek. A hagyományos megoldás a védművek további magasítása lenne, de ez - többek között városképi okokból - a belvárosban nem valósítható meg, így egyes szakaszokon kisebb átalakítások után szükség esetén mobilgát-elemeket helyeznek el a mellvéden, másutt pedig megemelik a járdaszintet. 2006-ban a védekezés során súlyos problémákat okozott a szivárgás, a mentett oldalon megjelenő fakadóvizek, buzgárok. A vízzárás javítása érdekében 2,5-3 méteres vízállásnak megfelelő mélységig résfalat építenek, amely elzárja a védművet keresztező, ma már használaton kívüli közműveket is. A mentett oldalon összegyűlő vizet csőrendszerek segítségével vezetik vissza a folyóba. A közmeghallgatás a beruházás tervezési szakaszának utolsó fázisa, ez után véglegesítik az engedélyes terveket, s adhatja be az önkormányzat pályázatát a kivitelezés támogatására. Az 1,821 milliárd forintos becsült költségű beruházás 2011 tavaszán kezdődhet el, s várhatóan két év alatt fejeződhet be - mondta az igazgató.

A közmeghallgatáson elhangzott kérdésekkel és az azokra adott válaszokkal kapcsolatban részletes beszámolót közlünk hamarosan.

Tisza-part

,

Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.