Szombat-vasárnap: A Magyar Tudomány Ünnepe

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Novemberben egész hónapos rendezvénysorozat népszerűsíti a tudomány és a kutatómunka jelentőségét a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. Marco Tutino: A lakáj című operájával folytatódik az Armel Operaverseny és Fesztivál, és ismét lesz közönségtalálkozó a Reökben. Szombaton még várják a közönséget a Szegedi Jazz Napok koncertjeire, kiállításokkal és izraeli vacsoraesttel zárul a Zsidó Kulturális Fesztivál, és a Gyémánt Út Buddhizmusról hallhatnak előadást a Móra Ferenc Múzeumban.

Színház és bábszínház

A Nagyszínházban az Armel Operaverseny és Fesztivál műsorában szombaton és vasárnap 19 órakor Marco Tutino: A lakájRobin Maugham azonos című novellájának operaadaptációja egy felvonásban – a Divadlo Josefa Kajetána Tyla (Cseh Köztársaság) produkciója a Szegedi Nemzeti Színházban. Az angol nyelvű előadást magyar és angol felirattal mutatják be. Részletek a www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/szindarab/marco-tutino-lakaj oldalon.

A Kisszínházban szombaton 19 órakor Moliere/B.: A képzelt fösvény beteg. Vasárnap 19 órakor Szentivánéji álom – a Szegedi Kortárs Balett előadása.

A Kövér Béla Bábszínház nagytermében vasárnap délelőtt 9.30-kor és 11 órakor Panama (bérletszünet).

A lakáj – közönségtalálkozó

A Reökben szombaton 16 órakor A lakáj – közönségtalálkozó. Résztvevők: Marco Tutino zeneszerző és Luděk Golat rendező.

Reök Gyerök Kör

A Reökben szombaton 10.30-tól Reök Gyerök Kör. Az Élesdi Művésztelep művészeiről szóló filmet vetítenek, egy eltévedt kutya történetét bogozzák ki közösen, egyénenként keresve a képes-mese folytatást. Foglalkozásunkon fedőfestékkel, színes temperával és ragasztással készítenek egy közös tájképet is.

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2010.

A Kass Galéria a kortárs képzőművészeknek ad bemutatkozási lehetőséget. Tóth Pál Paja animációs filmrendező kiállítása kapcsán kerül sor filmjeinek vetítésére, valamint a szerzővel való beszélgetésre szombaton 10-12 óráig.

Előadás a múzeumban

A Móra Ferenc Múzeumban szombaton 17 órakor Gyémánt Út Buddhizmus. Előadó: Máthé Réka. A Tibet kincsei kiállítás kísérőrendezvényeként buddhista utazótanítók tartanak előadásokat a buddhizmus témakörében. Belépőjegy 500 Ft, diákoknak 400 Ft (aznapi múzeumi belépővel ingyenes)

Családi angol

A Somogyi-könyvtár Gyerekkönyvtárában szombaton 16.30-kor Családi angol 2. – tippek és ötletek kisgyerekek otthoni nyelvtanulásához. Előadó: Fehér Judit nyelvtanár.

Szegedi Jazz Napok 2010

A hagyományoknak megfelelően idén is november első hétvégéjén, pénteken és szombaton rendezik meg a Szegedi Jazz Napokat. A koncerteket a Belvárosi Moziban este fél 8 órai kezdettel rendezik. Jegyárak: napijegy 3500 Ft. Részletes programot a www.szegedijazznapok.hu, illetve a http://www.ihrendezvenykozpont.hu/event/310 oldalon olvashatnak.

Zsidó Kulturális Fesztivál

Kiállítások a Hunguest Hotel Forrás Szállóban szombaton és vasárnap: Macskássy Izolda festőművész kiállítása (jótékonysági vásár) és Izrael szegediek szemével fotókiállítás (a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Klub, a Szegedi Magyar-Izraeli Baráti Társaság és a C&T Hungary közös kiállítása az izraeli utak résztvevői fotóanyagából).

A Hunguest Hotel Forrás Szállóban vasárnap 14 órakor könyvbemutató, író-olvasó találkozó Benedek István Gáborral. Az íróval Tráser László újságíró-riporter beszélget.

Izraeli vacsoraestet rendeznek a Hunguest Hotel Forrás Szállóban szombaton 19 óra az Akropolisz Táncszínház, a Netti és a Holländerek Zenekar, Juhász Máté zongorista, Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán színművészek közreműködésével, zsidó ételekkel, kóser italokkal.

A Magyar Tudomány Ünnepe Szegeden

Novemberben egész hónapos rendezvénysorozat népszerűsíti a tudomány és a kutatómunka jelentőségét, mutatja be országszerte a hazai tudományos élet legfrissebb eredményeit. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Szegedi Tudományegyetemen, illetve Szeged városában is színes programkínálat várja az érdeklődőket. Számtalan országos és nemzetközi szakmai konferenciára, tudományos előadásra, workshopra várják a vendégeket a városban. Részleteket a http://www.u-szeged.hu/hirek/2010-november/magyar-tudomany-unnepe oldalon olvashatnak.

Kerekasztal-beszélgetés

A B-612 Kulturális Műhelyben (Bécsi krt. 7.) szombaton 15 órakor Szeretni és nevelni – kerekasztal-beszélgetés a gyermekek és serdülők nevelésével kapcsolatos kihívásokról a Szegedi Bahá’í Közösség szervezésében. A moderált beszélgetés után a közönség is tehet fel kérdéseket az egyházak képviselőihez. Meghívott résztvevők a hat különböző világvallás képviselői. Részletek a http://www2.u-szeged.hu/okf/ oldalon.

Generációs különbségek – kiállítás a Grandban

A KépÉsSzöveg Alapítvány nemzetközi fotópályázatának első fordulós kiállítási anyagából nyílik tárlat a szegedi Grand Caféban szombaton 18 órakor. A kiállítást megnyitja Tóth Zoltán János, a Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék óraadója.

A mozik hétvégi műsorai

A Grand Café-ban szombaton és vasárnap:

19 órakor: Egy lányról – feliratos angol film, rendező: Lone Scherfig.

21 órakor: Isten hozott az Isten háta mögött – feliratos francia film, rendező: Dany Boon.

A Grand Café programjairól részleteket a www.grandcafe.szeged.hu oldalon olvashatnak.

A Belvárosi mozi hétvégi műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

Szombaton:

19.30-kor: Szegedi Jazz Napok.

Vasárnap:

14 órakor: Alfa és Omega 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs családi kalandfilm. Rendező: Anthony Bell, Ben Gluck.

15.30-kor: A csodálatos Univerzum 3D – színes, magyar dokumentumfilm, Rendező: Gráner József.

17.15-kor, 19 órakor és 20.45-kor: Gru 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs kalandfilm. Rendező: Chris Renaud, Pierre Coffin.

Balázs Béla terem:

Szombaton és vasárnap:

15.30-kor és 18 órakor: Ízek, imák, szerelmek – színes, amerikai romantikus film. Rendező: Ryan Murphy.

20.30-kor: Dobogó kövek – színes, magyar játékfilm, rendező: Martin Csaba.

Csőke József terem:

Vasárnap:

17 órakor: Minden rendben lesz – színes, feliratos, dán-svéd-francia film, rendező: Christoffer Boe.

19.30-kor: Pancser Police – színes, szinkronizált amerikai akció-vígjáték, rendező: Adam McKay.

A filmekről részleteket a http://www.belvarosimozi.hu/mozi-msor.html oldalon olvashatnak.

Hétvégi bulik

A Millenniumi Kávéházban szombaton 20 órakor Indigó koncert.

A JATE Klubban szombaton 20 órakor Bemelegítés buli előtt – Rocky tánctanítással! Táncot tanít: Pap Géza. A belépés ingyenes! 22 órakor szomBEAT – A hétvége lüktetése! Házigazda: Bende Gábor. Lányoknak a buli ingyenes!

A SZOTE Klubban szombaton 22 órakor Night Fever PartyDJ Effendi.

Az IH Rendezvényközpontban szombaton 17 órakor Royal Flush: fesztiválturné 2010.

A Fészek Klubban szombaton 20 órakor koncertek: Wood Spoon, The Fiction Stop. 22.30-kor Party: Szinglik Éjszakája, Dj Májky/Yoyika.

Az M-Klubban szombaton 22 órakor Break in the Brain – D”n”B Party. Dj Insomnia, Dj Andru. Belépődíj: nincsen!

Az Afrika Cafe-ban szombat este Ladies Night – a csábító koktélok éjszakája.

Előző sztori

Vízilabda: kihívás nélküli, megsemmisítő Beton-győzelem + FOTÓK

Következő sztori

Tavaszias hétvége vár ránk