Közélet

Szlovákiában hivatalosan is megkezdődött a helyhatósági választási kampány

Szlovákiában hivatalosan is megkezdődött a helyhatósági választási kampány

2010. november 11., csütörtök
Szlovákiában hivatalosan is megkezdődött a helyhatósági választási kampány

November 27-én lesznek a helyhatósági választások Szlovákiában. A hivatalos kampány ma kezdődött és két hétig, november 25-én reggelig 7 óráig tart. Mivel ötféle választójogi szabályozás van érvényben, ezúttal be kell tartani a moratóriumot is – olvasható a Felvidék Ma hírportálon.

A hatályos törvény szerint a kampány idején az egyes politikai pártok polgármester- és képviselőjelöltjeinek, illetve a független jelölteknek is egyenlő mértékben van joguk szerepelni a tömegtájékoztató eszközökben, és részesülni az önkormányzatok kampányt segítő szolgáltatásaiban. Minden település köteles megfelelő helyet kijelölni a plakátoknak, az egyenlő esély elvét betartva. A választásokat november 27-én tartják. 2934 polgármestert választanak meg városokban, városrészekben és községekben. A választás egyfordulós, a polgármester az lesz, aki a legtöbb szavazatot szerzi meg. Érdemes jól megjegyezni, hogy a helyhatósági választásokon a szavazóhelyiségek reggel 7 és este 20 óra között tartanak nyitva. Tehát most két órával rövidebb ideig adhatók le a voksok, mint a parlamenti vagy a megyei választásokon. Szlovákiában jelenleg öt hatályos választójogi törvény létezik, s a bennük rögzített szabályozásokban számos eltérés van. A belügyminisztérium azt ígéri, mivel legközelebb már csak 2013-ban tartanak általános választást, a jövő évben a parlament elé terjeszti az egységes feltételeket kimondó törvénymódosításokat, hogy csökkentse a választópolgárok tévedéseinek esélyét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.