Szerda: Újra operaverseny Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nagyszínházban szerdán kezdődik az Armel Operaverseny és Fesztivál döntője Knut Vaage: Veslefrikk című családi operájának ősbemutatójával. A közönség délután találkozhat az alkotókkal a Reökben, ahol ismét lesz önképzőkör is. Vántus István zeneszerző születésének 75. évfordulóját ünneplik a Somogyiban, és Sára Sándor a 2. magyar hadsereg pusztulásáról készült dokumentumfilmjének harmadik részét vetítik a Millenniumi Klubban. A TIK-ben újabb Szabadegyetem előadást hallhatnak, és magyar, illetve bolgár táncház között választhatnak a népzene és néptánc kedvelői.

Operaverseny és színház

A Nagyszínházban szerdán kezdődik az Armel Operaverseny és Fesztivál döntője. 19 órakor Knut Vaage: Veslefrikk című családi operájának ősbemutatója lesz, amely a Den Nye Opera (Norvégia) produkciója. A darab a Veslefrikk és a hegedű című norvég népmese adaptációja egy felvonásban. A norvég nyelvű előadást magyar és angol felirattal mutatják be (bérletszünet). Az operáról és a szereplőkről részleteket a http://www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/szindarab/knut-vaage-veslefrikk oldalon olvashatnak.

A Kisszínházban szerdán 19 órakor Georges Feydeau: Bolha a fülbe – vígjáték (bérletszünet).

Alföldi Róbert és Knut Vaage a Reökben

Idén is exkluzív közönségtalálkozókon vesznek részt az Armel Operaverseny és Fesztivál előadásainak alkotói a Reökben. Szerdán, a nyitóelőadás napján, Alföldi Róbert rendezővel és Knut Vaage zeneszerzővel beszélget Pál Tamás a Veslefrikk című opera kulisszatitkairól. A közönségtalálkozó résztvevői páros belépőt nyerhetnek az aznap esti előadásra. Az esemény 16 órakor kezdődik. A részvétel ingyenes.

A Somogyi-könyvtár ajánlja

A Somogyi-könyvtár és a Vántus István Társaság szervezésében a Somogyi-könyvtár I. emeleti folyóirat-olvasójában szerdán 17 órakor Vántus István emlékezete címmel Illés Mária zenetörténész tart előadást a zeneszerző születésének 75. évfordulója tiszteletére. A multimédiás előadáson koncertszerűen Vántus művek hangzanak el.

A Móra utcai fiókkönyvtárban szerdán 16 órakor A magyar Himnusz kultuszának nyomában címmel Nagy Ádám előadása látható.

Reök Önképzőkör

A Reökben szerdán 16.30-kor ismét Önképzőkör, ezúttal Cserjés Katalinnal: Tárlatbejáró munka a Festészet Napja kortárs magyar tárlaton; a festészeti tendenciák megfigyelése, kép-elemzések, megközelítések, lehetséges értelmezések.

A Millenniumi Klub programjai

A Millenniumi Klubban szerdán 17 órakor Memento MóniNovák Valentinnal könyvéről Bene Zoltán beszélget.

Ugyanitt 19 órakor Pergőtűz III. – Téli Front – Krónika a 2. magyar hadsereg pusztulásárólSára Sándor 1982-ben készült dokumentumfilmjének 3. része.

Szabadegyetem – Szeged

Az SZTE TIK Kongresszusi teremben szerdán 18 órakor Szabadegyetem – Szeged előadás: Az E-számokról az élelmiszertechnológus szemével. Előadó: Horváthné Almássy Katalin, főiskolai tanár, SZTE MK.

Rendezvények a TIK-ben

Az SZTE TIK Videokonferencia teremben szerdán 10 órakor „Mi vagyunk soron! Magyarország 2011-es EU- elnöksége” című konferencia. Bővebb információ és regisztráció a www.innoratio.hu weboldalon.

A III. szemináriumi teremben szerdán 9 órakor Alapfokú iparjogvédelmi tanfolyam.

A Kiállítási térben szerdán 13 órakor az SZTE Egyetemi Könyvtár Társadalomelméleti Gyűjtemény alapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás megnyitója. Bővebb információ és pontos program a www.bibl.u-szeged.hu weboldalon.

Ugyancsak a Kiállítási térben szerdán 18 órakor Swiss Desing in Hollywood kiállítás megnyitója.

A TIK rendezvényeiről részletesen olvashatnak a http://www.u-szeged.hu/rendezvenynaptar oldalon.

Közéleti Kávéház

A Somogyi-könyvtárban szerdán 16 órakor Szabó Bogár Erzsébet: Vándor Nándor.

Házigazda: Majzik István, a Bába és Társai Kft. ügyvezetője, kiadó.

A Hansági Ferenc Oktatási Alapítvány Szakiskola és Szakközépiskolában (Kenyérgyári út 8.) szerdán 17 órakor Nemzetpolitikai Klub – a Magyarok Szövetségének Országos vezető választási értékelése, kerekasztal-beszélgetés.

A Közéleti Kávéház programjairól bővebben a http://www.netrend.szeged.hu/sites/civilcafe/index.html oldalon olvashatnak.

Buddhista Filmestek

Az SZTEage-ben (Kölcsey utca 4.) szerdán 18 órakor Buddhista Filmestek – Thomas Schmidt: Jógik a mai Tibetben (német dokumentumfilm 2007.). Meghívott tanító: Ujj Zoltán.

A mozik szerdai műsorai

A Grand Café-ban szerdán:

18.30-kor: Gran Torino – feliratos amerikai film, rendező: Clint Eastwood.

21 órakor: Az út – feliratos amerikai film, rendező: John Hillcoat.

A Grand Café programjairól részleteket a www.grandcafe.szeged.hu oldalon olvashatnak.

A Belvárosi mozi szerdai műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

14 órakor: A csodálatos Univerzum 3D – színes, magyar dokumentumfilm, Rendező: Gráner József.

15 órakor és 18.30-kor: Alfa és Omega 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs családi kalandfilm. Rendező: Anthony Bell, Ben Gluck.

16.45-kor és 20.15-kor: Gru 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs kalandfilm. Rendező: Chris Renaud, Pierre Coffin.

Balázs Béla terem:

16 órakor: Mesterdetektív – színes, feliratos amerikai thriller. Szereplők: Michael Caine, Jude Law. Rendező: Kenneth Branagh.

18 órakor: Szemekbe zárt titkok – színes, feliratos, argentin-spanyol krimi, rendező: Juan José Campanella.

20.15-kor: Ízek, imák, szerelmek – színes, amerikai romantikus film. Rendező: Ryan Murphy.

Csőke József terem:

17 órakor: Hétmérföldes szerelem – színes, amerikai romantikus vígjáték, rendező: Nanette Burstein.

19.30-kor: Lourdes – színes feliratos osztrák-francia-német dráma, rendező: Jessica Hausner.

A filmekről részleteket a http://www.belvarosimozi.hu/mozi-msor.html oldalon olvashatnak.

Szerda esti bulik

A Millenniumi Kávéházban szerdán 18 órakor Gyermektáncház a Balga zenekarral. 20 órakor Kalotaszegi táncház – zenél a Balga zenekar, táncot tanít Preszner Richárd.

A Nemzetiségek Házában szerdán 18 órakor Bolgár táncház. Vezeti: Bajusz Kata (Balkán Táncegyüttes). A belépés díjtalan!

A JUGYU Klubban szerdán 9 órától Nostradamus Nap. Este 21 órától Meghökkentő Halloween Party. Részletek a http://www.jugyuklub.hu/ oldalon.

A JATE Klubban szerdán 22 órakor Jogász buli. Fütyülős Bodza akció! Házigazda: Dj. Afus. ÁJTK-soknak a belépés ingyenes!

A SZOTE Klubban szerdán 22 órakor Jägermeister Presents: PartyPonty Birthday Tour 2010 DJ Novák és Garfield / Jägermeister akció.

Az Afrika Cafe-ban szerda este R’n’B Party.

Előző sztori

Kosárlabda: szerdán Szolnokon a Szedeák

Következő sztori

Két halott és két sérült Kecskemét határában az M5-ösön