Szombaton Szegedi Képregényfesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén is megrendezi a Somogyi-könyvtár a tavaly nagy sikert elért Szegedi Képregényfesztivált. A november 13-án sorra kerülő eseményre színes programokkal készül a bibliotéka.

Lencsilány és fapapucs

A 2. Szegedi Képregényfesztiválon kiállítások és játékok, „élő” rajzbemutató, előadások várják a műfaj rajongóit 10-18 óráig a Somogyi-könyvtárban.
Pilcz Roland a képregény hollandiai hódításáról beszél, Tóth László a képregényekben ábrázolt jövőkép változásait mutatja be, az ötvenes évek „atommániájától” az ufóinváziós történeteken át a poszt-apokaliptikus víziókig. Váradi Gábor és Szabó Gergő a háború utáni amerikai képregény-irodalom társadalmi megítélését elemzi. Vadas Máté és Torjai Ádám „sikerkalauzt” kínál a magyar képregény-alkotóknak. Rozgonyi Zalán az ábrázolt figurák személyiségéről ad elemzést, Márki Szabolcs a Shuukan Shounen Jump japán manga-magazin sikertörténetének titkait osztja meg az érdeklődőkkel. Lakatos Istvánnal, Lencsilány és más képregényalakok alkotójával Szabó Zoltán Ádám beszélget.

Az előbbieken túl, a következő programokat kínálja a képregényfesztivál:

Indiánok a képregényekben

A képregényekben megjelenő indián mítosz és a valóság viszonyáról Fujkin István Kanadában élő festő, illusztrátor, képregényrajzoló és Kertész Sándor képregénykutató beszélget 12.20 órától.

Rusz Lívia kötete

Rusz Líviával, a képregényfesztivál díszvendégével Kiss Ferenc képregényíró és –kutató beszélget. Közös programjuk külön apropója, hogy a művésznő munkásságáról szóló kötet társszerzője a honlapján „képregényszerető”-ként bemutatkozó Kiss Ferenc. A könyvet 14.10 órakor kezdődő beszélgetésük keretében ajánlják az érdeklődők figyelmébe.

Usagi kontra Kensin

Japán képregény-sorozatotokat hasonlít össze 13.20 órai kezdettel Bayer Antal fordító, szerkesztő, szakíró és nyelvtanár, a Magyar Képregénykiadók Szövetsége első elnöke, a Buborékhámozó képregényes szaklap szerkesztője.
Usagi kontra Kensin: párhuzamos képregényelemzés 3+1 menetben című, gazdagon illusztrált előadásában arról beszél, hogyan jelennek meg a nyugati stílusban rajzolt Usagi-sorozatban a keleti kultúra elemei, illetve miképpen tűnnek föl a Kensin-mangában az amerikai comics jellemző motívumai.

Rajzfilmek – Super 8-as szalagokon

A képregényfesztivál zárórendezvényeként, Super 8-as technikával vetített rajzfilmeket játszanak a Grand Café moziban (Szeged, Deák Ferenc u. 18.). A 18.30 órakor kezdődő műsor közreműködője a Super 8-as Akrobatacsoport. Szakértői szerint a képregény és a film rokonok, hiszen mindkettő képes-párbeszédes formában beszéli el a történeteket. Kapcsolatukat erősíti még az is, hogy a némafilm képeit szövegblokkok szakítják meg, míg a képregényben szóbuborékok jelzik a szereplők mondandóját.
Részletes program: http://www.sk-szeged.hu/programok/rendezvenyek/1514-ii-szegedi-kepregenyfesztival-es-vasar.html

Előző sztori

Őszi éjszakai “műszak” a múzeumban

Következő sztori

Hegedűs Miklós: A gázár változása nem akarat kérdése