Közélet

Századvég: továbbra is tartja előnyét a Fidesz-KDNP

Századvég: továbbra is tartja előnyét a Fidesz-KDNP

2010. november 30., kedd
Századvég: továbbra is tartja előnyét a Fidesz-KDNP

A Századvég Alapítvány novemberben elvégzett közvélemény-kutatása szerint félévvel a parlamenti választások után a pártok támogatottságában továbbra is változatlanok az erőviszonyok. Az elmúlt 20 évben a Fidesz-KDNP az egyetlen olyan pártszövetség, amely kimagasló társadalmi támogatottságát ilyen hosszú időintervallumban is képes volt megőrizni – olvasható az Századvég elemzésében.

Az októberi felméréshez képest hibahatáron belüli változásokat regisztrálva megállapíthatjuk, egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a kormányzó pártokra az összes megkérdezett 45 százaléka (-2%) szavazna. Az MSZP a teljes sokaságon belül a szavaztok 12 százalékát (+1%) kapná meg, a Jobbikra 8 (-1%), míg az LMP-re 4 százaléknyian adnák voksukat. A válaszadók 3 százaléka ugyanakkor legszívesebben valamelyik jelenleg parlamenten kívüli pártot juttatná az országgyűlésbe. A részvételüket biztosra ígérő biztos pártválasztók preferenciáit nézve a Fidesz-KDNP előnye még stabilabbnak tűnik, hiszen a kormánypártoknak több mint négyszeres a támogatottsági fölényük (66%) a legerősebb ellenzéki párt, a szocialisták táborához képest (15%). Ebben a választói csoportban a Jobbikra 11 százaléknyian szavaznának, az LMP a bejutási küszöböt kismértékben meghaladó támogatottsági szinten áll (6%). A biztos szavazó pártválasztóknak csak 2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy más pártra adná voksát egy most esedékes parlamenti választáson. A Századvég novemberben a részvételi hajlandóság 53 százalékos szintjét mérte, ami 2 százalékponttal kevesebb az októberben rögzített adatokhoz képest. (

Forrás:

szazadveg.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.