Egyház

Soltész Mária kapta a Szent Erzsébet rózsája díjat

Soltész Mária kapta a Szent Erzsébet rózsája díjat

2010. november 19., péntek
Soltész Mária kapta a Szent Erzsébet rózsája díjat

Tizenegyedik alkalommal nyújtotta át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Szent Erzsébet rózsája díjat. A beérkezett javaslatok közül ebben az évben a testület tagjai Soltész Máriát találták a legméltóbbnak a kitüntetésre, Ternyák Csaba egri érsek ajánlása alapján. A díjat a javaslattevő főpásztor, az MKPK elnökhelyettese adta át november 19-én a Duna Palotában.

Soltész Mária

közel negyven éve áll a szendrőládi egyházközség szolgálatában. Évtizedek óta látja el a sekrestyési feladatokat, hitoktató, valamint a helyi plébános házvezetője. Feladatait nagy buzgósággal és lelkiismeretességgel végezte és végzi.

Az Árpád-házi szent legendájára utaló kitüntetés, amelyet 1999-ben alapított a testület, az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényének hangsúlyozására és a díjazottak személyes példájának elismerésére szolgál. A díjátadó est bevételét a püspöki konferencia idén a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő szegedi Kálvária Védőotthonnak ajánlja fel, amely értelmi fogyatékosok és halmozottan sérültek ellátását valósítja meg keresztény szellemben és lelkülettel.

Munkájának legjelentősebb része a szendrőládi cigány lakossággal való foglalkozás, amely nem csupán a hitoktatásban, hanem a családokkal való személyes kapcsolattartásban is megmutatkozik. Szendrőládon az ő érdeme, hogy a cigány lakosság aktívan bekapcsolódott az egyházközség életébe. Munkájának köszönhetően eddig közel 400 roma származású ember végezte el a Cursillo lelkigyakorlatot, minden esztendőben 20–25 cigány gyermek elsőáldozó, és kétévente közel negyven cigány fiatal bérmálkozik. Az iskolában és a saját lakásán is folytatja a hitoktatást, nevelést a gyermekek körében. A faluban nagy tiszteletnek és szeretetnek örvend, nincs olyan cigány család, amelyet ne ismerne, vagy amely őt ne ismerné. Munkáját – amely nagy áldozatot és türelmet igényel – egész eddigi életében alázattal és derűsen végezte, igyekezve megtalálni a módot, hogy a környezetében élők szolgálatára lehessen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.