Péntek: A sirály

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nagyszínházban Thomas Pasatieri A sirály című operájával folytatódik az Armel Operaverseny és Fesztivál, délután a Reökben találkozhatnak az alkotókkal  az érdeklődők. Pop hárfa és filmzene koncert re várják a Nemzetközi Hárfaverseny és Fesztivál közönségét az IH-ban, áttekintő kiállítás nyílik Csáki Róbert festőművész alkotásaiból a Reökben, a Nemzetiségek Házában pedig az Ortszeit – Helyi idő című kiállítás látható péntektől. A Közéleti Kávéházban a 200 éve született Erkel Ferencre emlékeznek, és ajánlunk néhány kivételes vidéki programot is.

Színház és bábszínház

A Nagyszínházban az Armel Operaverseny és Fesztivál műsorában pénteken 19 órakor Thomas Pasatieri: A sirály – opera – Anton Pavlovics Csehov azonos című drámájának adaptációja három felvonásban – európai bemutató. A Dicapo Opera Theatre (USA) produkciója. Az angol nyelvű előadást magyar és angol felirattal mutatják be. Részletek a www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/szindarab/thomas-pasatieri-siraly oldalon.

A Kisszínházban pénteken 10 és 14 órakor Weöres Sándor: Csalóka Péter – mesejáték.

A Kövér Béla Bábszínház nagytermében pénteken délután 14.30-kor Jancsi és Juliska (Hófehérke bérlet).

II. Nemzetközi Hárfaverseny és Fesztivál

Az IH Rendezvényközpontban pénteken 19 órakor The mission is possiblePop hárfa és filmzene koncert. Közreműködnek: Maria-Christina Papadopoulou és Jakez Francois, SZTE ZMK Koncertfúvós Zenekar (vezényel: Csikota József), SZTE ZMK Szimfonikus Zenekar (vezényel: Somorjai Péter), StandUp! BIG BAND. Bővebben a http://programok.del-alfold.istenhozta.hu/ii-nemzetkozi-harfaverseny/5107/ oldalon.

Közönségtalálkozók a Reökben

Idén is exkluzív közönségtalálkozókon vesznek részt az Armel Operaverseny és Fesztivál előadásainak alkotói a Reökben. Pénteken 16 órakor A sirály című opera rendezője, Harangi Mária, és a zeneszerző, Thomas Pasatieri a Reök vendégei. A részvétel ingyenes.

Csáki Róbert életmű kiállítása

Áttekintő kiállítás nyílik Csáki Róbert festőművész alkotásaiból a Reökben pénteken. A tárlat zömében friss, az elmúlt évtizedben született műveket mutat be, és akad köztük több olyan is, amely erre az alkalomra készült, megalkotásukra pedig a Reök tere ihlette a művészt. A kiállításon csendéletek és portrék is láthatóak. További részletek a http://www.reok.hu oldalon.

A Somogyi fiókkönyvtárak programjai

A Hangoskönyvtárban pénteken 17 órakor a Vakok Klubjában a Kreatív Formák Alapítvány munkatársának előadása hangzik el.

A Rókusi fiókkönyvtárban pénteken 16 órakor a Babadélután keretében diavetítés és meseolvasás a legkisebbeknek.

Helyi idő a Nemzetiségek Házában

A Nemzetiségek Házában pénteken 18 órakor Ortszeit – Helyi idő c. kiállítás megnyitója lesz. A kiállítást figyelmükbe ajánlja: Madari Rotraut, a Magyarországi Németek Csongrád Megyei Egyesületének elnöke. Közreműködik a Theissblume Kórus. A kiállítás megtekinthető november 19-ig munkanapokon 9 és 17 óra között. Az eseményről bővebben a http://www.minority-szeged.hu/programajanlo.html oldalon olvashatnak.

Közéleti Kávéház

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karon (Eötvös u. 6.) pénteken 17 órakor “Hazám, hazám te mindenem…” – 200 éve született Erkel Ferenc. Részletek operáiból neves művészek előadásában – videoprojektoros kivetítés. Házigazda: Varga Ferenc ny. középiskolai tanár.

A Gödör étteremben pénteken 20 órakor Rock and roll dance party. Vendégek: a Royal Company együttes. Házigazda: Horváth Károly volt versenytáncos. Bővebb információ a 06/20-3988495-ös telefonon.

A Közéleti Kávéház programjairól bővebben a http://www.netrend.szeged.hu/sites/civilcafe/index.html oldalon olvashatnak.

A Capella Est eMeRTon díjas sztárokkal Szentesen

Magyarország egyik legnépszerűbb a capella énekegyüttese, a Four Fathers Énekegyüttes lép fel Szentesen a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpontban (Kiss Bálint u. 11.) pénteken 19 órakor. Bővebb információ a http://programok.del-alfold.istenhozta.hu/four-fathers/5214/ oldalon.

Nemzetközi Újbor Fesztivál Csongrádon

Péntektől vasárnapi rendezik meg a Nemzetközi Újbor Fesztivál Csongrádon (Dob u. 4-8.).

Pénteken 17 órától lampionos felvonulás az Ifjúsági Háztól a „Síp” Iskoláig. 17.30-kor: A fesztivál megnyitója, az újbor megáldása, borkóstolás. 19 órakor Művészeti együttesek bemutatkozása. A fesztivál további programjairól a http://programok.del-alfold.istenhozta.hu/nemzetkozi-ujbor-fesztival/6091/ oldalon olvashatnak.

Böllérnapok Balástyán

Idén is megrendezik a hagyományos balástyai böllérnapokat pénteken és szombaton. Pénteken 17 órakor disznósirató versek felolvasása. 18 órakor tábortűz, szalonnasütés. 19 órakor a Rádió 7 zenés műsora. 20 órakor a sztárvendég: Szandi. A rendezvény további programjairól a http://programok.del-alfold.istenhozta.hu/bollernapok-balastyan/6057/ oldalon olvashatnak.

A mozik pénteki műsorai

A Grand Café-ban pénteken:

A szlovák filmművészet hete:

9.30-kor: A Pozsonyi Filmművészeti Egyetem hallgatóinak alkotásaiból – kísérleti és rövidfilmek.

17 órakor: A régi világ képei (Obrazy starého sveta) – szlovák dokumentumfilm, rendező: Dušan Hanák.

19.30-kor: Legenda a repülő Cypriánról (Legenda o lietajúcom Cypriánovi) – szlovák-lengyel játékfilm, rendező: Mariana Čengel-Solčanská.

21 órakor: Élek és szeretek – feliratos spanyol film, rendező: Álvaro Pastor, Antonio Naharro.

A Grand Café programjairól részleteket a www.grandcafe.szeged.hu oldalon olvashatnak.

A Belvárosi mozi pénteki műsora:

A Belvárosi moziban pénteken 11 órától JGYPK nyílt nap.

Zsigmond Vilmos terem:

14 órakor: Alfa és Omega 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs családi kalandfilm. Rendező: Anthony Bell, Ben Gluck.

15.30-kor: A csodálatos Univerzum 3D – színes, magyar dokumentumfilm, Rendező: Gráner József.

17.15-kor, 19 órakor és 20.45-kor: Gru 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs kalandfilm. Rendező: Chris Renaud, Pierre Coffin.

Balázs Béla terem:

18.15-kor: Dobogó kövek – színes, magyar játékfilm, rendező: Martin Csaba.

20.30-kor: The Expendables – A feláldozhatók – amerikai akciófilm, rendező: Sylvester Stallone.

Csőke József terem:

17 órakor: Örvény – magyar dokumentumfilm, rendező: Szekeres Csaba.

19.30-kor: Szerelmi bűnök – francia thriller, rendező: Alain Corneau.

A filmekről részleteket a http://www.belvarosimozi.hu/mozi-msor.html oldalon olvashatnak.

Péntek esti bulik

A Millenniumi Kávéházban péntek este 8 órakot Latin-est Szabados László szervezésében.

A JATE Klubban pénteken 22 órakor pénTRACK. Ágyas Vilmos akció! Házigazda: Dj. Varga B. Éjfélig a belépés ingyenes!

A SZOTE Klubban pénteken 22 órakor Diszkóláz – Lemezlovas: Novák.

A JUGYU Klubban pénteken 19 órakor az Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék Szakestje. Fellép a United!

A Fészek Klubban pénteken 20 órakor koncert: The Southern Society, Southern/ Progressive/ Groove metal (SR, Szabadka).

Az M-Klubban péntek este 18 órakor Házibuli Disco & Karaoke. A lemezjátszóknál: Dj Sodar.

Előző sztori

Átadták az ásotthalmi háziorvosi rendelőt

Következő sztori

Versenyképes könyvtár: három projektben a Somogyi