Ötezer forintos érmére került Erkel Ferenc

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ötezer forintos arany és ezüst emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Ezzel először került be magyar érme “a világ legkisebb aranyérméje” nemzetközi gyűjtői érmeprogramba – adta hírül az origo.

Az arany emlékérme hátlapján Erkel Ferenc portréjának részlete látható. A portrérészlettől balra, egymás alatti vízszintes sorokban az „ERKEL”, a „FERENC” és az „1810-1893” felirat olvasható az emlékérme szélén pedig Ifj. Szlávics László tervezőművész mesterjegye található.

Az ezüst emlékérme hátlapján fő motívumként Erkel Ferenc portréja látható, alatta Erkel Ferenc aláírása. A portrétól balra az „1810”, jobbra az „1893”-es évszám olvasható. Az emlékérme szélén, az aláírás alatt Kiss György tervezőművész mesterjegye olvasható ki.

Az arany emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 0,5 gramm, átmérője 11 mm, széle sima; az ezüst emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az arany emlékérméből 10 000 darab, az ezüst emlékérméből 5000 darab készíthető. Ha nem jegyzik le a teljes, előre meghirdetett mennyiséget, vagy valaki nem veszi át a lejegyzett érméjét egy hónapon belül, akkor a Magyar Pénzverő Zrt. szabadon értékesíti a maradék érméket.

Az MNB tájékoztatása szerint az aranyérme Ifj. Szlávics László, az ezüst pedig Kiss György munkája, neki 2008-ban egy gyulai váras alkotását a világ legnagyobb numizmatikai kiadója (az amerikai Krause Publications) az év érméjének választotta.

(Forrás: origo.hu)

Előző sztori

Előzetesben marad Geréb Ágnes

Következő sztori

Ezerkötetes könyvadomány a Délvidékre