Közélet

LMP: legyen vége az indokalatlan favágásnak + FOTÓK

LMP: legyen vége az indokalatlan favágásnak + FOTÓK

2010. november 16., kedd
LMP: legyen vége az indokalatlan favágásnak + FOTÓK

Az ad hoc jellegű fakivágásokra hívta fel a figyelmet a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának épülete előtt Szentistványi István önkormányzati képviselő és Málovics György, az LMP szegedi vezetője. A területen már három egészségesnek tűnő japán akácot is kivágtak, és további egészséges fasorokat jelöltek meg, ítéltek pusztulásra.

Szentistványi - aki a Városkép- és Környezetvédelmi Bizottság elnöke - azt szeretné, hogy rövid távon állítsák le a kivágásokat, amíg a bizottság nem kezdi el a munkáját. Hosszú távon azt szeretnék elérni, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. képviselői üljenek le végre tárgyalni azokkal a civil szervezetekkel (Védegylet Egyesület, Csemete Egyesület, Csermely Egyesület, Levegő Munkacsoport és a Magyar Kerékpárosklub), akik már másfél éve kérik erre őket, s egy petíciót is eljuttattak erre vonatkozóan 2009 márciusában. A dokumentumban hét pontban foglalták össze azokat a szempontokat, melyeket követve a zöldterületek kezelése a lakosság által sokkal átláthatóbb lenne. Málovics György szerint szinte minden beruházásnál tetten érhető az a jelenség, hogy bár a tervezési szakaszban a fasorok megtartásáról írnak, de idő közben ez szinte mindig módosul, és általában sérült gyökérzetre, balesetveszélyességre hivatkozva végül kivágják a fákat. Szentistványi emlékeztetett, hogy a Gutenberg utcai fejlesztésénél például hosszas egyeztetés után született egy kompromisszumos megoldás, miután az akkori alpolgármester 27-30 korábban védett japánakác megtartását ígérte, végül az összes eltűnt. "A Hajnóczy utcában megjelölték a teljes akácfasort, ahogy itt az egyetem épülete előtt is, pedig szemmel láthatóan egészségesek a növények" - fűzte hozzá a képviselő, aki elmondta, hogy azért is kellene végre egyeztetni a civil szervezetekkel, hogy a lakosság tisztán lásson, mikor, melyik fát vágják ki, és miért, mert most szinte naponta érkeznek hozzájuk lakossági megkeresések az ügyben. Szentistványi arra kéri az illetékeseket, hogy kizárólag szakmai alapon folyjon a munka, ne gazdasági és egyéni érdekek miatt pusztuljanak a városban a fák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.