Közélet

LMP: Fidesz-Jobbik koalíció alakult Szegeden

LMP: Fidesz-Jobbik koalíció alakult Szegeden

2010. november 12., péntek
LMP: Fidesz-Jobbik koalíció alakult Szegeden

A szegedi politika három specifikumát elemezte a pénteki közgyűlést követően Málovics György, az LMP megyei koordinátora. Szentistványi István, a párt önkormányzati képviselője pedig arról szólt: a bizottsági helyek elosztása nem felel meg a választói akaratnak.

Az MSZP-t, a Fideszt és a Jobbikot is bírálta a közgyűlést követően rögtönzött sajtótájékoztatón az LMP két politikusa.

Málovics György

üdvözölte, hogy a városatyák egyhangú elfogadták a zárt ülések elrendelésével kapcsolatos SZMSZ-módosításukat, az állandó bizottságok felállításával viszont korántsem ilyen elégedett: szerinte mindkét nagy párt javaslata eltorzította a választási eredményeket. A közgyűlési többség végül a Fidesz-KDNP előterjesztését fogadta el, mely alapján - mondta Málovics - a Fidesz-KDNP és a Jobbik "túlzottan kapzsi módon" jutott bizottsági helyekhez.

Szentistványi István

hozzátette: olyan struktúrát tartottak volna kívánatosnak és támogathatónak, melyben a választói logika és a működőképesség elve is érvényesül. A 72 bizottsági hely elosztásánál az MSZP-s és a fideszes tervezet között találták volna meg az arany középutat. A szocialisták javaslata - fejtette ki - nemcsak saját magukat, de a két kis pártot is felülreprezentálta volna. Máloviccsal együtt leszögezte: az LMP nem kért egy-egy helyet valamennyi bizottságban. Az elfogadott fideszes előterjesztéssel kapcsolatban viszont úgy látja: az elképesztő fölényt biztosít a legnagyobb frakciónak az MSZP-vel, illetve a Jobbiknak az LMP-vel szemben. Aggasztónak nevezte, hogy a közgyűlés előtt látta először a

Bohács Zsolt

által jegyzett bizottsági struktúrát a - néha nem is egyértelműen beazonosítható - nevekkel, kifogásolta továbbá, hogy a napirendi pontot akkor záratták le, mikor még többen is hozzá szerettek volna szólni. A történtekből Málovics György három következtetést vont le a szegedi politikai helyzetet illetően: a Fidesz-KDNP teljhatalomra tör 43,6 százalékos választási eredménnyel, kialakult egyfajta koalíció a Fidesz-KDNP és a Jobbik között, amelyben mindkét félnek túlhatalom jut, illetve - fogalmazott - miközben korábban a Jobbik az LMP-t nevezte új SZDSZ-nek, addig most ők folytatnak a korábbi SZDSZ-re emlékeztető politikát a pozíciók megszerzésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.