Vántus István Kortárszenei Napok Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kamara- és szimfonikus zenekari koncerteket, kórushangversenyeket hallhatnak hétfőtől az érdeklődők a hetvenöt éve született zeneszerző, Vántus István nevét viselő kortárszenei napokon Szegeden.

A szervezők arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a négynapos rendezvény a kiváló zeneszerző, népzenekutató, zenepedagógus és kritikus Járdányi Pál emlékhangversenyével kezdődik hétfőn délután a Somogyi könyvtárban. A nyitónap estéjén a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus a Korzó Zeneházban Vántus István, Kocsár Miklós és Dobos Kálmán műveit adja elő.
Kedden a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) pedagógusképző karának oktatói tartanak zenepedagógiai délelőttöt, ahol a magyar mellett horvát és grúz komponisták művei is felcsendülnek. Délután a zeneművészeti kar növendékeinek koncertjét hallhatja a közönség, este pedig Temesi Mária Liszt-díjas operaénekes és vendégei adnak kamaraestet.
Szerdán délben az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskolájának növendékei koncerteznek a Fricsay Teremben. Délután a Somogyi könyvtárban az egyik legismertebb magyar kortárs zeneszerzővel, Eötvös Péterrel találkozhat a közönség, vele Hollós Máté, a Vántus István Társaság és a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke beszélget. A napot kamarahangverseny zárja, ahol többek között a komponista Psychokozmosz című nagyzenekari művének fuvola-mélyhegedű-hárfa trióra feldolgozott változatát is előadják.
Csütörtökön a Csongrád megyei zeneiskolák diákjai mutatkoznak be a Törpék és óriások című koncerten. A programot este kórus- és kamarahangverseny zárja, amelyen a legutóbbi Bartók Béla Nemzetközi Zongoraverseny győztese, Szokolayné Szőke Diána is fellép.
A Vántus István Kortárszenei Napok elődjét, a Mai Magyar Zene Hetét 1971-ben hívta életre Vántus István Erkel-díjas zeneszerző; a kortárszenei koncertsorozat csaknem másfél évtizede viseli az alapító nevét.
Vántus István 1935-ben született Vaján; 1953 és 1955 között Debrecenben, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult. A következő hat évben Szegeden volt zenetanár, majd a Zeneművészeti Főiskola szegedi tagozatának főiskolai tanára lett. Két operát, több zenekari darabot, kantátát, dalt és kórusművet írt. Hangcsoportok című kórusművének debreceni ősbemutatóján érte a halál 1992. július 9-én.

Előző sztori

EU-s kérdőívek Szerbiának

Következő sztori

Szlovák konferencia a kisebbségi nyelvhasználatról