Különadó: így kell bevallani

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jövő év második felétől kezdi el majd a 98 százalékos különadóról szóló bevallások ellenőrzését az adóhivatal – mondta az InfoRádiónak az APEH elnökhelyettese. Varga Árpád hozzátette: 2011. március 31-ig minden állami cégnek adatot kell szolgáltatnia az általa az elmúlt öt évben kifizetett végkielégítésekről.

A végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó befizetéséről az érintett magánszemélynek kell bevallást készíteni, ennek határideje az egyéni vállalkozók esetében február 25., magánszemélyeknél pedig május 20. – közölte az InfoRádióval az APEH elnökhelyettese.

Varga Árpád szerint nem tudni, hány embernek kell befizetni a különadót, júniusban derül majd ki, hogy kiktől kellett beérkeznie a bevallásnak. A bevallás elmulasztása mulasztási bírsággal sújtható, ha pedig ezt az adóhatóság ellenőrzése tárja fel, az adóhiány- és bírság pótlékot von maga után – fejtette ki.

A jogszabály adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő az állami cégeknek. A 2005. január 1. utáni végkielégítéseket kell bevallani, az APEH-nek pedig további öt éve van a vizsgálatokra – emelte ki az elnökhelyettes. Ha valaki nem tud fizetni, az kérelmezhet halasztást, a részletfizetést vagy a méltányosságit, ezt normál szabályok szerint bírálja el a hivatal.

(Forrás: InfoRádió)

Előző sztori

Az énekesnő az emlőrákszűrésről

Következő sztori

Nőhet a biztonság az 55-ös főúton