Gazdaság

Korszerűsítik a szennyvízhálózatot Makón

Korszerűsítik a szennyvízhálózatot Makón

2010. november 30., kedd
Korszerűsítik a szennyvízhálózatot Makón

November 29-én ünnepélyes keretek között került sor a Makó város és térsége szennyvízcsatornázása és szennyvíztisztítása projekt első kivitelezési szerződésének aláírására a makói városházán a Makó és Térsége Szennyvíz-csatornázási Társulás és a kivitelező BONEX Építőipari Kft. között.

Bár Makón és térségében több mint negyed évszázada vezetékes ivóvízellátás működik, Makó egy részén és a körülötte elhelyezkedő öt községben jelenleg nincs zárt rendszerű szennyvízelvezetés. Ennek kiépítésére nyújtott be sikeres pályázatot a társulás. Az Európai Unió által támogatott beruházás 2011 tav aszán veszi kezdetét, melynek során Makó és öt további település, Magyarcsanád, Földeák, Maroslele, Kiszombor, Apátfalva csatornahálózatának kiépítésére és rekonstrukciójára kerül sor. A makói szennyvíztisztító projekt első fázisában 2000-2001-ben már megépítésre került a makói szennyvítisztító. A mostani projekt összköltsége csaknem 14 milliárd forint, melyből 11,5 milliárd az Európai Uniós támogatás összege. A teljes fejlesztés keretében a hat településen összesen 297 km gravitációs és 92 km nyomás alatti szennyvízcsatorna, 34 db új szennyvízátemelő, és - várhatóan - 14 306 új házi bekötés épül. Emellett bővítésre kerül a makói szennyvíztisztító és megoldást nyer a makói telepen leválasztott szennyvíziszapok kezelése és hasznosítása is.

Buzás Péter,

a Makó és Térsége Szennyvíz-csatornázási Társulás elnöke elmondta, hogy a beruházás a hat település példás összefogásának eredménye, amely mind környezeti, mind gazdasági szempontból komoly előnyöket hordoz a térség számára. A projektben résztvevő további öt település polgármesterei üdvözölték a szerződés aláírását és reményüket fejezték ki, hogy hamarosan kezdetét veheti a kivitelezés minden településen.

Pollok László

, a Bonex Kft. ügyvezető igazgatója ígéretet tett arra, hogy a kivitelezést úgy szervezik meg, hogy a munkák a lehető legkevésbé érintsék a lakosság megszokott mindennapi életét. A jelenlegi szerződés alapján 12,6 km már meglévő csatornát újítanak fel mintegy 670 millió forintból. Az építkezés előreláthatólag 2012. júniusig tart majd. A tavasszal kezdődő rekonstrukciós munkálatok során felújítják Makó város 11 régi átemelőjét is, így a Szent István téri és az Ipari (Gépgyári) is, melyekhez kapcsolódik majd Makó város, Apátfalva és Magyarcsanád új csatornarendszerének kiépítése is. A mostani kivitelezési szerződést két további követi, amelyek közül az egyik Makó város, Apátfalva és Magyarcsanád eddig csatornázatlan részeinek kiépítését, a másik pedig Kiszombor, Földeák és Maroslele építési munkáit fogja magában foglalni. Az építkezés egésze 35 hónapot vesz igénybe, így bár az átadás folyamatos lesz az egyes szakaszokon, a végleges befejezés 2014 nyarán várható. A Makói kistérség alapvetően mezőgazdasági termelésből élő mintegy 50 ezer fős lakosságának 80%-a szennyvízelvezetési projekt által érintett hat településen Makó városban, Kiszomboron, Maroslelén, Földeákon, Apátfalván és Magyarcsanádon él. A projekt által érintett hat településből négy a Maros határfolyó mentén helyezkedik el. A kötött altalj-szerkezet és az árvíz-veszély miatt azonban fokozott a folyó tartós, magas vízállásai által előidézett belvízveszély, ami - szennyvízcsatornázás hiányában - a talajvízbe beszivárgó szennyvizekkel keveredve, jelentős mértékben elszennyezte a felső talajvíz-rétegeket. Így a beruházás nem csak a települések életében jelenthet komoly előrelépést, de környezetvédelmi szempontból is vitathatatlan értéket képvisel. A jelenlegi projektfázist kivitelező Bonex Kft. 1982 óta foglalkozik kitakarás nélküli közművezeték rekonstrukcióval és építéssel. Legutóbb nyáron fejeztek be egy a mostanihoz hasonló munkát Debrecenben, melynek során 14 hónap alatt 40 km vezeték újult meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.