Kedd: La Traviata

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Giuseppe Verdi Traviata című operájával folytatódik az Armel Operaverseny és Fesztivál, és délután exkluzív közönségtalálkozókon vesznek részt az előadás alkotói a Reökben. A múzeumban Farkas Ferenc műveiből hallhat jubileumi koncertet a Nemzetközi Hárfaverseny és Fesztivál közönsége, irodalomkedvelőkből alakul „szenior klub” a Rókusi fiókkönyvtárban, a Fiumei Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia történetéről készült filmet vetítenek a  Millenniumi Kávéházban, a Grand Caféban pedig javában zajlik a szlovák filmművészet hete.

Színház és bábszínház

A Nagyszínházban az Armel Operaverseny és Fesztivál műsorában kedden 19 órakor Giuseppe Verdi: Traviata Alexandre Dumas A kaméliás hölgy c. regényének opera-adaptációja három felvonásban. Az Armel Operaverseny és Fesztivál programjában a versenyszerepeket Maria Pakhar, Balczó Péter és Sergio Foresti énekli. Részletek a www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/szindarab/giuseppe-verdi-traviata-0 oldalon.

A Kisszínházban kedden 10 és 14 órakor Weöres Sándor: Csalóka Péter – mesejáték.

A Kövér Béla Bábszínház kamaratermében kedden délelőtt 10 órakor Panama (Pom-pom bérlet). A nagyteremben ugyancsak kedden délelőtt 10 órakor Jancsi és Juliska (Tacskó bérlet).

A Százszorszép Gyermekházban kedden délelőtt 10 órakor Százszorszép Kamaraszínház – Jancsi és Juliska- zenés mesejáték a budapesti Maskara Színjátszó Társulat előadásában, élőszereplőkkel.

Közönségtalálkozók a Reökben

Idén is exkluzív közönségtalálkozókon vesznek részt az Armel Operaverseny és Fesztivál előadásainak alkotói a Reökben. Kedden 16 órakor Giuseppe Verdi: La Traviata című operája kapcsán a Reök vendége Juronics Tamás rendező, és Balczó Péter énekes (Alfredo Germont – tenor – versenyszerep). A részvétel ingyenes.

Művészettörténet a Reökben

Folytatódik Nátyi Róbert művészettörténeti előadás-sorozata a Reökben az európai művészet történetéről. Az előadások nem csupán az egyetemi hallgatók számára lehetnek érdekesek, így a Reök látogatói is lehetőséget kapnak arra, hogy betekintsenek a művészetek rejtelmeibe, mindezt Nátyi Róbert lehengerlő előadásmódját követve tehetik meg kedden 14 órától.

II. Nemzetközi Hárfaverseny és Fesztivál

Kedden 9 órától a Móra Ferenc Múzeumban a 30 év alatti kategória versenyének I. fordulója. Ugyanitt 19 órakor Jubileumi koncert Farkas Ferenc műveiből. Közreműködnek: Kónya Krisztina – ének, Anasztázia Razvaljajeva – hárfa, Kosztándi István – hegedű, Kálmán Csaba – brácsa, Szabó Norbert – fuvola, Steiler Tamás – oboa, Tamás Péter – klarinét, Belházy Gyula – fagott, Kálmán János – kürt.

A Magyar Tudomány Ünnepe

Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Művészeti Szakbizottság Építészeti és Városrendezési Munkabizottság rendezésében kedden 16 órakor az MTA SZAB székházban (110 előadóterem) Régiók Európája Magyarországon, azaz helyzet- és jövőkép építésügyről, terület- és gazdaságfejlesztésről, autonómiáról. Az előadókról és a témákról a http://www.u-szeged.hu/hirek/2010-november/magyar-tudomany-unnepe oldalon olvashatnak.

A Somogyi-könyvtár programjai

A Somogyi gyermekkönyvtárában kedden 16.30-18 óráig „Duruzsoló” – szülői konzultáció. A szülőkkel oldott légkörben történő személyes beszélgetésen lehetőség van az óvodás-kisiskolás korú gyerekek tanulási, viselkedési problémáinak megbeszélésére, azok okainak feltárására, tanácsadásra. A beszélgetést vezeti: Rózsa Vincéné tanító, fejlesztő gyógypedagógus, mozgásfejlesztő és Kothencz Zsanett – pszichológus.

Irodalomkedvelőkből alakul „szenior klub” a Somogyi-könyvtár Rókusi fiókkönyvtárában. Az alakuló rendezvény kedden délután 2 órakor kezdődik.

Az Északvárosi fiókkönyvtárban kedden 10.30-kor a Kis irodalmi terefere klub keretében Agatha Christie rejtélyes élete II. címmel közös beszélgetés, felolvasás felnőtteknek

A Móra utcai fiókkönyvtárban kedden 14 órakor a Nyugdíjas klub tartja összejövetelét.

A Nautica a kávéházban

A Millenniumi Kávéházban kedd este 6 órakor A Nautica – a Fiumei Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia történetéről készült film vetítése. Ezt követően Blaskó Mártával, a film szerkesztőjével B. Walkó György beszélget a VMDK Szegedi Tagozata szervezésében.

Közéleti Kávéház

A Bibliotékában (Kálvária sgt. 14.) kedden 17 órakor Íróklub – spontán beszélgetés egymás közt. Résztvevők az éppen ráérő és a Kávéházba betérő írók, költők… továbbá az esetleg ráérő érdeklődők. Aki hellyel kínálja a betérőket: Tatár Rózsa.

A Somogyi-könyvtárban kedden 17 órakor Egészség Bár Klub: Nőiség titkai a mesék tükrében/ nem csak nőknek. Vendég: Marton Gabriella önismereti tanácsadó.

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar II. sz. épületében (Rákóczi tér 1. fsz. tárgyaló) kedden 18 órakor a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége Klub közreműködésével folytatásos előadást tartanak Mért szeretem Szegedet állandó főcímmel. A téma: a Kárász utca.

A Közéleti Kávéház programjairól bővebben a http://www.netrend.szeged.hu/sites/civilcafe/Tartalom/november2010.htm oldalon olvashatnak.

Kötelezők Filmklub

A JUGYU Klubban kedden Kötelezők Filmklub – Ahol kötelező ott lenni! Kedden 9.30 -14.30-ig Abigél – színes magyar tévéfilmsorozat. 15 órától 17.45-ig Egri csillagok – magyar történelmi kalandfilm. Részletek a http://www.jugyuklub.hu/?pageid=3&paid=162 oldalon.

A mozik keddi műsorai

A Grand Café-ban kedden:

A szlovák filmművészet hete:

16 órakor: Egy hónap bennünk (Mesiac v nás) – spanyol-szlovák-francia dokumentumfilm, rendező: Diana Fabiánová.

17.30-kor: A férjem női (Ženy môjho muža) – szlovák-cseh-magyar játékfilm, rendező: Ivan Vojnár.

19 órakor: Befogadók és kirekesztők Filmklub: Isten hozott az Isten háta mögött (Bienvenue chez les Ch’tis) – feliratos francia film, rendező: Dany Boon.

21 órakor: Egy lányról – feliratos angol film, rendező: Lone Scherfig.

A Grand Café programjairól részleteket a www.grandcafe.szeged.hu oldalon olvashatnak.

A Belvárosi mozi keddi műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

14 órakor: Alfa és Omega 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs családi kalandfilm. Rendező: Anthony Bell, Ben Gluck.

15.30-kor: A csodálatos Univerzum 3D – színes, magyar dokumentumfilm, Rendező: Gráner József.

17.15-kor, 19 órakor és 20.45-kor: Gru 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs kalandfilm. Rendező: Chris Renaud, Pierre Coffin.

Balázs Béla terem:

15.30-kor és 18 órakor: Ízek, imák, szerelmek – színes, amerikai romantikus film. Rendező: Ryan Murphy.

20.30-kor: Dobogó kövek – színes, magyar játékfilm, rendező: Martin Csaba.

Csőke József terem:

17 órakor: Minden rendben lesz – színes, feliratos, dán-svéd-francia film, rendező: Christoffer Boe.

19.30-kor: Pancser Police – színes, szinkronizált amerikai akció-vígjáték, rendező: Adam McKay.

A filmekről részleteket a http://www.belvarosimozi.hu/mozi-msor.html oldalon olvashatnak.

Kedd esti bulik

A Millenniumi Kávéház kedd este 8 óra a Stroryville zenekar koncertje.

A Jazz Kocsmában kedden este Undorgrund Klub.

A Tisza Szállóban kedden este JUGYUS Gólyabál.

Előző sztori

Csaknem 60 hárfaművész Szegeden

Következő sztori

Egy fiú, egy lány