Kedd: Advent a Szeret mentén

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Dóm téren kedden délután az Advent a Szeret mentén című koncert a moldvai csángók ünnepvárásának és karácsonyainak hangulatát varázsolja Szegedre. Folytatódik Nátyi Róbert művészettörténeti előadás-sorozata a Reökben, ismét lesz „Duruzsoló” a Gyermekkönyvtárban, és Felvidéki képek címmel hallhatnak előadást a Millenniumi Kávéházban. Igazi világjáró nap lesz ez: a Közéleti Kávéház vetítettképes élménybeszámolójával Tibetben kalandozhatnak, a Gazdaság- és Társadalomföldrajzi Tanszék előadásán izlandi úti beszámolóval várják a közönséget.

Színház és bábszínház

A Nagyszínházban kedden 19 órakor Kálmán Imre: Csárdáskirálynő – nagyoperett három részben – a Szegedi Nemzeti Színház előadása. Részletek a www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/szindarab/kalman-imre-csardaskiralyno-1 oldalon. Zártkörű előadás – jegyek nem válthatók!

A Kisszínházban kedden 19 órakor Moliere/B.: A képzelt fösvény beteg. (Juhász Gyula 1. bérlet). A darabról és a szereplőkről részleteket a www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/szindarab/moliereb-kepzelt-fosveny-beteg oldalon olvashatnak.

A Reök palotában kedden 19 órakor Beluánia – nevetséges játék abszurd lényekre. Az előadásra maximum 30 ember fér be, ezért jegyelőfoglalásra feltétlenül szükség van a sivo.marta@focusmuhely.hu email címen vagy a +36-20 / 4167029 telefonszámon. Bővebben a http://www.reok.hu/index.php/programok oldalon.

A Kövér Béla Bábszínház nagytermében kedden délelőtt 10 órakor Minden egér szereti a sajtot (Hapci bérlet).

Művészettörténet a Reökben

Folytatódik Nátyi Róbert művészettörténeti előadás-sorozata a Reökben az európai művészet történetéről. Az előadások nem csupán az egyetemi hallgatók számára lehetnek érdekesek, így a Reök látogatói is lehetőséget kapnak arra, hogy betekintsenek a művészetek rejtelmeibe, mindezt Nátyi Róbert lehengerlő előadásmódját követve tehetik meg kedden 14 órától.

„Duruzsoló” a Gyermekkönyvtárban

A Somogyi gyermekkönyvtárában kedden 16.30 – 18 óráig „Duruzsoló” – szülői konzultáció. A szülőkkel oldott légkörben történő személyes beszélgetésen lehetőség van az óvodás-kisiskolás korú gyerekek tanulási, viselkedési problémáinak megbeszélésére, azok okainak feltárására, tanácsadásra. A beszélgetést vezeti: Rózsa Vincéné tanító, fejlesztő gyógypedagógus, mozgásfejlesztő és Kothencz Zsanett – pszichológus.

Előadás a Millenniumi Kávéházban

A Millenniumi Kávéházban kedd este 18 órakor a VMDK Szegedi Tagozata szervezésében: Felvidéki képek – diavetítéssel egybekötött felvidéki úti beszámolót tart Nagygyörgy Zoltán, horgosi helytörténész.

Dóm Téri Advent

A Dóm téren kedden 17 órakor Advent a Szeret mentén – koncert, amely a moldvai csángók ünnepvárásának és karácsonyainak hangulatát varázsolja Szegedre. Ördögszekér kézműves vásár minden nap 11 – 20 óráig. Bővebben a www.domter.hu oldalon.

Közéleti Kávéház

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 3. emeleti társalgójában (Tisza Lajos krt. 54.) kedden 17 órakor Munka a zanglai királyi várban és lámakolostorban, valamint a Ladaki Ökológiai Fejlesztő Központban Lehben; 3500 m feletti magasságban. Kerékpártúrák a Nagy-Himalájában. (I. rész.). Vetítettképes élménybeszámoló a 2010 augusztusában indult, több mint két hónapig tartó két Nyugat-Tibeti munkáról és az Indus-völgyi lámakolostorok meglátogatásáról, a himalájai kerékpártúrákról. Vendég: Makra Péter mérnökszakértő, a Csoma Szobája Alapítvány önkéntese. Házigazda: Makra László egyetemi docens.

Kreatív Szakkör

A TIK-ben kedden 10 órától Kószó Ágnes Kreatív Szakkör. Az érdeklődők a foglalkozáson Mikulás díszt készíthetnek.

Izlandi úti beszámoló

Az SZTE TTIK Gazdaság- és Társadalomföldrajzi Tanszék Nagy-előadó termében (Egyetem u. 2. III. em.) kedden 17 órakor Gruber László – Fábián Tamás: Izlandi tanulmányúton a bonyhádi gimnazistákkal című előadását hallhatják.

Nemzetközi Nap a Nők Elleni Erőszak Ellen

Programsorozat Kiszomboron – a rendezvényekkel a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet a nők elleni erőszak problémájára. Kedden 17 órai kezdettel Én félektöredékek női sorsokról című előadás. Az összefogás jelképeként közös festmény készítése. 18 órakor Emlékséta a bántalmazott nők tiszteletére. A programsorozat további részletei a http://programok.del-alfold.istenhozta.hu/nemzetkozi-nap-a-nok-elleni-eroszak-ellen/6341/ oldalon olvashatók.

A mozik keddi műsorai

A Grand Café-ban kedden:

19 órakor: Mary és Max – feliratos ausztrál film, rendező: Adam Elliot.

21 órakor: SZTEP Filmklub: Frost/Nixon – feliratos amerikai-angol-francia film, rendező: Ron Howard.

A Grand Café programjairól részleteket a www.grandcafe.szeged.hu oldalon olvashatnak.

A Belvárosi mozi keddi műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

14 órakor: A csodálatos Univerzum 3D – színes, magyar dokumentumfilm, rendező: Gráner József.

15 órakor, 17.45-kor és 20.30-kor: Harry Potter és a Halál Ereklyéi I. rész – színes, szinkronizált amerikai kalandfilm. Rendező: David Yates.

Balázs Béla terem:

16 órakor: Nem félünk a farkastól – színes, feliratos cseh játékfilm. Rendező: Maria Procházková.

18.15-kor: Terhes társaság – színes, szinkronizált amerikai vígjáték. Rendező: Todd Phillips.

20.30-kor: Soul Kitchen – színes, feliratos német vígjáték. Rendező: Fatih Akin.

Csőke József terem:

17 órakor: Szerelmi bűnök – színes, feliratos francia krimi. Rendező: Alain Corneau.

19.30-kor: Nömadak Tx – színes, feliratos spanyol dokumentumfilm. Rendező: Pablo Iraburu, Harkaitz Martinez de San Vicente.

A filmekről részleteket a http://www.belvarosimozi.hu/mozi-msor.html oldalon olvashatnak.

Kedd esti bulik

A SZOTE Klubban kedden 21 órakor Intimtorna Illegál koncert – Istennyila akció. Rettegj Malac, megtömlek! – JUGYUS buli Novákkal. JUGYUS-oknak ingyenes!

A Centrál Kávézó és Retro Clubban kedden este Tesis Buli.

Előző sztori

A Dél-alföldi régióban a válság ellenére nőtt az adóbefizetések összege 2009-ben

Következő sztori

Századvég: eddig sokan vesztettek a magánnyugdíjpénztárral