Bulvár

Három év börtönre ítélt csalás miatt a Csongrád Megyei Bíróság egy férfit

Három év börtönre ítélt csalás miatt a Csongrád Megyei Bíróság egy férfit

2010. november 9., kedd
Három év börtönre ítélt csalás miatt a Csongrád Megyei Bíróság egy férfit

Három év börtönbüntetésre ítélte az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság azt a férfit, aki a vád szerint 2001-ben és 2002-ben egyik ismerősétől több alkalommal nagy összegű kölcsönöket vett fel úgy, hogy azok biztosítékaként olyan ingatlanokat ajánlott fel, amelyek nem voltak a tulajdonában.

A 2009 májusa óta előzetes letartóztatásban levő férfit folytatólagosan elkövetett csalásban mondta ki bűnösnek a

Joó Attila

vezette büntetőtanács. Szabadságvesztésébe beszámítják az eddig előzetesben töltött időszakot. A férfinek emellett a sértett számára mintegy 36 millió forint kártérítést kell fizetnie. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a védelem pedig fellebbezett az ítélet ellen, így az nem jogerős. A férfi 2001 őszén azzal kereste fel Németországban élő magyar ismerősét, hogy kőolaj-forgalmazással kapcsolatos vállalkozást szeretne indítani, melyhez mintegy egymillió euróra lenne szüksége. Azt ígérte, hogy a kölcsönt mintegy 30 százalékos haszonnal, 6-8 hónapos futamidőt követően visszaadja. Erre a németországi ismerős azt közölte, hogy ennek maximum felét tudja adni, azt is megfelelő ingatlanfedezet mellett. A vád szerint a gyanúsított 2001 decemberében egy kecskeméti ingatlanfedezettel 15 millió forint kölcsönt kapott. Ez rokonai ingatlana volt, akik azonban nem egyeztek bele a jelzálog bejegyzésébe. Az ügylet egy közös ügyvéd ismerősön keresztül bonyolódott. 2002 januárjában újabb kölcsönért folyamodott a vádlott, akkor egy dunaújvárosi ingatlan volt a fedezet, melyet ugyan megvett, de egy másik kölcsön fedezeteként is szolgált, s végül az a fél el is vitte az ingatlant. Harmadik alkalommal szintén egy ismerőse házát ajánlotta a sértettnek. Akkor annak megvételére kapott pénzt, bár a tulajdonosok nem is akarták eladni azt. Emellett a közös ügyvéden keresztül is kért pénzt a sértettől. A sértett végül mintegy 85 millió forintos megkárosításáért jelentette fel ismerősét 2004 decemberében. A bíróság ebből mintegy 36 millió forintnyi euró és márka átadását találta bizonyítottnak. A bíróság folytatólagosan, jelentős értékre elkövetett csalás bűntettében állapította meg a vádlott bűnösségét, melyet üzletszerűen követett el. Ezért három év börtönbüntetésre és mellékbüntetésként négy év közügyektől eltiltásra ítélte. A 44 éves férfi korábban is állt már bíróság előtt, adócsalás és csalás miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.