Bulvár

Hamarosan elkészül a Szavanna-bemutató + HANG

Hamarosan elkészül a Szavanna-bemutató + HANG

2010. november 2., kedd
Hamarosan elkészül a Szavanna-bemutató + HANG

Foltos nyakorjánok a szegedi Vadasparkban

Zsiráfok és zebrák népesítik be hamarosan a Szegedi Vadaspark Szavanna-bemutatóját. A város 50% önrész mellett, 125 millió forintot fordít az új állatok kifutójának és a zsiráfház kialakítására, látogatóbarát fejlesztésére, hogy a tavasszal érkező „lakók” megfelelő környezetben tudjanak élni. A szavannák lakója az ókortól kezdve kedvelt attrakció volt – Rómában először Julius Caesar mutatott be zsiráfokat az amfiteátrumi játékokon – és ma is népszerű az állatkertekben. Neve arab eredetű, olasz közvetítéssel jutott el a magyarba. A tudományos nevében szereplő camelopardalis a faj addig használt nevére, a görög kamélopardaliszra („tevepárduc”) utal, mert Büzantioszt, aki az első ókori híradást adta a különös állatról, a magassága miatt a tevére emlékeztette, a bőre mintázata pedig a párducéra hasonlított. A magyar nyelvújító-mozgalom lázában a zsiráf neve is sorra került, és a „foltos nyakorján” nevet kapta. A vadaspark látogatói között végzett felmérések is azt bizonyították, hogy az egyedi, különleges állatok, köztük is a zsiráfok bemutatására van a legnagyobb látogatói igény, de minden különleges, érdekes állatfajt szívesen látnak az érdeklődők. Az újonnan beszerzett állatok élőhelyének kialakítása mellett érintőképernyős információs pontok segítik majd a látogatókat, hogy a vadaspark 45 hektáros területén könnyebben tájékozódhassanak, összeállíthassák útvonalukat, de lehetőség lesz tudásukat próbára tenni egy kvízjátékkal is. Az új informatikai fejlesztéseknek, a webkameráknak köszönhetően a zsiráfok napi életét online, az állatkert honlapján is követhetik az érdeklődők.

A zsiráfok szintjén

A finisébe érkezett építkezés során a sajtó munkatársai bejárhatták a zsiráfházat, mely az esélyegyenlőségi elvárásoknak szerint már teljesen akadálymentes lesz, így az épületben a mozgásukban korlátozottak részére kiépített mosdók és felvonó mellett pelenkázó helyiséget is kialakítanak, mely növeli a kisgyermekes anyukák komfortérzetét. A zsiráfok belső kifutója és a kiszolgálóhelyiségek mellett az épületben pedig egy büfé is helyet kapott. A vadaspark talán leglátványosabb bemutatójává válhat a Szavanna bemutató, mely egyik legnagyobb kuriózuma, hogy a látogatók a zsiráfok fejmagasságában, testközelből láthatják az állatok táplálkozási szokásait, a teraszt a mozgásukban korlátozott vendégek is használhatják a számukra kialakított lépcsőlift használatával. A zsiráfházban zebrákkal is találkozhatnak majd a látogatók. A szavanna csíkos lovai is igen nagy szeretetnek és érdeklődésnek örvendenek a közönség körében, ezért is döntöttek úgy, hogy őket is be fogják mutatni. Ugyan az építkezés decemberben befejeződik, a szavannalakók érkezésére tavaszig várnunk kell, mivel nem szeretnék megterhelni az állatok szervezetét a téli szállítással. Várhatóan 3-4 hím zsiráf érkezik, melyeken az állatgondozók be tudják gyakorolni a megfelelő tartás és élelmezés fortélyait. A későbbiekben – a nemzetközi fajmegmentési tenyészprogrammal együttműködve – a bikák mellé zsiráfteheneket kapnak, hogy szerencsés esetben apró nyakiglábakkal örvendeztethessék meg a szegedi vadaspark látogatóit.

Közkívánatra

„Az új állatokat nem nekünk kell kitalálnunk, a közönség mindig segít ebben. A kérdőíves felméréseik alapján toronymagasan a zsiráf lett az első, majd őt követte a zebra” – mondta el portálunknak Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója. „A mi dolgunk ezek után a megfelelő pénzforrások megkeresése, a pályázatok elkészítése, a kifutók, állatházak felépítése. Ez az, ami sokszor nehezebb, mint maga a faj megszerzése, mivel a fajmegmentő program keretében az állatokat sok esetben teljesen ingyenes kapjuk, csak a szállításukért kell fizetnünk.” A szavannabemutatót még teljesebbé teszi majd két különleges, igaz kisebb méretű faj is. Egyikük, a csupasz turkáló, mely kizárólag Afrika száraz éghajlatú „szarvában”, azaz Délkelet-Etiópiában, Kenya keleti részén és csaknem egész Szomáliában él. Mivel a föld alatti állat, biztonságban van a külső behatásokkal szemben, viszont élete így eléggé rejtélyes marad. Az állat hossza nem egész 10 centiméter és kifejlett tömege sem éri el az egy kilót. Egy-két szőrszálat leszámítva bőre teljesen csupasz, apró szemének nem sok hasznát veszi, gyakorlatilag vak. Két pár hosszú, előreálló metszőfogát használja gumók megrágására, alagutak ásására és a kígyókkal szembeni védekezés során is. Kicsi, de éles karmai segítségével a csupasz turkáló közlekedik föld alatti folyosóin. A vadonban akár harminc évig is élhet, ami akár tízszerese is lehet a többi rágcsáló élettartamának. Igen veszélyeztetett faj, ezért a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján is szerepel. A másik új jövevény egy varánuszfaj lesz, melyek a szubtrópusok hüllővilágát fogja képviselni. A szárazföldön élő fajok egerekre, apró madarakra, kisebb gyíkokra, kígyókra, békákra vadásznak. A megfelelő állat kiválasztása jelenleg is folyik.

Látnivalók egész évben

A látogatóbarát fejlesztéseknek köszönhetően a Szavanna-bemutató kialakításával csökken a vadaspark szezonalitása, így az év 365 napján érdekes és látványos programokkal várják majd az érdeklődőket. „További terveink között szerepel egy erdészeti bemutató létrehozása, melyet a szegedi Erdészeti Szakközépiskolával, erdészeti cégekkel, egyesületekkel szeretnénk megvalósítani” – árulta el a következő év fejlesztési terveit az igazgató. „Ezzel egy nagyon szerteágazó tevékenységet tudunk bemutatni. Az erdészekről mindenki azt gondolja, hogy csak kivágják a fákat, ezzel szemben az erdőtelepítés, a tudatos erdőgondozás az ország, az emberek, a természet javát szolgálja. A bemutatóval, az erdészettel foglalkozók segítségével, mindezt a látogatók számára is kézközelségbe hozhatjuk”.
Hallgassa meg a Veprik Róberttel készített hanganyagunkat!Tekintse meg az épülő zsiráfházat virtuális túránkon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.