Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Gyorsítják a tartalékosi programot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A parlament honvédelmi bizottságának KDNP-s alelnöke elmondta, hogy felgyorsították a tartalékosi programot, a korábban tervezett évi négyszáz fős bővítés helyett már első ütemben ezerötszáz fő kiképzése zajlik.

Hat-nyolcezer kiképzett tartalékossal kell rendelkeznie 2014-re a Magyar Honvédségnek az új politikai elképzelések szerint. A jogi háttér kialakítása folyamatban van, és első ütemként már meg is kezdődött mintegy ezerötszáz főnyi tartalékos kiképzése – nyilatkozta a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában Básthy Tamás, a parlament honvédelmi bizottságának KDNP-s alelnöke. A politikus szerint szemléletváltás kellene és a katonai pályát az eddiginél alaposabban szükséges megismertetni a felnövekvő korosztályokkal a családban és az iskolában is.

Tartalékos katona lehet mindenki, aki eleget akar tenni abbéli kötelességének, amit az alkotmány úgy fogalmaz meg, hogy a haza védelme minden magyar állampolgár kötelessége. Annak a lehetőségét kell megteremteni, hogy ne csak a hivatásosok élhessenek a haza szolgálatának lehetőségével, hanem azok a tartalékosok is, akik – akár egyfajta kiegészítő hivatásként – elsősorban belföldi katonai feladatokat látnának el – mondta a KDNP-s politikus a tartalékosi program hátteréről.

Az emberek biztonságérzetét fontos szempontként emelte ki a politikus. Kijelentette: “kevés biztonságunk” 2005 óta, a sorozásos hadsereg megszüntetése óta elsősorban NATO-tagságunkra támaszkodik. A sorkatonai szolgálat megszüntetésével együtt viszont nevetségesen alacsony kontingensben állapították meg a magyar hivatásos katonaság létszámát – hangzott a beszélgetésben.

Az új tartalékosi rendszer kiépítésében gyakorlatilag nulláról kell építkeznie a kormányzatnak, a jogi feltételek megteremtésétől kezdve egészen a “szemléletváltásig bezárólag”. Básthy Tamás azt mondta: míg a hivatásszerű tiszti pályára tíz-tizenkétszeres a túljelentkezés, addig az önkéntes tartalékosi szerepvállalásra gyakorlatilag elhanyagolható számban jelentkeztek az elmúlt években. “Ez azért van így, mert a katonai pálya megismertetése a gyerekkortól – a családon és az iskolán keresztül is – nagyon nagy hiányosságokat szenvedett el, nem fordítottak rá elengedő figyelmet, sőt, pont a 2004-es döntésből következően egyfajta lenézett szakmává vált sokak szemében. Ezt a helyére kell tenni” – mondta Básthy.

Régi új feladatokat kell elfogadtatni a társadalomban, mint a haza és a hazaszeretet fogalmát, a szolgálatét; azt, hogy a hazával szemben felelősségünk van, ez pedig közvetlen a családunkkal és gyermekeink iránti felelősségvállalás is – érvelt a politikus. “Enélkül a szemléletváltás nélkül nem lehet sem a hivatásos, sem az önkéntes állomány eredményes a saját választott pályáján” – mondta a képviselő, hozzátéve: tizenháromezer, a hivatásos katonai pályájukat befejezett személy áll rendelkezésre, akiket nem kérdezett meg senki arról, vajon vállalna-e önkéntes tartalékos szolgálatot a továbbiakban. “Hozzájuk kell fordulni elsősorban, meg kell szüntetni azt a nevetséges állapotot, hogy az ötvennél több katonai objektumunkat civilek védik” – hangzott el.

Hozzátette: bár a magyar katonák a nemzetközi missziókban kiválóan megállják a helyüket, de nem várható el tőlük, hogy az itthon jelentkező problémákat is – például természeti csapások idején, vagy a katasztrófavédelemben – kezeljék.

A kormány hatásköre is bővül az ország védelmi felkészültsége vonatkozásában. Ez milyen többletet jelent a kormányzat kezében? – hangzott a Hattól nyolcig felvetése.

Első fontos lépés, hogy felgyorsították a korábban négyszáz fősre tervezett tartalékosi létszámnövelést, és már folyamatban van ezerötszáz fő kiképzése. 2014-re pedig befejeződhet nyolcezer fő hadrendbe állítása. A korszerű modern technika ismeretén túl ugyanis a tartalékosoknak is meg kell felelniük a NATO-elvárásoknak,ezért magas színvonalú kiképzésre van szükség – hangzott a beszélgetésben.

(Forrás: Duna Televízió Zrt.
Pintér Attila, felelős szerkesztő)

Egészség

Nincs újabb elhunyt hazánkban, nincs új fertőzött megyénkben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tizenegy újabb beteget diagnosztizáltak.

Tovább olvasom

Hírzóna

Növelik a rabok számát Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Cél a túlzsúfoltság megszüntetése.

Tovább olvasom

Hírzóna

Feltételekhez köthetik a járvány miatti uniós hitelfelvételt a parlamentben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

És tárgyalnak a rövid távú szálláshelykiadással összefüggő törvénymódosító indítványról is.

Tovább olvasom

Aktuál