Bulvár

Google-séta az osztrák birodalmi térképen

Google-séta az osztrák birodalmi térképen

2010. november 19., péntek
Google-séta az osztrák birodalmi térképen

Az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodója I. Ferenc császár 1806-ban rendelte el a „Zweite oder Franziszeische Landesaufnahme”-t, (a második, ill. Ferenc-féle országfelmérést), amelyet ma a II. katonai felmérésnek hívunk. Az 1112 térképszelvényt a Magyar Országos Levéltár nagy felbontásban beszkennelte és összekötötte a Google Maps-szel osztott képernyőn úgy, hogy párhuzamosan nézhetjük végig a korabeli állapotot és a mai fotókat.

1819-től egészen 1869-ig készültek a földrajzilag pontos szemelvények, amelyek végül összefüggően ábrázolták a teljes osztrák birodalmat. Annak ellenére franciskánus térképnek nevezik, hogy befejezésekor már nem I. Ferenc, hanem I. Ferenc József az uralkodó, megkülönböztetésül a későbbi „ferencjózsefi” katonai topográfiai térképtől. A második felmérés a „jozefiánus” térkép tapasztalatai alapján, annak aktualizálásával, újramérésével, hibáinak kiküszöbölésével történt. A színes, kéziratos térképeket elsősorban nem kiadásra (az eredeti szelvények sokáig titkosak voltak), hanem az abból szerkesztett kisebb méretarányú térképek alapjául szánták. Egységes jelkulcs is készült hozzá, amely egyaránt tartalmazza a kéziratos felmérési szelvények és a levezetett térképművek jeleit.

A felmérés

A felmérést az osztrák császári hadsereg főszállásmesteri karának felmérési és topográfiai osztálya végezte el. A személyzet vezénylésben lévő tisztekből állt, akik minden háborús helyzetben elhagyták a térképezési munkájukat, és osztagukhoz vonultak be. Ausztria a XIX. század első felében meglehetősen sokat háborúzott, ezért a térképezés nagyon lassan haladt. A térképeken egyre többen dolgoztak, 1839-ben a főszállásmesteri karból megalakult a Katonai Térképezési Intézet, 1840-ben ennek már nyolc osztálya volt, 127 beosztottal. Ebből alakult később a Szövetségi Mérésügyi- és Földmérési Hivatal. Az 1112 térképszelvényt a Magyar Országos Levéltár nagy felbontásban beszkennelte, és összekötötte a Google Maps-szel, osztott képernyőn úgy, hogy párhuzamosan nézhetjük végig a korabeli állapotot és a mai fotókat. A Google mai képei természetesen sokkal részletesebbek, de a látvány még így is bizsergető, és biztos, hogy a nem-történészek is érdeklődéssel nézegetik.

Tekintse meg az interaktív térképet!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.