Csaknem 60 hárfaművész Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Illusztráció: Illés Tibor

A nyitókoncerttel hétfőn este megkezdődött a II. Nemzetközi Hárfaverseny Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban; a szombatig tartó művészeti seregszemlére tizenhét országból érkeztek résztvevők.

A 2007 után immár második alkalommal megrendezett hárfaversenyen csaknem hatvan, a világ legkülönbözőbb tájairól érkezett fiatal művész vesz részt – mondta Szabó Norbert szervező a verseny kezdete előtt az MTI-nek.
A versenyzők négy kategóriában – 13, 17, 21 és 30 esztendő alatti korcsoportban – mérik össze tudásukat. A szabadon választott művek mellett a programban szerepelnek kötelező darabok is, melyek összeállításánál a szervezők törekedtek arra, hogy a versenyzők megismerjék a 2000-ben elhunyt sokoldalú és termékeny Kossuth-díjas zeneszerző, Farkas Ferenc alkotásait is.
A gyerekek a hárfatanulást egészen fiatalon, már öt-hatéves korban elkezdhetik. A kisgyerekek számára apró, egyszerűsített, pedál nélküli hangszereket készítenek. A verseny indulói között is vannak már ügyes és jól felkészült nyolcéves diákok – fogalmazott a muzsikus.
Szabó Norbert elmondta: a művészeti seregszemle megrendezését az tette lehetővé, hogy egy francia hangszergyártó cég a kezdeményezés mellé állt, és számos hárfát szállított a Tisza-parti városba. A verseny pénzdíjait is a vállalkozás ajánlotta föl.
A művészek produkcióját nemzetközi zsűri értékeli. A seregszemle eredményhirdetését és a gálaműsort szombaton este rendezik a Szegedi Tudományegyetem zeneművészeti karának koncert termében, itt a kategóriák legjobbjai lépnek föl a Gyüdi Sándor vezette Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében.
A rendezvényhez kapcsolódóan esténként koncerteket rendeznek, melyeken nemzetközi versenygyőztes külföldi előadók játszanak komoly- és könnyűzenei műveket.

Előző sztori

Ezerkötetes könyvadomány a Délvidékre

Következő sztori

Kedd: La Traviata