Kultúra

A klebelsbergi gondolat ma is időszerű + FOTÓK

A klebelsbergi gondolat ma is időszerű + FOTÓK

2010. november 11., csütörtök
A klebelsbergi gondolat ma is időszerű + FOTÓK

A klebelsbergi gondolat ma talán időszerűbb, mint valaha: Klebelsberg egykor "pénzügyi kishitűségről" beszélt, s ez most is aktuális - mondta megnyitó beszédében a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor csütörtökön, az egykori kultuszminiszter tiszteletére rendezett emlékkonferencián a dél-alföldi városban.

A rektor felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzügyi kishitűség időszakában nagyon figyelni kell arra, mit szüntetnek meg a döntéshozók. Nagyon veszélyes az, ha olyan dolgokat szüntetnek meg, melyeket borzasztó nehéz visszaépíteni. Ez igaz a kultúrpolitikára és az oktatáspolitikára is - tette hozzá. Az ország akkor bánik helyesen erőforrásaival, ha meg tudja hozni azokat a döntéseket - még a pénzügyi nehézségek közt is -, melyek a jövő építéséhez kellenek. Akkor is, amikor könnyebb lenne arra hivatkozni, hogy nincs rá pénz. "Kell, hogy legyen pénz, amit később tudatosan és a jövőt építve használunk fel" - jegyezte meg a rektor.

Dékány Imre

, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának elnöke beszédében elmondta: napjainkban Szegeden számtalan helyszín - a klinikáktól a kutatóközpontig, az egyetemig, számtalan iskoláig - még mindig a klebelsbergi idők munkájának sikerét dicséri. Ezek az eredmények felhívásként szolgálnak a ma tudósainak és a tudásért felelős vezetőknek, hogy ezt az örökséget ápolni kell. S mindent meg kell tenni azért, hogy a régióban felhalmozott tudás megfeleljen a korszerű kihívásoknak, bizonyítva az ott lakóknak, hogy 1926-ban jelentős fordulat történt a város életében.

Kiss-Rigó László

Szeged-Csanádi megyéspüspök az egyetem és az egyház kapcsolatáról beszélt. Szerinte ők számos nehézségben osztoztak az elmúlt évtizedekben. A leginkább közös pont azonban a Dóm tér volt, mely idén nyolcvanesztendős. "Szükséges és hasznos az egész társadalom számára, ha nemcsak a Dóm téren, de a kultúra és a tudomány területén is együttműködés van az egyház és az egyetem között" - fogalmazott a püspök. Az 1875 és 1932 között élt

Klebelsberg Kunó

a XX. századi magyar művelődéspolitika legjelentősebb alakja. Az ő kultuszminiszteri tevékenységének köszönhető, hogy létrejött Szeged egyetemi városrésze a klinikákkal és iskolákkal. A klebelsbergi iskolarendszer kiépülése tette lehetővé a századelőn a hazai lakosság nagy része számára, hogy tanulhasson. Klebelsberg Kunó -

Deákhoz

hasonlóan - felismerte, hogy a magyarság számára csak a tudáson keresztül vezet út a felemelkedéshez. Ezért hozta létre külföldön a ma Collegium Hungaricum néven ismert intézményrendszert, amely új tudományos és kulturális intézeteket teremtett például Rómában, Bécsben, Berlinben, Párizsban és Isztambulban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.