Közélet

A hajléktalanokért virrasztanak a szegediek

A hajléktalanokért virrasztanak a szegediek

2010. november 17., szerda
A hajléktalanokért virrasztanak a szegediek

Hatodik alkalommal rendezik meg a Szolidaritás éjszakáját csütörtökön, Szegeden; a rendezvényen a hajléktalanok problémáira hívják fel a figyelmet a szervezők - közölte a Katolikus Egyetemi Lelkészség munkatársa az MTI-vel.

Babos Júlia

tájékoztatása szerint az est egyedülálló lehetőség arra, hogy közelről betekinthessenek a hajléktalanok világába az érdeklődők, legyőzve az előítéletekből fakadó félelmeiket. Emellett megismerheti mindenki azokat a lehetőségeket, amelyekkel segíthet fedél nélküli embertársain. Este hat órától virrasztanak a szervezők másnap reggel hat óráig a hajléktalanokkal a Dugonics téren. Az éjszaka folyamán lesz lábteniszbajnokság, koncert, kiállítás és közös imádság is. Mintegy tizenöt hajléktalan művész munkáiból nyílik majd tárlat, és látható lesz az Alsóvárosi ferences plébánia által összeállított fotókiállítás is. A hajléktalanok verset mondanak, énekelnek, zenélnek majd a katolikus fiatalokkal, este tíz óra körül pedig, közös vacsorával zárják a napot. Tizenegy órától csendes virrasztás kezdődik a tűz mellett másnap reggel hat óráig. Idén számos szervezet támogatja a rendezvényt. Lesz egészségügyi sátor, ahol a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének tagjai várják az érdeklődőket. A szegediek találkozhatnak a hajléktalanokat tömörítő és őket segítő szervezetek képviselőivel is. A helyszínen adománygyűjtés is lesz. Mint Babos Júlia elmondta, legnagyobb szükség a férficipőre van, de gyertyát, ruhákat, tartós élelmiszert, takarókat, hálózsákot, sátrat, sőt pénzadományokat is várnak a szervezők. Az adományokat a lelkészség hajléktalanokat látogató csoportja, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitasz önkéntesei és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai osztják szét a hajléktalanok számára rendszeresen szervezett teajáratok alkalmával. Mint elmondta, a rendezvényre várhatóan több mint száz hajléktalan látogat ki, de a felmérések szerint számuk Szegeden meghaladja az ezret. Az utóbbi években egyre több látogatója van a rendezvénynek, úgy tűnik beépült a köztudatba - fogalmazott a szervező.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.