Kultúra

Zenta: Emlékezés '56-ra film- és könyvbemutatóval

Zenta: Emlékezés '56-ra film- és könyvbemutatóval

2010. október 21., csütörtök
Zenta: Emlékezés '56-ra film- és könyvbemutatóval

Október 22-én, pénteken 17 órakor a zentai Művelődési Házban bemutatják Hegedűs Attila A hivatalos Jugoszlávia és a magyar ’56 című dokumentumfilmjét és Az 1956-os magyar forradalom és Jugoszlávia című könyvét. A rendezvényen részt vesz a szerző, Hegedűs Attila is - olvasható a Vajdaság Ma hírportálon.

A film 2006 tavaszán készült Szerbiában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Magyarországon. Négy különálló részből áll. Az első részben magyarországi és szerbiai történészek-kutatók nyilatkoznak a két ország korabeli kapcsolatairól. A Vajdaságból

Mészáros Zoltán

, Budapestről pedig

M. Kiss Sándor

. Itt hallhatjuk

Dobrica Ćosićot

is. A második rész az 56-os forradalom leverése után az akkori Jugoszláviába menekült magyarok számára létesített menekülttáborokról szól. A nyilatkozók a táborok egykori vezetői, valamint olyan személyek, akik valamilyen szerepet vállaltak a menekültek ügyeinek intézésében. A harmadik részben azok a menekültek nyilatkoznak, akik Vajdaságban telepedtek le. A negyedik rész pedig azoknak a vajdasági magyaroknak a visszaemlékezéseit tartalmazza, akik a forradalom idején Magyarországon tartózkodtak, és részt vettek a forradalmi eseményekben. A könyv a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában jelent meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.