/

Több mint negyven csapat a töriversenyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Összesen 45 háromfős csapat részvételével rendezték pénteken a II. Görgey Artúr történelemversenyt Csongrád megyei és határontúli diákok részére Szegeden a Vedres István Építőipari Szakközépiskolában.

A Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület és a Tisza-parti Általános Iskola, valamint a Rendezvényház Nonprofit Kft. második éve rendezte meg a Görgey Artúr történelemversenyt, melynek témája az idei évben “Magyarok az első világháborúban és a trianoni békediktátum” volt. Három ország magyar általános iskolásai adtak számot az első világháborúval kapcsolatos tudásukról. A csapatok Csongrád megyéből és a határontúlról – Délvidékről és a Bánátból (Temes és Arad megye) – érkeztek. A határon túlról többek közt Temesvárról, Torontáltordáról, Magyarcsernyéről, Magyarittabéről, Bácskossuthfalváról, Csókáról és Zentáról jöttek versenyzők.
A rendezvényt a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Rendezvényház Nonprofit Kft., a Csongrád Megyei Levéltár, a Mozaik Kiadó és a Rubicon, valamint Szeged város is támogatta. A kiadók támogatásának köszönhetően minden, a megmérettetésen részt vevő diák kapott ajándékot. Első hat helyezettet neveznek meg a bírálók, akik értékes könyvjutalmakban részesülnek. A verseny szakmai felelőse Szabó József János hadtörténész, egyetemi docens.

A verseny mellett kiállítást is rendeztek korabeli tárgyi emlékekből, Szanka József gyűjteményéből. Négyesi Lajos hadtörténész bemutatta a korabeli relikviákat és bevezette a hallgatóságot a csatatérkutatás rejtelmeibe. A programot hagyományőrzők műsora és zenés produkciók is színesítette.

A verseny tavaly indult, amikor 1848/49-es szabadságharc volt a témája, majd körútra kelt Székelyföldön, a tavalyi megmérettetésre készített ’48-as kiállítást Erdélyben is láthatják az érdeklődők, bizonyos régiókban a versenyt is megrendezik. Az idei tematikával ugyanezt tervezik a szervezők. A versenyek megkezdett hagyományát jövőre is szeretnék folytatni.

no images were found

Előző sztori

Borzalmas állapotok a belváros közepén

Következő sztori

Szőnyegminta-készítés vagy valódi városrendezés?