Közélet

Tárki-felmérés: tovább nőtt a Fidesz-előny

Tárki-felmérés: tovább nőtt a Fidesz-előny

2010. október 28., csütörtök
Tárki-felmérés: tovább nőtt a Fidesz-előny

Tovább nőtt a Fidesz–KDNP támogatottsága az október 3-i önkormányzati választást követően, és mostanra már több mint négyszeres fölényben van a szocialistákkal szemben – olvasható a Tárki legfrissebb felmérésében. Ha most tartanák a választásokat, az LMP és a Jobbik lenne még képes a mandátumszerzésre – szerepel a kutatásban.

A Tárki havi rendszeres pártpreferencia-kutatása a felnőtt lakosság körében októberben is ugyanazt az összképet mutatja, mint amit már hónapok óta tapasztal az intézet. Csak a Fidesz–KDNP halvány erősödése emelhető ki, ami az önkormányzati választások után a „győzteshez húzás” jelenségével is összefüggésbe hozható. Az ezer fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében a szeptemberi 39 százalékról 44 százalékra emelkedett, míg a szocialista párté lényegében nem változott, hiszen szavazótábora 10 százalékról 11 százalékra nőtt.

Biztos pártválasztók – a helyzet változatlan

A pártválasztók körében azonban nem történt jelentős változás a két nagyobb parlamenti párt támogatottságában az elmúlt hónapban: a Fidesz–KDNP tábora a szeptemberi 65 százalékról októberre 66 százalékra, MSZP 17 százalékos támogatottsága pedig 16 százalékra módosult, így a kormánypártok és a legnagyobb ellenzéki párt tábora között továbbra is négyszeres a különbség mind az összes választó, mind pedig a pártválasztók körében. A másik két parlamenti párt támogatottsága is alig változott októberben: a teljes népességen belül a Jobbikra a választók 7, az LMP-re 4 százaléka szavazna. A pártválasztók körében azonban a Jobbik már 10 százaléknyi, az LMP pedig 6 százaléknyi szavazatra számíthat. A parlamenten kívüli pártok közül továbbra is egyedül az MDF támogatottsága éri el a mérhetőség szintjét, amely így is csak 1 százalék mind a teljes népességen, mind pedig a pártválasztókon belül. (Forrás: tarki.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.