Szerda: Az aradi vértanúk napja

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Aradon 161 évvel ezelőtt, ezen a napon végezték ki a szabadságharc 13 tábornokát, Budapesten pedig gróf Batthyány Lajost, az első magyar miniszterelnököt. A nemzeti gyásznapon több rendezvényen is emlékeznek a vértanúkra. Színházrajongóknak bőven akad választék, műfajban és témában egyaránt, ha szerda, akkor Szabadegyetem, és izgalmas programokkal várja a közönséget az Őszi Kulturális Fesztivál. A Szeged-Szabadka Sínbusz Kultúrcsempész Fesztivál megnyitója lesz a Jazz Kocsmában, hűvös októberi estén lelket is melengető Vitamin vár a Grand Caféban, a Millenniumi Kávéházban pedig ünnepi táncház lesz az aradi vértanúk tiszteletére.

Színház és bábszínház

A Szegedi Nemzeti Színházban szerdán 19 órakor Kálmán Imre: Csárdáskirálynő – nagyoperett három részben (Bajor Gizi bérlet). A darabról és a szereplőkről részleteket a http://www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/szindarab/kalman-imre-csardaskiralyno-1 oldalon olvashatnak.

A Kisszínház balett-termében szerdán 19 órakor Sorvezető – a MASZK Egyesület beavató színházi programja keretében – 3. műszak / Egyszemélyes tömeg. Koreografálták és előadják: a Szegedi Kortárs Balett művészei. Részletek a http://www.maszk.hu/ProgramInfo/376 oldalon.

A Reökben szerdán 19 órakor Regényes Rembrandt – második rész: Rembrandt a siker csúcsain. Részletek a http://www.reok.hu/index.php/programok oldalon.

A Kövér Béla Bábszínház nagytermében vasárnap délelőtt 11 órakor Jancsi és Juliskabemutató (bérletszünet).

Országos Családi Könyvtári Napok

A Gyermekkönyvtárban szerdán 14 – 18 óráig „Tanul a család”börze és családi délután a Somogyi-könyvtárban. Szakképzési, továbbképzési, továbbtanulási lehetőségekről, művészeti képzésekről, valamint a Somogyi-könyvtár internet-tanfolyamairól bemutatók, tájékoztató kiadványok.

Az Odesszai fiókkönyvtárban szerdán 10 órakor „Fejlesztő játékok kisgyermekkorban” címmel Körösparti Zsuzsanna, a Nefelejcs Tanoda pedagógusa tart játékos foglalkozást kicsiknek és szüleiknek. A programokról részleteket a www.sk-szeged.hu/programok/rendezvenyek/1453-orszagos-csaladi-koenyvtari-napok-2010-oktober-4-10.html oldalon olvashatnak.

Reök Önképzőkör

A Reökben szerdán 16.30-kor Önképzőkör Újvári Edittel: Rembrandt rézkarckiállítás; ikonográfiai tendenciák a 17. századi barokk művészetben – Rembrandt művészetében.

Őszi Kulturális Fesztivál

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében szerdán 18 órakor Szabadegyetem – Szeged: Az alternatív tudományok “Kész átverés show”-ja. Előadó: Sipos Pál egyetemi docens (SZTE TTIK).

A Millenniumi Kávéházban szerdán 18 órakor Tóth Tamás: A szerbiai temetőkben nyugvó jeles magyarok adattára– könyvbemutató. Tóth Tamás temetőkutatóval Szeberényi Klára, a Rádió 88 szerkesztő-riportere beszélget.

A Millenniumi Klubban szerdán 20 órakor Pergőtűz I. – Tűzkeresztség. Krónika a 2. magyar hadsereg pusztulásáról – Sára Sándor 1982-ben készült dokumentumfilmjének 1. része. Bevezetőt mond: Kiss Gábor Ferenc (SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomelméleti Tanszék).

A JGYPK Szabadidőközpont Kávézóban (JUGYU Klub) szerdán 9.30-tól az 1848/49-es Szegedi 3. Hagyományőrző Honvédzászlóalj hagyományőrző bemutatója a klub kerthelyiségében.

Az SZTEage-ben szerdán Moziest – 18 órakor Oscar-díjasok hete: Az élet szép (Roberto Benigni, 1997). 20 órakor Gengszterek éjszakája: Dühöngő Bika (Martin Scorsese, 1980).

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskolában (Juhász Gyula u. 36.) szerdán 19 órakor Ha te változol, minden változik – bölcsességkereső kurzus: I. Az ember, mint mikrokozmosz. Előadó: Laurinyecz Barbara.

III. Szeged-Szabadka Sínbusz Kultúrcsempész Fesztivál

2008 és 2009 után idén harmadik alkalommal rendezik meg a Szeged-Szabadka viszonylatban a Sínbusz Kulturcsempész Fesztivált. A gazdag irodalmi, zenei és színházi programokat kínáló fesztiválnak, amelyre a szervezők nem csak a két szomszédvárból várják az érdeklődőket, képzeletbeli tengelyét kétszeresen is a magyarországi és szerbiai város közötti vonatút adja. Szerdán 19 óra: Fesztiválmegnyitó a szegedi Jazz Kocsmában: Andrea Rottin és Above the tree koncert.

SZTE Őszi Karrier Napok

Az SZTE TIK-ben szerdán 9 órától VI. SZTE Őszi Állásbörze. A kiállítási térben 9.30-kor Ösztöndíjjal az EU-ba. 11 órakor Kommunikáció a munkahelyen. 13 órakor Álláskeresés a gyakorlatban. 15 órakor Az állásinterjú és a béralku titka.

Közéleti Kávéház

Az Aradi Vértanúk terén szerdán 17 órakor Nemzetpolitikai Klub – a Magyarok Szövetségének október 6-iki gyűlése koszorúzással és megemlékezéssel.

Az Aradi vértanuk terén lévő emlékműnél szerdán17.30-tól gyertyagyújtás, 18 órakor a Korona Hotelben (Petőfi S. sgt.) Megemlékezés október 6-ról. Mindenkit vár, aki a hősökre szeretne emlékezni, Szilágyi Árpád városvédő polgár, a Magyar Kultúra Lovagja.

A Korona Hotelben (Petőfi S. sgt. 4.) szerdán 16 órakor Stumpf Emil: Életem, Rahó – könyvbemutató. A könyvet bemutatja, és a szerzővel beszélget Hajdú Géza. Házigazda: Majzik István, a Bába és Társa ügyvezető igazgatója-könyvkiadó.

A Béke utcai Általános iskolában (Béke utca 7/9) szerdán 17 órakor Egészség Bár Klub: Tanulás a 21. században – tanuláskontroll, villámolvasás. Vendégek: Besenyei Edit oktató, Hartyániné Barta Judit oktató.

Szerdai moziműsorok

A Grand Café mozi teremben:

19 órakor: Befogadók és kirekesztők – filmklub: Amerikai história X (Tony Kaye, 1999). A filmklubot Csókás Máté történelem – orosz szakos hallgató vezeti.

21 órakor: Vitamin-estekk. kabai lóránt: klór. A fellépők ezúttal k. kabai lóránt költő, vizuális művész verseskötetéről vitatkoznak. A kötetről Milián Orsolya kritikus, Szilasi László irodalomtörténész és Sinkovicz László egyetemi hallgató beszélgetnek. Moderátor: Gaborják Ádám irodalmár, kritikus.

A Grand Café műsorairól részleteket a www.grandcafe.szeged.hu oldalon olvashatnak.

A Belvárosi mozi szerdai műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

14, 16 és 18 órakor: Sammy nagy kalandja – A titkos átjáró – 3D – belga animációs film. Rendezte: Ben Stassen.

20 órakor: Tőzsdecápák – amerikai filmdráma. Rendezte: Oliver Stone.

Balázs Béla terem:

15.30-kor: Tőzsdecápák – amerikai filmdráma. Rendezte: Oliver Stone.

18.15-kor és 20.15-kor: Nők férfiak nélkül – német-osztrák-francia filmdráma. Rendezte: Shirin Neshat.

Csőke József terem:

17 órakor és 19.30-kor: Mese a szerelemről – francia filmdráma. Rendezte: Stéphane Brisé.

A filmekről részleteket a http://www.belvarosimozi.hu/mozi-msor.html oldalon olvashatnak.

Szerda esti bulik

A Millenniumi Kávéházban szerdán 20 órakor Ünnepi táncház az aradi vértanúk tiszteletére. Az aradi 13 vértanú emlékére táncház a Nyenyere-egylettel és a Balga-zenekarral. Éneket tanít: Zombori Györgyi. Táncot tanít: Preszner Richárd.

A Nemzetiségek Házában szerdán 18 órakor Bolgár táncház Bajusz Kata (Balkán Táncegyüttes) vezetésével.

A JATE Klubban szerdán 22 órakor Jogász Sportnap (HAS). Házigazda: Dj. Afus. ÁJTK – soknak a belépés ingyenes!

A SZOTE Klubban szerdán 22 órakor BLACK SERIES – Funky, Hip Hop, R&B All night long… DJ Novákkal és DJ Soulja-val.

Előző sztori

Tervezett törvénymódosítás: milyen alapon dől el, mi az egyház?

Következő sztori

Változott a SZKT ügyfélszolgálati nyitva tartása