Egyetem

Projektek határok nélkül

Projektek határok nélkül

2010. október 22., péntek
Projektek határok nélkül

Útban a határok nélküli Európa felé

A Magyarország – Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 69 pályázat aláírására került sor október 20-án a Tanulmányi és Információs Központban. A közel 70 projektből a Szegedi Tudományegyetem 5 vezetését is elnyerte – a résztvevő intézmények között egyedülálló módon –, további 3 pályázatban pedig konzorciumi partnerként szerepel a Tisza-parti város univerzitásza. A tavaly szeptemberben kiírt IPA-pályázatokat (Instrument for Pre-Accession Assistance – előcsatlakozási támogatási eszköz) decemberig lehetett benyújtani, a legfelkapottabb területek a kutatás-fejlesztés, az oktatás, illetve az oktatási intézmények közötti együttműködés volt – tájékoztatott Simó Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nemzetközi együttműködési programok irányító hatóságának főosztályvezetője. A pályázatokban határmenti önkormányzatok, alapítványok és oktatási intézmények vesznek részt Csongrád és Bács-Kiskun megyékből, valamint Vajdaság Autonóm Tartományból (Bácska és Bánát területeiről). Az oktatási intézmények közös projekteket, kutatásokat vezetnek, lehetőség nyílik a tapasztalatok cseréjére és közös oktatási együttműködésre is. A határ menti megyék, illetve régiók között szoros együttműködés alakult ki a projektötletek benyújtása, kimunkálása és végrehajtása során. A magyar oldalról a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a szerb nemzeti hatóságok kapcsolattartása révén magasabb közigazgatási és kormányzati szinten is javuló tendenciát mutat az együttműködés az operatív programok végrehajtásával. Ez a jövőben oda vezethet, hogy Szerbia és Magyarország minél inkább együttesen tudnak fellépni akár az Európai Unióban, akár pedig a külpolitika téren – emelte ki a főosztályvezető.

Program a határok felett

A teljes IPA-program összköltsége 18 millió euró, a magyar oldalon általában 15 százalék a nemzeti finanszírozás, ebből a projektgazdáknak mínusz 5 százalékot kellett hozzátenni, és másfél év áll rendelkezésre a pályázatok megvalósítására. A program célja, hogy a határ menti megyék, illetve régiók együtt munkálják ki a projektötleteket, amelyeknél fontos szempont, hogy bírjanak határon átnyúló hatással – hangsúlyozta Simó Balázs. Brüsszel azért támogatja a határon átnyúló együttműködési programokat, hogy a határok nélküli Európa ideálja megvalósulhasson. Összesen 170 IPA-pályázatot nyújtottak be, ebből 69-et választottak most ki, azon jelentkezőkét, akik tudták erre a határidőre teljesíteni azokat a feltételeket, amelyeket az elbíráló bizottság szabott.

Együtt a tiszta vizekért

A SZTE vezetésével megvalósuló projekteket Rácz Béla rektorhelyettes írta alá. Az öt győztes pályázatot a Gazdaságtudományi Kar (GTK), a Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK), a Mezőgazdasági Kar (MGK), valamint az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) adta (utóbbi – akárcsak a GTK – kettőben is szerepel vállal). A további három projektet – amelyekben az SZTE konzorciumi partnerként közreműködik – a TTIK, a Mérnöki Kar (MK), valamint az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJTK) egy-egy kutatási területe jegyzi. Gajdáné Schrantz Krisztina egyetemi adjunktus lapunknak elmondta, hogy a Dombi András professzor (a Műszaki és Anyagtudományi Intézet igazgatója) vezette Környezetkémiai Kutatócsoport, a Mikrobiológiai Tanszék, illetve a Mérnöki Kar Folyamatmérnöki Intézetének munkatársaival együtt, az Újvidéki Egyetem Természettudományi és Matematikai Karának partnerei lesznek egy kutatásban, amelyben költséghatékony és környezetkímélő módszereket keresnek a régió felszíni és termálvizeinek kezelésére. A szerb oldal ötletgazdája és projektfelelőse Biljana Abramović, az Újvidéki Egyetem professzorasszonya.
Daniella Šojić projektrésztvevő portálunknak elmondta: a vizekbe került növényvédő szerek (peszticidek) fotokatalitikus (fény és katalizátor segítségével történő) lebontásával foglalkoznak. Ennek során különböző katalizátorokat – mint amilyen például a titán-dioxid – és különböző fényforrásokat – mint az UV vagy a látható fényt sugárzó lámpa, illetve a napfény – alkalmaznak. A kutató azt is hozzátette: remélik, hogy az együttműködés hatására olyan eredmények születnek majd, amelyek hasznosak lehetnek más vizsgálatok számára. „Nagyon boldog vagyok, mert az újvidéki Természettudományi Kar két IPA-projektet is elnyert” – hangsúlyozta Neda Mimica-Dukić, a kar dékánja (képünkön). Ezeket az IPA-alap finanszírozza, az egyiket az oktatás területén, amelyben a Szegedi Tudományegyetem a vezető, a másikat pedig a kutatás területén, ahol az újvidéki univerzitászé a vezető szerep. A dékánasszony reményét fejezte ki, hogy a két egyetem közötti együttműködés nagyon sikeres lesz, és hogy a projekt révén egyéb közös együttműködés is születik majd, illetve hogy egy csapatként talán más, nagyobb európai projektet is pályáznak a mostani partnerek. A dékánasszonytól azt is megtudtuk, hogy a múltban már volt egy nagyon jó együttműködésük a Szegedi Tudományegyetemmel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.