Péntek: Balkán Hangja

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az IH Rendezvényközpontban pénteken este kezdődik a XV. Balkán Hangja Fesztivál, koncertekkel, táncházakkal és kiállítással. A Rendezvényházban ezúttal a csongrádi borkultúra történetéből és a csongrádi borból kaphatnak ízelítőt, ismét választhatnak maguknak csillagot a Csillagvizsgálóban, és pénteken tartják a meghirdetett füvészkerti szavalóversenyt. A Somogyi fiókkönyvtárai izgalmas programokkal várják a gyermekeket, és pénteken adják át a mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdő új szárnyát, ahová a belépés egész nap ingyenes.

Színház és bábszínház

A Kisszínházban pénteken 10 órakor és 14 órakor Weöres Sándor: Csalóka Péter – mesejáték. Weöres Sándor gyermekdarabját, melynek alapjául a Csalóka Péter című székely népmese szolgált, a költő klasszikussá vált gyermekversei gazdagítják. A darabról és az előadásról részleteket a http://www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/szindarab/weores-sandor-csaloka-peter oldalon olvashatnak.

A Kövér Béla Bábszínház nagytermében pénteken délelőtt 10 órakor (Aranyhal bérlet), és délután 14.30-kor (Tündérkert bérlet) Jancsi és Juliska.

Bortörténet a Rendezvényházban

A Kalandozás a történelmi Magyarország borvidékein című előadássorozat következő estje az újszegedi Rendezvényházban (Közép fasor 1-3.) pénteken 18 órakor Fejezetek a csongrádi borkultúra történetéből című előadás és borkóstoló. Közreműködik: Mód László néprajzkutató, Simon András egyetemi adjunktus és Bodor László bio szőlő- és bortermelő (Csongrád). Belépő: 500.- Ft.

IH – Balkán Hangja

Az IH Rendezvényközpontban pénteken 19 órakor kezdődik a XV. Balkán Hangja Fesztivál. Péntek este multikulturális folklórest, görög, szerb, bolgár zenékkel, táncokkal. A fesztiválon – ha nem is teljes körűen -, de megmutatják mindazt, ami a balkáni kultúrára jellemző, így a koncertek, és táncházak mellett lesz kiállítás is. Részletek a http://www.ihrendezvenykozpont.hu/event/199 oldalon.

Kiselőadások a Csillagvizsgálóban

A Szegedi Csillagvizsgálóban (Kertész utca) pénteken 19 órakor Csillagászati-űrkutatási kiselőadások vetítéssel. Sötétedés után az időjárástól függően távcsöves bemutató. Megközelítés: 70-es autóbusszal, a Hatházak megállótól kb. 300 méterre.

Gyermekprogramok

Pénteken 10 órakor a Füvészkert előadótermében tartják a Rímbe szedett természet címmel meghirdetett füvészkerti szavalóversenyt. A győztes csoportja vagy osztálya ingyenes füvészkerti belépőt és foglalkozást nyer!

Az Odesszai fiókkönyvtárban pénteken 16.30-kor a Mesetarisznyában a Kippkopp a fűben című mese, utána játékkészítés gesztenyéből.

Az Északvárosi fiókkönyvtárban pénteken 16 órakor a Mesekuckóban Halloween foglalkozásra várják a gyerekeket és a szülőket, akik ismeretterjesztő előadást hallhatnak az ősi kelta népszokásról, ezután arcfestés és töklámpás készítése szerepel a programban.

A Csillag téri fiókkönyvtárban pénteken 16 órakor a Kiscsillagok gyermekklubban Halloween alkalmából boszorkány készítése.

A Nemzetiségek Házában pénteken 15 órakor Gézengúz matiné – játékos önismereti foglalkozás Korom Istvánnal.

Információs nap a TIK-ben

Pénteken 10 órakor az SZTE TIK – Nagyelőadó teremben, a III. szemináriumi teremben és a Kiállítási térben Ötlet – Projekt – Pályázat: Hogyan legyünk sikeresek az FP7 keretprogramban? című, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal és az Innogrant Consulting közös szervezésében megrendezésre kerülő információs nap. A rendezvény újszerű megközelítésben, nem csupán a pályázatokra fókuszálva, hanem komplex szemléletben, az ötlet- projekt- pályázat logika mentén, interaktív módon, a kapcsolatépítésre is lehetőséget nyújtva keresi az innovatív és sikeres projektek titkát. Bővebb információ és regisztráció a www.innogrant.hu/FP7 weboldalon.

Közéleti Kávéház

Az Euromenedzser Központban (József A. sgt. 4. II. emelet) pénteken 16 órakor A 2008-as és a várható hasonló válságok okai, jellemzői és egyéni kezelésének lehetőségei. Előadó: Szügyi György. Beszélgetőtárs: Kapás Csilla.

A Gödör Étteremben (Tisza Lajos krt. 103.) pénteken 20.45-kor zenél a Dollár Boy’s együttes. Házigazdák: Fehér Éva volt diszkótáncos, Horváth Károly volt versenytáncos. Bővebb info a 06/20-3988495 telefonon.

Nyit a mórahalmi gyermekfürdő és szaunavilág

Pénteken adják át a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő új szárnyát. A belépés egész nap ingyenes! A nap programjairól a http://programok.del-alfold.istenhozta.hu/nyit-a-morahalmi-gyermekfurdo-es-szaunavilag/5759/ oldalon téjákozódhatnak.

A mozik pénteki műsorai

A Grand Café-ban pénteken:

17 órakor: Román Filmhét: Felicia, szemünk fénye – rendezte Răzvan Rădulescu és Melissa de Raaf. A film a 2010-es TIFF fesztiválon elnyerte a legjobb színésznő (Ozana Oancea) és a legjobb forgatókönyv (Răzvan Rădulescu) díjakat.

19 órakor: Az út – feliratos amerikai film, rendező: John Hillcoat.

21 órakor: Baaria – feliratos olasz-francia film, rendező: Giuseppe Tornatore.

A Grand Café programjairól részleteket a www.grandcafe.szeged.hu oldalon olvashatnak.

A Belvárosi mozi pénteki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

14 órakor: A csodálatos Univerzum 3D – színes, magyar dokumentumfilm, Rendező: Gráner József.

15.30-kor: Alfa és Omega 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs családi kalandfilm. Rendező: Anthony Bell, Ben Gluck.

19 órakor: Mesterkurzus – Csernus Imre: Gyávaság, önámítás, illúziók. Az emberi méltóság visszaszerzése. 20.15-kor: Kötetlen beszélgetés az előadóval.

Balázs Béla terem:

15.30-kor és 20.15-kor: Ízek, imák, szerelmek – színes, amerikai romantikus film. Rendező: Ryan Murphy.

18 órakor: Szemekbe zárt titkok – színes, feliratos, argentin-spanyol krimi, rendező: Juan José Campanella.

Csőke József terem:

17 órakor: Hétmérföldes szerelem – színes, amerikai romantikus vígjáték, rendező: Nanette Burstein.

19.30-kor: Lourdes – színes feliratos osztrák-francia-német dráma, rendező: Jessica Hausner.

A filmekről részleteket a http://www.belvarosimozi.hu/mozi-msor.html oldalon olvashatnak.

Péntek esti bulik

A Millenniumi Kávéházban pénteken 21 órakor Salsa-est, szervező: Rakonczai László.

A JATE Klubban pénteken 22 órakor pénTRACK. Házigazda: Dj. Varga B. Éjfélig a belépés ingyenes!

A SZOTE Klubban pénteken 22 órakor Diszkóláz – Lemezlovas: Novák.

A Jazz Kocsmában péntek este Akusztik.

Az Afrika Cafe-ban péntek este Electric Mix Party.

A Centrál Kávézó és Retro Clubban péntek este Zoltán Erika.

A Fészek Klubban pénteken 21 órakor Káosz Party: Halloween Glass Special Movement.

A Garaboncziás Borozóban péntek este 80-as Party – Kárhozottak Éjszakája.

Előző sztori

Bombariadó volt a belvárosban

Következő sztori

Megújul a ferences templom rendháza + PANORÁMA, FOTÓK