Nyolcvanéves a szegedi fogadalmi templom + HANG

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“Emeld fel szívedet, nemzetem!”

Október 24-én jeles évfordulót ünnepel nemcsak az egyház és a város, de az ország is. Nyolcvan éve annak, hogy Temesvárról Szegedre költözött a Szeged-Csanádi Egyházmegye, ekkor szentelték fel és 1930-ban adták át a Dómot, valamint a teret alkotó épületegyüttest. Az esemény ebben az időben országos érdeklődést váltott ki, sőt nemzetközi visszhangja is volt.

“A mainál jóval nehezebb, már-már reménytelennek tűnő helyzetben a kormány, a városvezetés, az egyetem és az egyház, illetve mindezek képviseletében kimagasló, karizmatikus személyiségek, a magyar történelemben azóta is ritka együttműködéssel olyasmit hoztak létre, aminek valódi és szimbolikus jelentősége tettekre buzdít napjainkban is mindenkit, aki a társadalom szolgálatában felelősséget érez jelenünk és jövőnk iránt” – fogalmazott Kiss-Rigó László megyés püspök.
Az ünnepségre vendégeket hívtak az egyházmegye plébániáiból, a történelmi területekről, Szabadkáról, Nagybecskerekről, Temesvárról, valamint a szomszédos egyházmegyékből, ugyanakkor Lengyelországból és Szlovákiából is érkezik küldöttség a jelképes zarándoklatra. Mint a 80 évvel ezelőtti avatáson, most is jelen lesznek a pártok és a kormány illusztris képviselői.
Az ünnepi koncelebrációs szentmise a székesegyházban kezdődik 16 órakor, majd a Dóm téren az “Emeld fel a szívedet, nemzetem!” című emlékműsort mutatják be az évforduló tiszteletére. Közreműködik Bodnár Vivien, Rékasi Károly, Miller Zoltán, Szélyes Imre, Pitti Katalin, Varga Klári, Varga Miklós, továbbá temesvári, szabadkai, nagyváradi és szegedi színészek, a Kormorán együttes, a 60 tagú kórus, a 80 tagú tánckar, valamint 100 egyetemista Szegedről. A rendező Koltay Gábor a sajtótájékoztatón elmondta, nemcsak Szegednek fontos az évforduló, Magyarország jelenlegi állapotában az esemény országos léptékű. Trianon után 10 évvel elődeinknek sikerült kimászniuk a mély gödörből, ma ebből a szellemi és lelki zavarodottságból ugyanilyen felemelkedésre lenne szüksége a nemzetnek. Ehhez rendkívüli lehetőséget biztosít e neves ünnep. Az emelkedett, látványos, a szívekre és érzelmekre egyaránt ható 1,5 órás előadás archív anyagokat is felhasznál, bemutatva a széles történelmi tablót 1930-tól egészen napjainkig. Több műfaj képviselője fellép a Dóm téren. A rendező meggyőződése, azért vannak az ilyen és ehhez hasonló ünnepek, hogy a mai dolgokról, feladatokról is szólhassunk illő főhajtással. Az érzelmekre is ható produkciót álmodott a térre Koltay, hogy megerősítsen bennünk hitünkben és gondolatainkban. Szerinte érdemes vállalni a küzdelmet, mert megvan a lehetősége, hogy összefogással közösen egy másik, jobb világot teremtsünk.
A szervezők több ezer hazai és külföldi vendéget, nézőt várnak a Dóm téri jeles ünnepségre.

Tekintse meg a Fogadalmi templomot extra felbontású képünkön!


Hallgassa meg a Rádió88 Koltay Gáborral készített hanganyagát!


Dóm tér a Somogyi-könyvtár tetejéről

Előző sztori

Eb: Őrizetben 19 genovai rendbontó a szerb határon

Következő sztori

Sasvári Sándor az Algyői Faluházban